20 / 04 / 2024

Ankara film setine döndü!

Ankara film setine döndü!

İstanbul'daki yoğun trafik ve yüksek maliyetler nedeniyle Anadolu'ya yönelen film yapımcılarının son gözdesi Ankara oldu. Çeşitli sinema filmlerine ev sahipliği yapan Başkent'te, halen dört tv dizisi çekiliyor...



İstanbul'daki yoğun trafik ve yüksek maliyetler nedeniyle Anadolu'ya yönelen film yapımcılarının son gözdesi  Ankara  oldu. "Siyah beyaz', "Aşk tesadüfleri sever", "Yeraltı" ve "Bizim büyük çaresizliğimiz"in de aralarında olduğu sinema filmlerine ev sahipliği yapan Başkent'te, halen dört tv dizisi çekiliyor. Düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerle "memur şehri" olma imajını biraz olsun kırmayı başaran Ankara, son dönemde önemli sinema ve tv yapımlarına ev sahipliği yaparak da bu değişimini sürdürüyor. Yoğun trafik, yüksek maliyetler ve mekan sıkıntısı nedeniyle İstanbul'da istedikleri çalışma ortamını bulamayan yapımcılar, projelerini hayata geçirmek için artık Ankara'yı tercih eder oldu.

Son iki yılda Ahmet Boyacıoğlu'nun "Siyah beyaz', Ömer Faruk Sorak'ın "Aşk Tesadüfleri Sever", Teoman/" title='Seyfi Teoman Haberleri'>Seyfi Teoman'ın "Bizim büyük çaresizliğimiz" ve Zeki Demirkubuz'un "Yeraltı" filmlerinin çekildiği başkent, "Behzat Ç. " adlı dizi dolayısıyla da günlük yaşamını televizyon ekranlarına taşıyor. "Behzat Ç. " dışında "Deniz Yıldızı, "Unutma Beni" ve "Yeniden Başla" dizilerinin de çekimlerinin sürdüğü Ankara'da, İstanbul'dan gelen birçok yapımcı da yeni projeleri için mekan araştırmasında bulunuyor. Son projesi "Yeraltı"nın çekimleri için Ankara'yı tercih eden Yönetmen Zeki Demirkubuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'nın farklı sinematografiye sahip olduğunu, bunun da yeni yeni keşfedilmeye başladığını söyledi.

"İtiraf" filmini de Ankara'da çektiğini anımsatan Demirkubuz, "Ankara'nın yaşam biçimi sokak ve caddelerine, sokak ve caddeleri de günlük yaşamına sinmiş. Bu bir Yönetmen olarak bana cazip geliyor ve filmlerimde burayı tercih ediyorum" dedi. Ankara'nın filmciler için saklı görsellikler barındırdığını ifade eden Demirkubuz, kadrajdan bakıldığında kentin bir başka göründüğünü, bunun da Behzat Ç'de başarılı bir biçimde yansıtıldığını söyledi. "Yeniden başla" dizisinin Yönetmeni Umut Gelgör de İstanbul'da film setlerinin artık günlük yaşamın bir parçası olması dolayısıyla bir doygunluğun yaşandığını aktararak, bu hissin yapımcıları yeni arayışlara ittiğini belirtti.

Bu arayışlar içinde bazı yapımcıların Ankara'daki uygun ortamı fark ettiğini dile getiren Gelgör, şunları kaydetti: "İstanbul'da artık kimse kendi mahallesinde çekim yapılsın istemiyor. Çünkü film seti demek kalabalık demek, film seti demek günlük hayatın aksaması demek. O mahallede hayat durmalı ki dizi ya da filmdeki kurmaca hayat başlayabilsin. Ama Ankara'da durum tam tersi. Yerel yönetimler ve kamu kurumları projelerin hayata geçmesi için desteklerini esirgemiyor. Bu da yapımcıların tam istediği şey."

Yapılanların ticari bir iş olmasından ötürü yapımcıların maliyet hesabının da göz önünde bulundurduğunu ifade eden Gelgör, "Ankara maliyet anlamında da yapımcılar için uygun yer ama bana sorarsanız tüm avantajlarının yanında Ankara'yı cazip kılan oyuncu zengini bir kent olması. Çünkü Devlet Tiyatroları ile özel tiyatrolarda görev alan çok sayıda oyuncu hem çok deneyimli hem de yeni bir yüz. İşte tüm bu avantajlar bir araya geldiğinde Ankara fark edilmeye başladı. Bu ortam devam ettikçe Ankara ileride daha çok dizi ve filme ev sahipliği yapacaktır" diye konuştu.

-İŞTE ANKARA'NIN DİZİLERİ-

BEHZAT Ç. : Senaryosunu Emrah Serbes ve Ercan Mehmet Erdem'in kaleme aldığı, Yönetmenliğini Serdar Akar ve Doğan Ümit Karaca'nın yaptığı "Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi" Star Tv'de haftalık olarak yayınlanıyor. Dizinin başrollerinde, Erdal Beşikçioğlu, İnanç Konukçu, Fatih Artman, Berkan Şal, Ayça Varlıer, Canan Ergüder ve Ege Aydan rol alıyor.

DENİZ YILDIZI: Hafta içi her gün Fox Tv ekranlarına gelen ve senaristliğini Filiz Alpgezmen, Eylem Akın ve Jeff Gülöz'ün yaptığı dizinin Yönetmen koltuğunda Gülşen Erişti, Gürsel Ateş ve Altan Yücel oturuyor. Serhat Nalbantoğlu, Meltem Baytok, Başak Akbay ve Güneş Emir'in başrollerini paylaştı gençlik dizisinde, aşk, entrika ve kıskançlıklar öne çıkıyor.

UNUTMA BENİ: Yönetmenliğini Mihriban Şahin'in yaptığı, senaryosunu Ayşem Özge Yoldaş, Bülent Yıldız ve Güner Erdoğan'ın kaleme aldığı dizinin başrollerinde, Didem Özkavukçu, Osman Karakoç, Mithat Erdemli, Kurtuluş Şakirağaoğlu ve Devrim Yakut yer alıyor. Fox Tv'de hafta içi her gün yayınlanan dizinin yapımcısı Focus Film.

YENİDEN BAŞLA: Bir Anadolu kasabasından Ankara'ya üniversite okumaya gelen genç kızın yaşam mücadelesini konu alan dizinin senaristliğini Alev Toprakoğlu, Yönetmenliklerini ise Umut Gelgör ve Bora Algın yapıyor. Roksen Lülü, Başar Uğur ve Ercan Demirel'in başrollerindeki dizi, TRT 1'de hafta içi her gün ekrana geliyor.

Sondakika


Geri Dön