05 / 05 / 2024

Ankara firmaları 2010'u yatırım yılı ilan etti!

Ankara firmaları 2010'u yatırım yılı ilan etti!

Holdingler 2010 yılında da hedeflerinde cesur olmayı ve yatırımları çeşitlendirmeyi birinci kriter olarak belirlemiş durumdalar

 



Ankara, ekonomide giderek artan holdingleriyle de son .dönemde dikkat çekiyor. 2009 yılında yaşanan kriz tüm dünyadaki holdingler kadar, bu büyük isimleri de etkiledi. 2010 yılını "eskiye dönüşte" önemli bir yıl olarak değerlendiren holdingler, 2010 yılı hedeflerinde de cesur olmayı ve yatırımları çeşitlendirmeyi birinci kriter olara belirlemiş durumdalar. Yurtdışı yatırımları, enerji, havacılık, ileri teknoloji barındıran projeler, Ankaralı şirketlerin yeni yatırım alanları olarak dikkat çekiyor, inşaat ise, Ankaralı holdinglerin büyük bir bölümünün ana faaliyet konusu olarak öne çıkıyor. Ünleri  Ankara  sınırlarını aşan holdinglerin 2010 yılı hedeflerini araştırdık.

Limak Holding
Son dönemde özelleştirme ihalelerine dönük iddiasıyla dikkat çeken Limak Holding'in büyüme alanları inşaat, turizm, enerji, çimento ve havalimanları işletmeciliği olarak belirlenmiş durumda. Elektrik dağıtım, enerji sektöründe hidroelektrik enerji alanlarında bulunan holding, bunu çeşitlendirmek ve alternatif enerjiler konusunda gelişmek istiyor. Nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi de holdingin dikkatle izlediği alanlar arasında bulunuyor. Ağırlıklı olduğu tüm sektörlerde yeni fırsatları gözleyen Limak, enerjide de büyümeyi hedefliyor. Yeni dönemdeki projelerinin toplam tutarının 3,5 milyar dolar olacağını tahmin eden holding, 2010 yılında istihdam sayısını 6 bin 750'den 7 bin 500'e çıkarmayı hedefliyor. Holdingin 2010 yılı ciro hedefi de 1 milyar dolar.

Yüksel Holding
Grubun halen faaliyet gösterdiği sektörleri içinde inşaat lokomotif olmaya devam edecek. İnşaat grubunda işlerin yüzde 80'den fazlası yurtdışında. Önümüzdeki dönemde inşaatta yurtiçi payının artırılması he¬defleniyor. Grup enerji işinde büyüyecek ve bu sektör ileride grubun ikinci işi olacak. Bilişim sektöründe yurtdışına açılmak isteyen Yüksel Grubu, savunma ve güvenlik alanında da yeni projeler hazırlıyor. Grup, yurt güvenliği çerçevesinde özel projeler geliştirmek istiyor. Tasarımı grup çalışanlarına ait güvenlik ve savunma amaçlı projeler, şu anda Yüksel Holding'in öncelikli çalışmaları arasında. Grup, gayrimenkul projelerine de ağırlık vermeyi planlıyor.

Akfen Holding
Holding, 2010 yılında Fransız Accor ile yürüttüğü otel işlerine ortak olmayı planlıyor. Otel yatırımlarını sürdürecek olan holding bunun için Suriye, Şam ve Halep'te yer bakıyor. Türkiye'de de arsa arayışları devam ediyor. Grubun otel yatırımlarını yapan Akfen Gayrimenkul Yatınm Ortaklığı'nm halka açılması planlanıyor, çalışmalar da haziran ayında halka açılma çalışması yapılacağı yö¬nünde. Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "2010'da yeni bir şeyler yaratacağız. Büyük sürprizler bekleyin" diyecek kadar iddialı. Akfen bünyesinde önemli bir yer tutan havalimanı işletmeciliği için de, gelecek 10 yılda 100 milyon yolcu ve 50 bin çalışan hedefi belirlenmiş durumda.

Erkunt Traktör
Tamamen yerli sermaye ile kurulmuş Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başlayan Erkunt Traktör de Ankara merkezli şirketlerden. Şirket 2010 yılma dönük hedeflerini, olumlu gelişmelere bağlı olarak geçtiğimiz günlerde revize etti. 2010 yılında 500 adet traktör ihraç etmeyi hedefleyen şirket, yılın genelinde 2 bin 350 adet traktör satmayı planlıyor. Şirket bayii sayısını 85'e, yetkili servis sayısını da bu yıl içinde 210'a çıkaracak. Türkiye pazarı içinde bu yıl yüzde 10 Tuk bir paya sahip olunması öngörülüyor

Koçoğlu Grubu
Koçoğlu Grubu, havacılıkla ilgili yatırımlarını hızlandırmayı planlıyor. Bu kapsamda İstanbul'a yeni bir bakım üssü açılacak, ayıraca hava araç sayısı artırılacak. İtalyanlarla da bir bakım merkezi kurulabilmesi için ortaklık tesis edildi. Enerji projeleri devam edecek; 3 hidroelektrik santralin kısa süre içinde, 2 santralin de gelecek yıl açılması öngörülüyor. İnşaatta ise yurtdışı ağırlıklı olarak çalışmalar devam edecek.

Aktürk Yapı
Yaklaşık 1 milyar dolarlık taahhüdü olan Zorlu Center'ın önemli bir kısmının 2010 yılında tamamlanması öngörülüyor, İstanbul'da inşaatı tamamlanmış olan Aktürk Rapsodi Evleri'nde de satışlar tamamlanacak. Ankara Metrosu da, tamamlanması planlanan çalışmalar arasında yer alıyor. Ancak bu çalışmanın tamamlanabilmesi için, gerekli ödeneğin çıkması gerekiyor,

Mesa
Grubun öncelikli hedefi, kendi enerjisini üreten siteler kurmak. ODTÜ'yle bu konuda işbirliği yapan grup, bu yıldan itibaren yaptığı projelere bu nitelikte özellikler yerleştirmeye başlayacak. Krizin 2010 yılı ikinci yansından sonra biteceği varsayımıyla hareket eden grup, İstanbul'da yeni projeler için arsa bakıyor. Ayrıca Bahçeşehir Projesi'nde 5. ve 6. etaplara yönelik çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Ankara'daki 600 dönümlük arsasını da grup, önümüzdeki dönemde projelerinde kullanacak. Grubun yurtdışı yatırımları da 2010 yılında tekrar hızlanacak. Polonya'daki 2 bin 500 dönümlük konut projesine, bu yıl ortasında başlanacak. Kazakistan'daki bir firmayla ortak yürütülen ticaret merkezi ve ofis projesi tekrar hızlandırılacak. Mısır'a yakın bir bölgede yürütülen üniversite işi devam ediyor. Libya'da 2010 yılı sonuna kadar alınan iş miktarının 1 milyar doları bulması öngörülüyor. Grup yatırımları arasında bulunan Mesa Hastanesi'ne, 120 yataklı bir yeni hastane binası daha ilave edecek. Mesa Gayrimenkul Ortaklığı'nın merkezinin ise İstanbul'a taşınması hedefleniyor.
Capital Ankara


Geri Dön