19 / 04 / 2024

Ankara Mamak'taki dönüşüm projeleri 2019'da tamamlanacak!

Ankara Mamak'taki dönüşüm projeleri 2019'da tamamlanacak!

Andy-Ar'ın Ankara'da yaptığı 'Yerel Yönetimler Performans' araştırmasında en başarılı ilçe başkanları arasında yer alan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ile konuşuldu. Akgül, Mamak'ı yeniden inşa ettiklerini vurguladı.



Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Göreve geldiğim günden itibaren 'Halka hizmet hakka hizmettir' anlayışını ilke edinerek çalışıyorum" dedi.



MUTLU ÇOCUKLAR 


Mesut Akgül, 2009'dan bu yana yürüttüğü başkanlık dönemini ve projelerini anlattı. Akgül, "Mamak gençlerin, sporun, kültür-sanatın ve modern hayatın şehri olacak. Bu ilçede yaşayan çocukların mutlu büyümesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" diye konuştu. 



ÖNCELİK EĞİTİME 


Mamak'ın iki üniversiteye evsahiplıği yapacağını belirten Akgül, üniversitelerin ilçenin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Akgül, ''Özellikle eğitime yönelik yatırımları önemsiyorum. 13 bilgi evimizde çocuklarımıza ücretsiz dersler veriyoruz" dedi. 



KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ İLÇENİN ALGISINI DEĞİŞTİRDİ


Mamak çöplüğü, askeri cezaevi ve gecekonduları ile anılar evi ve gecekonduları ile anılan, çözüm üretmek yerine çaresizlik ve imkansızlığın ortaya konulduğu bir ilçeydi." 


"Bütün zorluklara göğüs gerdik. Halkımızın ortak gayret ve fikirleriyle gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri iie gecekondu algısını yıktık." 


Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Toplumun her kesimini kucaklayan, Ali Semerkandi'nin 'Niyet hayır akibet hayır' sözü, Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturu ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'Halka hizmet hakka hizmettir' anlayışı ile çalışıyoruz" dedi. 


En büyük hayalim Cezaevi Müzesi 


Yaşananan değişimlerin ardından kalan tek efsane 'Mamak Cezaevi' ile ilgili bir düşünceniz var mı? 


Cezaevi müzesi en büyük hayalim. Kolordunun içerisinde şu anda disiplin cezalarına ilişkin hizmet veriyor. Cezaevi kolordunun tam ortasında burayı müzeye çevirmemiz için askeriyeyi tecrit etmemiz gerekiyor ama o da şu anda mümkün değil. Ne zaman ki askeriye oradan kalkar, o zaman müze haline getirebiliriz. Burası ülkenin kaderini çizen insanların yattığı bir yer. 12 Eylül sonrası özellikle siyasi görüşünden dolayı hiçbir eyleme karışmamış bile olsa burada yatan insanlar var. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu gibi Kemal Burkay gibi. Sağdan soldan herkesin yolu buradan geçmiş. Devletin geçmişiyle yüzleşmesinin bir sembolü olarak önemsiyorum. Genel anlamda taşınma kararı alındı ama hemen olacak bir durum değil uzun bir zaman alacaktır. 



Yerel yönetimler araştırmasında 'Hizmet', 'Halka yakınlık' ve 'Tanınırlık' kategorilerinde ilk beş belediye başkanı arasına girdiniz. Sizi bu sonuca götüren ne oldu? 


Öncelikle Mamaklı olarak ilçemize hizmet vermenin avantajını yaşıyorum. Sorunlarını ve isteklerini bildiğim Mamaklı hemşerilerime ulaşmak bu vesile ile daha kolay oluyor. Mamakta doğmuş, büyümüş esnaflık yapmış biri olarak hiç bir ayrım gözetmeden Mamak halkının varolan gerçek sorunlarım çözülmesi yönünde gayret göstermemizin yansıması olarak düşünüyorum. 


Vatandaşla yönetim arasındaki köprüyü nasıl sağladınız? 


