19 / 04 / 2024

Ankara Sıhhiye'deki EGO Genel Müdürlüğü'nün kampüsü boşaltılacak!

Ankara Sıhhiye'deki EGO Genel Müdürlüğü'nün kampüsü boşaltılacak!

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Sıhhiye'deki EGO Genel Müdürlüğü'ne ait 37 dönümlük kampusun Başkentgaz tarafından 2 yıl sürüyle bedelsiz kullanılması ve bu süre sonunda alanı boşaltması kararı alındı.



EGO Genel Müdürlüğü ve Başkent Doğalgaz A.Ş. arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için protokol yapılmasına ilişkin 17 Aralık’ta alınan Belediye Meclisi kararının, taraflarca yapılan değişikliklerle yenilenmesi kararlaştırıldı. 

CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya’nın, ikinci el oto satışı yapan galerilerin 1 Mart’a kadar şehir dışına taşınmalarına ilişkin Meclis kararının süresinin uzatılmasına ilişkin önerge de ilgili komisyona gönderildi 

Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Meclis’e sunulan Başkentgaz ile ilgili Başkanlık Yazısı’nda, doğalgaz hizmetlerinin özelleştirilmesi sonrasında  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü ile Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. arasında, başta tapu iptali ve tescili davalar olmak üzere çeşitli konularda adli ve idari yargıda karşılıklı birçok davalar açılması nedeniyle kamu hizmetlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla 17 Aralık 2015'de Belediye Meclisi'nde karar alındığı hatırlatıldı. Yazıda, bu kararın iptal edilerek, yeni bir karar alınması istendi. 

Belediye meclisinde yapılan görüşmelerin ardından 17 Aralık 2015 yılında alınan kara iptal edilerek yeni bir karar alındı. Bbu karara göre EGO Genel Müdürlüğü'ne ait Sıhhiye Toros Sokak'taki kampusta, belirlenen 37 dönümlük alanın, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından en fazla 2 yıl süreyle bedelsiz kullanılması, protokolün imza tarihinden itibaren de herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın boşaltılmasına karar verildi. 


-TOKİ’YE TEPKİ

Belediye Meclisi’nde, Üye İbrahim Uyar’ın gündem dışı olarak önerge verdiği ve TOKİ’nin Ankara Valiliği oluruyla Yapracık, Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye, Şehitali, Dodurga mahallelerini kapsayan yaklaşık 10 bin hektarlık bölgeyi toplu konut alanı olarak belirlemesine ilişkin yazısı da görüşüldü. 

TOKİ’nin, bu alanlardaki Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarını yok hükmünde saydığını ifade eden Uyar, bölgenin, yaklaşık 2 milyon insanın yaşayabileceği bir alan olduğunu belirterek, “Yani TOKİ’nin, Ankara’nın 20 yıllık nüfus artışına yetecek planı, Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alarak yapması, açıkça yetki gaspıdır. Bu durumun önlenmesi gerekmektedir” dedi

Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez de TOKİ’nin ilk etapta gecekondu ıslahı için kurulduğunu hatırlatarak, zaman içerisinde TOKİ’nin, büyükşehirlerin, il ve ilçe belediyelerinin yetkilerini kullanmaya başladığını söyledi. 

Eskişehir Yolu üzerindeki bu bölgelerin gecekondu ıslah bölgesi olmadığını da ifade eden Ölmez, birtakım bakanlıkların da benzer çalışmalara imza attığını belirterek, Ankara’da bazı bölgelerde yaşanan yetki karmaşasına değindi ve şöyle devam etti:

“Çevre Bakanlığı bazen bakıyorsunuz, ruhsatı vermiş. Büyükşehir Belediyesi’nin bilgisi yok. Şu anda Ankara’da problem olan 3 nokta var. Sade vatandaş, hatta bazı meclis üyeleri de Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Melih Gökçek yaptı zannediyor. Melih Bey’in (Büyükşehir Belediye Başkanı) haberi yok. Çankaya’da Kuzu’nun (Rixos Otel) yerinden Büyükşehir’in haberi sonradan oldu. Bizimle ilgisi yok. Rus Büyükelçiliği’nin yeri şu anda problem mesela. Biz ‘hayır’ demişiz, Çevre Bakanlığı ‘evet’ demiş. Burada yetki karmaşası var ve bunun yasal olarak çözülmesi lazım. İktidarı ve muhalefetiyle aynı yerde duruyoruz ve teşekkür ediyoruz.” 


