19 / 04 / 2024

Ankara Etlik Garaj alanı imar planlarına iptal kararı!

Ankara Etlik Garaj alanı imar planlarına iptal kararı!

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Keçiören’de bulunan eski Etlik Garaj alanında 4’e kadar varan emsal artışına imkan veren imar planlarını “telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabilecek nitelikte bulunmaktadır” gerekçesiyle iptal etti.



Ankara 3. İdare Mahkemesi, Keçiören’de bulunan eski Etlik Garaj alanında 4’e kadar varan emsal artışına imkan veren imar planlarını “telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabilecek nitelikte bulunmaktadır” gerekçesiyle iptal etti.


Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı Eylül ayı olağan belediye meclisi toplantısında Etlik Garaj alanında 4’e kadar varan emsal artışını içeren 1/5000 ölçekli uygulama nazım imar planını yargıya taşıdı. Mimarlar Odası, sıfır kotu altının emsal harici tutulmasıyla birlikte emsalin örtülü bir şekilde 6’ya kadar çıktığını ve yoğunluk artırımının, bilimsel planlama ve şehircilik ilkelerine uymadığını savunurken, bilirkişi raporunda da Mimarlar Odası’nın iddiaları desteklendi. Mahkeme devam ederken, Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılı Nisan ayı toplantısında “resmi kurum kullanımı da yer alabilir” notuyla imar planında değişikliğine gitti. Mimarlar Odası bu değişiklikle ilgili de yargıya giderken, Ankara 3. İdare Mahkemesi her iki davayla ilgili de kararını verdi. Mahkeme, kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceği gerekçesiyle, her iki plan değişikliğini de iptal etti. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ni haklı buldu. Mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hukuka uyması gerektiğine işaret etti” dedi. Tezcan konuyla ilgili şu bilgileri verdi:


KAMU YARARINA AYKIRI


“14.04.2015 tarih ve 824 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 4 emsal ile merkezi iş alanı olarak kabul edilmişti. Söz konusu değişikle eski Etlik Garajı’nda gökdelenlerin yükselmesinin önü açılmıştı. Sıfır kotu altının emsal harici tutulmasıyla birlikte örtülü 6 emsala denk düşen bu yoğunluk artırımını, bilimsel planlama ve şehircilik ilkelerine, kamu yararına aykırılığı ile yargıya taşımıştık.


YANLIŞ PLAN MAHKEMEDEN DÖNER


Yargı süreci devam ederken, bilirkişi raporu bizim lehimize sonuçlanınca, mahkemeyi kaybedeceğini anlayan belediye plan notu değişikliğine gitti. Her iki değişiklik de, iptal edildi. Yanlış plan mahkemeden döner, ya bilime uyacaksın, ya hukuka uyacaksın. Hukuk ve bilim gösteriyor ki Melih Gökçek bu kenti yönetemiyor, bilimsel plan yapmayı tercih etmiyor. Oysa Ankara’nın potansiyeli çok fazla. Heba olan bir Başkent’te bilim dışı, akıl dışı projeler ve planlarla uğraşmak durumunda kalıyoruz. Etlik Garajı’nda yükselecek 60-70 katlı yapıları, ne Etlik kaldırır, ne Ankara. Bunu anlamak için bilimden anlamak gerek. Bilimden anlamayanlara, mahkeme ‘bi dur’ diyor ‘bu olmaz’ diyor, hukuka uyacaksın diyor. Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az.”


TELAFİSİ GÜÇ ZARARLARA YOL AÇAR


Mahkeme kararında dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlara neden olacağına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Dava konusu plan değişikliğinin önceki planın diğer tüm koşulları geçerli olmak üzere sadece 1 nolu plan notuna ‘resmi kurum kullanımı da yer alabilir’ ibaresinin eklenmesinden ibaret olduğu dikkate alındığında, Ankara ili Keçiören ilçesi 90749 ada 2 parsele ait 1/5000 ölçekli imar plan değişikliğinin kabulüne ilişkin 14.04.2015 tarih ve 824 sayılı kararın bu yönüyle de hukuka aykırı olacağı açıktır. Öte yandan hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılan imar planı değişikliğine ilişkin dava konusu işlemin uygulanması halinde buna dayalı olarak işlem yapılacağı ve yapılaşmaya sebebiyet verebileceğinden telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabilecek nitelikte bulunmaktadır.”


Hürriyet


Geri Dön