29 / 03 / 2024

Ankara kirli hava soluyor!

Ankara kirli hava soluyor!

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi’nin (ÇSAM) hazırladığı rapor Ankara’nın bazı bölgelerinin kirli hava soluduğunu ortaya koydu. Başkent’in hava kirliliği analizinde kritik seviyenin aşıldığı belirlendi. İşte ayrıntılar...



Çevre Sorunları Araştırma Merkezi’nin (ÇSAM) hazırladığı rapor Ankara’nın bazı bölgelerinin kirli hava soluduğunu ortaya koydu. Başkent’in hava kirliliği analizinde Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kritik seviyenin aşıldığı belirlendi.


TMMOB’a bağlı ÇSAM’ın hazırladığı Hava Kirliliği Raporu, Ankara’da hava kirliliğinin kritik seviyeyi aştığını ortaya koydu. Sıhhiye, Cebeci, Dikmen, Demetevler, Sincan, Kayaş, Keçiören ve Bahçelievler’deki ölçüm istasyonlarının tamamının PM 10 kirleticisinde sınır değerlerini onlarca kat aştığı görüldü. Özellikle trafiğin yoğun olduğu Sıhhiye, Bahçelievler, Dikmen, Cebeci ve Keçiören’de kirlilik yoğunluğunun fazla olduğu belirlendi. Rapora göre bu bölgelerde kirlilik geniş bir insan kitlesini etkiledi. ÇSAM Başkanı Baran Bozoğlu hava kirliliğinin ulaştığı boyutu şöyle anlattı:


KANSERE YOL AÇIYOR


“Türkiye’deki sınır değerler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değerlerle uyumlu değil. PM 2,5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticiye dair de herhangi bir kısıtlama mevzuatımızda yer almıyor. Ülkemizdeki sınır değerler AB değerlerinin yaklaşık iki katı. Ankara’da ‘hastaneler bölgesi’ olarak anılan Sıhhiye’de kirliliğin en yüksek seviyeye ulaşması dikkat çekici. Sıhhiye bölgesinde yapılan ölçüm sonucunda Dünya Sağlık Örgütü sınır değerin tam 206 gün aşıldığı görülüyor. Keçiören’deki istasyonda ise 1 yıl içerisinde sınır değer 113 gün boyunca aşılıyor. Hava kirliliğinin halk sağlığı üzerine etkileri açık bir biçimde biliniyor. Cilt hastalıkları, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları ve hatta kansere yol açıyor.”


Hürriyet Ankara





Geri Dön