600 bin nüfüslu ilçemizde vatandaşlarımıza birebir dokunmak için teşkilatımızla, meclis üyelerimizle, belediye çalışanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve muhtarlarımızla koordineli bir şekilde halkımızın sorunları tespit edip anında çözüm üreterek iyi ve kötü gününde daima yanında olarak gereken yakınlaşmayı sağladık. 



'EĞİTİM VE SAĞLIK İLK SIRADA' 


Özellikle üzerinde durduğunuz bir hizmet var mı? Eğitim ve sağlık alanında bu zamana kadar nasıl bir yol haritası izlediniz? 


İlgili belediye kanununun bize yüklemiş olduğu ve çağın gerektirdiği bütün hizmetler bizim için önemlidir, bu görevlerimizi titizlikle yaparak halkımızın beklenti ve taleplerine göre de hizmetlerimizi çeşitlendirmekteyiz. Özellikle üzerinde durduğum ve geleceğe en büyük yatırım olan eğitim hizmeti. Bugün itibarıyla 13 adet bilgi evimizde geleceğimiz olan çocuklarımıza alanında uzman eğitmenler tarafından ücretsiz dersler verilmektedir. Bilgi evlerimizde ayrıca bilgisayar odaları ve kütüphaneler bulunmaktadır. Bunun yanısıra aile ve kültür merkezleri, gençlik merkezleri, meslek edindirme ve beceri kurslarımız mevcut. Ayrıca bölgemizde bulunan dezavantajlı bölgelere gezici anaokulumuz ile okul öncesi eğitimi çocuklarımızın ayağına götürüyoruz. Sağlık alanında da ise bölgemizde ikamet eden hasta ,yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlarımıza evde sağlık hizmeti vermekteyiz. Önleyici ve bilgilendirici faaliyetlerimizle de vatandaşlarımıza bu noktada sağlık kuruluşları ile işbirliği içerisinde gerekli çalışmayı yapmaktayız. Mamak, devlet hastanesi olmayan bir ilçeydi. Şu anda devlet hastanesinin inşaatı başladı devam ediyor. 200 yataklı akıllı devlet hastanesi. Yatırımın oraya gelmesi adına arsayı biz tahsis ettik. Benden önceki belediye başkanlarının hep hedefiymiş bu. Bize nasip oldu. 2 yıl içinde de biter gibi gözüküyor. Yer olarak da Samsun Yolu'nun kenarında. 



'HERKESİN MUTLU OLDUĞU BİR ŞEHİR'


Mamak gençlerin şehri Mamak ikinci baharın şehri, Mamak sporun şehri, Mamak tur ve sanatın şehri, Mamak çocukların mutlu olduğu şehir olacak." Üniversitelerin gözdesi olacak 



ÜNİVERSİTELERİN GÖZDESİ OLACAK


İlçeniz iki önemli üniversiteye de ev sahipliği yapacak. Bunları takip ediyor musunuz? Hangi üniversiteler Mamak'ta kampüse sahip olacak? 


İlk üniversite Yüksek Sağlık Teknolojileri Vakfı'na ait. Türkiye'nin ilk gen ve kök hücreyle ilgili üniversitesi olacak. Hacettepe'den hocalar var. Buradaki çalışmalar Harvard'la koordineli yürütülecek. Tıp fakültesini bitirenlerin bir üst okulu olacak burası. Dünyada iki tane, Hollanda ve Amerika'da var, üçüncüsü de Mamak'ta olacak. Laboratuvar kısmını Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle koordineli yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı, işin uzmanları, yerel yönetim ciddi bir güç birliği oluşturarak bu proje hayata geçecek. İkinci üniversite ANKA Teknoloji Üniversitesi. Siber güvenlik ve mühendislik alanında bir üniversite olacak. Bir hastanesi bile olmayan Mamak artık üniversiteleriyle de çekim merkezi olacak. 



MAMAK TÜRKÜSÜNÜ YENİDEN YAZACAĞIZ


İlçede yaşanan değişimle birlikte Mamak Türküsü de değişir mi sizce? 