-OTO GALERİLERİNE İLİŞKİN ÖNERGE, KOMİSYONA GÖNDERİLDİ

Belediye Meclisi'nde, CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, ikinci el oto satışı yapan galerilerin, kendileri için ayrılan bölgelere 1 Mart’a kadar taşınmalarına ilişkin geçen ay oybirliğiyle alınan Meclis kararının süresinin uzatılmasına ilişkin önerge verdi. 

Başkanvekili Ali İhsan Ölmez de "10 yıldır bunun için uğraşılıyor. Bir yerden başlanmazsa bu iş yapılamaz" dedi.

Önerge, oy çokluğuyla ilgili komisyona gönderildi. 


-3 ORTAKLI MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ŞİRKETİ

Belediye Meclisinde, ulaştırma sistemleri; demiryolu, metro ve hafif raylı sistemler alanında mühendislik, müşavirlik, üretim ve pazarlama hizmetleri verilmesi amacıyla yeni bir şirket kurulması da oy birliğiyle kararlaştırıldı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’nin yüzde 40 ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DDY) yüzde 50 hisseye sahip olacağı, esas sermayesi 6 milyon TL olan “Mühendislik Müşavirlik Şirketi”nin kurulmasına yönelik protokol imzalanacak. 


-SİNCAN PARKI'NDA POPÜLASYONU ARTAN HAYVANLAR, HABİTATA BIRAKILACAK

Toplantıda ayrıca, Sincan Evcil Hayvanlar Parkı’ndaki popülasyonu (sayısı) aşırı artan değişik türdeki hayvanların yaşamlarına uygun alanlara bırakılmasına ilişkin Başkanlık Yazı da oybirliğiyle karara bağlandı. 

Yazıda, ekolojik dengeyi desteklemek, Ankara’nın biyolojik çeşitliliğini artırmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, muhtarlıklar ve benzeri yerlerden gelen talepler doğrultusunda, mücavir alan sınırları içinde bulunan ve kontrolü Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan göl, gölet, bataklık, su havzaları, çayır, sazlık, orman gibi; hayvanların türüne ve özelliğine göre yaşamasına uygun olan her nevi habitatlara bırakılması için Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü yetkilendirildi. 

-YENİ ÇOCUK KORUMA EVİ

Meclis’te, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olarak belirlenen bir adresin "Çocuk Koruma Evi" olarak kullanılmak üzere Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na tahsis edilmesi konusu da oy birliğiyle karara bağlandı. 


-ANKARA’YA YENİ KARDEŞ

Toplantıda ayrıca, Karadağ’ın bağımsızlığının ve Karadağ-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisisin 10. yılı nedeniyle Karadağ’ın başkenti Podgoritsa Belediye Başkanı Slavoljub Stijepoviç’in 2016 yılı içinde Ankara’yı ziyaret etmek istediğini belirten, ziyaret dolayısıyla iki şehir arasında kardeş kent protokolü imzalanmasını öngören Başkanlık Yazısı, oybirliğiyle karara bağlandı.


-DEVLET YOLLARINA BÜYÜKŞEHİR YEŞİLLİĞİ

Ankara sınırları içerisinde yer alan ve Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan devlet yollarının şehir merkezi geçişlerinde kalan alanları, Büyükşehir Belediyesi’nin peyzaj çalışmalarıyla güzelleşecek. 

Devlet yollarının, günümüz kent içi peyzajına uygun şartlarda düzenlemelerin yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında protokoller yapılması ve süresi dolmuş protokollerin de yenilenmesine ilişkin Başkanlık Yazısı, oybirliğiyle kabul edildi. 

Meclis'te, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 100. Yıl Çarşısı’ndaki İstiklal Madalyaları Derneği’ne kiralanan işyerlerinin birikmiş kira bedeli ile diğer borçlarının alınmaması, ayrıca bu tarihten itibaren de söz konusu yerlerin, Derneğe ücretsiz tahsis edilmesi ve aidat giderlerinden muaf tutulması da oybirliğiyle kabul edildi. 


Milliyet Ankara


Geri Dön