29 / 03 / 2024

Ankara Mamak'taki park alanına benzin istasyonu mu yapılacak?

Ankara Mamak'taki park alanına benzin istasyonu mu yapılacak?

Mamak’ta belediye meclis kararlarıyla General Zeki Doğan Mahallesi’ndeki park alanı ile Şahintepe Mahallesi’ndeki sosyo-kültürel tesis alanının akaryakıt ve LPG istasyonu olarak ayrılması bölge halkının tepkisini çekti.



Konuyla ilgili imza kampanyası başlatan CHP’li Mamak Belediye Meclis üyeleri, “İstasyon değil park istiyoruz. Yarın bunlardan biri patlasa bunun hesabını kimse veremez” dedi.


Mamak’ta General Zeki Doğan Mahallesi’ndeki park alanı içerisinde bulunan 2 bin metrekarelik arazinin Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla, Şahintepe Mahallesi’ndeki bin 347 metrekarelik sosyo-kültürel tesis alanının da Mamak Belediye Meclisi kararıyla akaryakıt ve LPG satış ve servis istasyonu olarak ayrılması bölge sakinlerinden büyük tepki gördü. CHP’li Büyükşehir ve Mamak Belediye Meclis üyeleri konuyu yargıya taşıyarak imza kampanyası başlattı. General Zeki Doğan Mahallesi’ndeki park alanının hemen yanıbaşında yürüyüş alanı ve spor aletlerinden vatandaşların yararlandığına dikkat çeken CHP Mamak Meclis Üyesi Yusuf Sağlık, “Bölge halkının yeşil alanının bu şekilde kapatılmaması gerekiyor” dedi. Sağlık şöyle konuştu:


DAVA AÇTIK TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ


“Bu alan halkın ortak kullanım alanıdır. 2 bin metrekareyi bozarak daha yapımı belli olmayan İmrahor Kentsel Dönüşüm alanına götürerek burayı LPG istasyonu olarak ayırdılar. Mamak Belediye Meclisi’ne getirildiğinde biz karşı çıktık. Burada belediyenin ayrı bir arsası olmasına rağmen 4 Aralık 2015’te Mamak’tan çıktı. 15 Ocak 2016’da da Büyükşehir’den oy çokluğuyla onaylandı ve geçti. Bölgemizde kişi başına düşen yeşil alan sayısı zaten çok az. Parkların, sosyal kültürel tesis alanlarının revizyon imar planlarının değiştirilerek bu şekilde benzin istasyonlarının açılmak istenmesine gerekçe olarak belediyeye gelir sağlamak gösteriliyor. Bölge halkı zaten gerekli vergilerini ödeyerek desteğini veriyor. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Grup adına dava açtık. Buranın durdurulması için elimizden geleni yapacağız.”


SU DEPOSUNUN YANINDA TEHLİKE


CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Tırpancı ise Şahintepe Mahallesi’ndeki alanın hemen yanında su deposu olduğuna dikkat çekerek bu durumun büyük tehlike taşıdığını söyledi. Benzin istasyonlarının zorunlu bir ihtiyaç olmadığını savunan Tırpancı şunları söyledi: “Biz bu bölgede Bütünşehir yasasıyla ilave edilen yerlerin dışındaki alanların ıslah imar planlarını 1991 yılında yaptık. Burası da o dönemde park olarak ayrılmıştı. Şimdi getirip yeşil alana bunu yaptığınızda sadece rant peşinde koşuyormuşsunuz gibi gözükür. Belediyelerin asli görevi halkın yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Bu durum halkın sorununu çözmüyor. Her iki alanın da etrafında benzinlikler var. Yeşil alan veya tesis yapılması gereken yer bozuluyor benzinlik yapılıyor. Bunlar rant sağlamaya yönelik yapılan girişimler. İnsanlar yaşam alanlarının dışındaki bir yere giderek de akaryakıt alabilirler. Şahintepe’deki yerin hemen yanında su deposu var. Binlerce su borusu geçiyor herhangi bir kimyasal bulaşsa tehlike yaratır. Vatandaşlar da duyarlı imza toplanıyor. İlgili yerlere ulaştıracağız. Esas sorun yerleşim alanın içerisinde olması. Şahintepe’de 30 bin nüfus var bir tane sosyo kültürel tesis yok. İstasyon değil park veya tesis yapılmalı.”


GEÇMİŞTEN DERS ALALIM


CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Haydar Demir ise General Zeki Doğan Mahallesi’ndeki park alanına ilişkin Büyükşehir kararını yargıya taşıdıkları bilgisini verdi. Demir, “Revizyon imar planında park olarak ayrılmış okulun sağlık ocağının yanında bir yer. Buranın benzin istasyonuna çevrilmesi buradan gelir elde edilmesi abesle iştigaldir. Geçtiğimizde yaşadığımız tecrübeler var. Buralardan ders alalım. Ciddi şekilde tehlike arz eden bu yatırımın şehrin göbeğinde nüfus yoğunluğunun olduğu bir yere yapılmaması lazım. Burası Mamak’ın nüfus açısından en büyük mahallesi. General Zeki Doğan, Mutlu ve Kutlu mahallelerinin tam ortası. İmza kampanyalarıyla ve hukuki haklarımızı kullanarak buraya benzin istasyonu yapılmasını engellemeye çalışacağız” diye konuştu. Şahintepe Mahallesi sakinlerinden Ali Yurtsever ise “Hiç tavsiye etmiyoruz. Bu tehlikeli bir iş. Zaten cadde üzerinde benzinlikler var. Yarın patlama olsa çok kötü olur. Biz tehlike yaşamak istemiyoruz. Yeşil alan veya tesis yapabilirler böyle giderse benzin kokusundan duramayız” dedi.


Hürriyet


Geri Dön