19 / 04 / 2024

Ankara Ticaret Odası'ndan İsveç'e kınama!

 Ankara Ticaret Odası'ndan İsveç'e kınama!

ATO Başkanı Baran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na geçmesine izin vermemesiyle başlayan olayları kınadı.




Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türk toplumu ve diplomatik temsilcileriyle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretleri engellemesine tepki göstererek, “Ülkemizi temsil eden iki bakanımıza yapılanlar kabul edilebilir değildir. Türkiye’nin son 15 yılda yakaladığı ekonomik büyüme, siyasi istikrar ve özgürlükler Avrupa ülkelerini tedirgin ediyor. Her fırsatta bize demokratlık dersi veren Avrupa Birliği’nin üyesi olan Hollanda söyledikleri ile yaptıklarının bir olmadığını göstermiştir. Kınıyoruz” dedi.

 

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, Hollanda Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemesi, ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na geçmesine izin vermemesiyle başlayan olayları kınadı.

 

Yaklaşık 300 bin Türk’ün Hollanda’daki en büyük yabancı topluluk olduğunu belirten Baran, “Vatandaşlarımız gerek Hollanda gerekse Avrupa’nın diğer ülkelerinde uzun yıllardır yaşıyorlar. Üretim başta olmak üzere hayatın her alanında, hatta siyasette bile yer alan bu insanların, kendi ülkelerinin iki bakanıyla bir araya gelmesinde nasıl bir sakınca olabilir anlamak mümkün değil” dedi.

 

Daha önce Almanya’nın Bakanların toplantılarına yer gerekçesiyle izin vermediğini son olarak da bu sabah İsveç’te AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in Stockholm’de toplantı yapacağı salonun sahibinin kira sözleşmesini iptal ettiğini kaydeden Baran, “Yıllardan bu yana bize her fırsatta demokrasi, eşitlik, hak, hukuk kavramlarıyla ders vermeye çalışan Avrupa’nın kendi dersini çalışmadığını görüyoruz. Sistematik ve planlı engellemelerin demokrasiyle bağdaştığını kimse iddia edemez” diye konuştu.

 

Hollanda’da yaşananların Türk vatandaşlarını da üzdüğünü ifade eden Baran, “Dün Almanya, Hollanda bugün de İsveç’te yaşananlar orada bulunan vatandaşlarımızı da ister istemez etkiliyor. Vatandaşlarımızın Avrupa’nın hiç de nazik olmayan, antidemokratik tutumuna karşı sergilediği tutum takdire şayandır” dedi.

 

Baran, Batı’nın “hasta adamı” olarak gördükleri Türkiye’nin son 15 yılda yakaladığı ekonomik büyüme, siyasi istikrarın ve özgürlüklerin Avrupa ülkelerini tedirgin ettiğini söyledi.   


Geri Dön