Mamak Türküsü'nün farklı bir hikâyesi var. Mamak'm gecekondularının yanında çöplüğü ve askeri cezaevi de meşhurdur. Bu bahsedilen türkünün geçtiği cezaevi Samsun Yolu'nun hemen kenarındadır. Dolayısıyla yakın tarihimizin bir üzücü tarafını da anlatıyor. Yoklukla gelen kısmını, yeşillikleri, Samsun asfaltını filan anlatırken bir taraftan da üzücü yönüne atıfta bulunuyor. Bizim amacımız aslında bir aidiyet oluşturmak. Gecekonduları kaldırıp kentsel dönüşümleri yaparken bir taraftan da çekim merkezleri oluşturmak istiyoruz. Bunları da yaparken yeni bir kimlik oluşturmak istiyoruz. Bundan sonra türküler de tanıtımlar da kendiliğinden gelir. Eski Mamak Türküsü'ydü şimdi Yeni Mamak Türküsü'nü yazıyoruz. Bestecilerimiz ve şairlerimiz bu konuya muhakkak el atacaklardır. 



GECEKONDULARI TARİHE GÖMDÜK


Mamak'taki gelişimi gözler önüne serecek neler söyleyebilirsiniz? Mamak şu an Başkentli vatandaşlar için ne ifade ediyor? 


Mamak yıllardır çöplüğü, askeri cezaevi ve gecekonduları ile anılan, çözüm üretmek yerine çaresizlik ve imkansızlığın ortaya konduğu bir ilçeydi. Bütün zorluklara göğüs gererek ortaya koyduğumuz, halkımızın ortak gayret ve fikirleriyle gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondu algısını yıktık. Sosyal donatı alanları, yüzme havuzu, kapalı spor salonları, spor kompleksleri, kültür merkezleri, bilgi evleri ve aile merkezleri ile toplumun herkesimindeki vatandaşlarımıza dokunarak yaşanabilir bir Mamak oluşturduk. 



Olmayan yatırımları ilçemize kazandırdık

 

Anladığım kadarıyla 'ekip' olma bilinciyle yola çıkarak projeler üretiyorsunuz... 


Vatandaşlarımızla birlikte aldığımız kararlarla yapılan projeler toplumun her kesiminde kabul görüyor. Uygulamaya koyduğumuz bütün projelerde sivil toplum kuruluşlarının, belediye meclis üyelerimizin, muhtarlarımızın desteğini ve fikrini alıyoruz. Vatandaşlarımızın ortak kararı ile yapılıyor projeler. Bir örnek vermem gerekirse; bölgemizde yaptığımız kentsel yenileme projelerinde o bölgede oturan her hak sahibi ile tek tek konuşarak, salon toplantıları yaparak anlaşma yoluna gidildi. Özellikle bu projelerin gerçekleşmesinde gecekondu yıkım programlarımız bölge vatandaşlarımızın katılımı ile davullu zurnalı bir şenlik havasında geçmiştir. Göreve geldiğimiz ilk zamanlarda mali yapımızı düzeltmekle işe başladık, işçi barışını sağladık, plan ve program dahilinde vatandaşlanmızın desteği ile projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Mamak'ta hiç olmayan yatırımları bir bir ilçemize kazandırdık. Yarı olimpik yüzme havuzu, 5000 kişilik spor salonu, kapalı pazar yerleri, kültür merkezleri, uzay bilim merkezi, kongre salonları büyük yatırımlarımızın başında geliyor. 



Değişmeyen tek şey değişimdir


Şu an üzerinde durduğunuz yeni projeleriniz nelerdir? Kültür ve sanat anlamında Başkentlileri neler bekliyor? 


Yaşamın içerisinde değişmeyen tek şey "Değişimdir". Bu münhalda değişerek büyüyen ve gelişen Mamak için çağın gerektirdiği şekilde yatırım ve projelerle yeni ufuklar açmaktır isteğim. Adını ünlü türk düşünürü felsefe astronomi ve uzay bilimlerinde çağa ışık tutmuş Ali Kuşçu adını vereceğimiz ve Ankara'nın ilk uzay bilim merkezi Planetaryum önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Bu proje ile her yaştan Mamaklı, Ankaralı hatta civar illerden gelecek vatandaşlarımız çağın gereksinimine göre bilgilenecek ve bilinçlenecek. Anadolu insanının bilim, tıp, teknoloji vs. alanlarında üreten, keşfeden başarılı ve ilklere imza atan bilim insanlarına yetişmesinde katkı sağlamak en büyük hayalim. Mamak gençlerin şehri, Mamak ikinci baharın şehri, Mamak sporun şehri, Mamak kültür ve sanatın şehri, Mamak çocuklann mutlu olduğu şehir olacak. Yeni Mamak için çok çalışıyoruz. 



TÜM PROJELERİ 2019'A KADAR BİTECEK ŞEKİLDE PLANLADIK


Ankara Mamak taki dönüşüm projeleri 2019 da tamamlanacak!



İlçenin değişimi adına yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması var. Kalan gecekondu sayısı ne, projelerde son durum nedir? 


70 yıla yakın bir sorun tortusunun çözümü demek bu. Her seçimde mahalleler oluşmuş. O dönemin idarecileri göz yummuş. Seçimleri kazanmışlar ama maalesef şehri kaybetmişler. Şu anda o şehri, insanları mağdur etmeden tekrar kazanmaya çalışıyoruz. Bize bırakılan mirasın kötü olduğu düşünüyorsak bizden sonraki nesle de kötü bir miras bırakmamalıyız. Kentsel dönüşüm çalışması 2009 yılında yoğun olarak başladı. 7 ayrı bölgede devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi'nin devam ettirdiği Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi 7 milyon metrekarelik alan ile en büyüğü. Toplamda 50 bin konut olacak. Bizim  TOKİ  ile yaptığımız üç ayrı kentsel dönüşüm projemiz var. Altınevler toplam 2 bin konut, bin 500'ü bitti hak sahiplerine teslim edildi. Son 500 konuta bu yaz başlanacak. Anayurt Gülseren toplamda 5 bin 400 konut var. Bu dönemin sonunda tamamen bitmiş olacak. Altıağaç - Karaağaç Hüseyingazi projesinde de toplam 5 bin 450 konut var. Burada da ilk etap başladı. Projeleri 2019'a kadar tamamı bitecek şekilde planladık. Göreve geldiğimizde 70 bine yakın gecekondu sayısı vardı. Şu an gelinen sayı 22 binlerde. Halen devam ediyor. Bu dönemin sonunda yoğun gecekondu bölgeleri kalmayacak. Hedefimiz 2019'da da bu sayının 10 binlere düşmesi. 




Dilvin KAYGUSUZ/Habertürk Ankara


Haber Hürriyet  Ankara  Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


MAMAK Belediyesi'nin toplamda 5 bin 420 konul yapmayı planladığı AltıağaçKaıaa ğaç Huseyingazi Kentsel Yenileme Projesi nin İlk etabındaki 870 konut hızla yükseliyor. 574 bin metrekarelik alanda inşaatları yüzde 15 seviyesine ulaşan projede 5 bin 420 konut yapılacak. Kentsel dönüşüm İle en büyük kazana Mamaklılar in elde edeceğinin altım çizen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, emlak ve inşaat sektörünün de kentsel donu şum projeleriyle hareket kazandığını kaydetti. 

Hedeflerinin her alanda yükselen bir ilçe inşa etmek olduğunu belirten Akgül. "Muhteşem bir yaşam alam üzerine oturtulan proje ile uç mahallemizde yeni bir yaşam başlayacak. 

Proje kapsamında konutların yanı sıra. 4 adet cami. 2 adet ticaret merkezi. 4 adet okul 1 adet (Aşevi) Kızılay Binası ve 2 adet sosyal kültürel tesis yapılacak. 5 ayn konut tipi bulunan projenin yüzde 21'i konut yüzde 57si yeşil alan ve yüzde 22'si de imar yollan ve sosyal donatı alanlarına ayrıldı. Dönüşüm ile ilçemizin silueti güzelleşirken Mamaklıların yaşam standardı da yükselecek" dedi. 


Hürriyet Ankara


Geri Dön