26 / 04 / 2024

Ankara Ulus'ta kentsel sit alanına izinsiz büfe kuruldu!

Ankara Ulus'ta kentsel sit alanına izinsiz büfe kuruldu!

Ulus Anafartalar’da, kentsel SİT alanı içerisinde yer alan tescilli taşınmazın yanı başına bir gece yarısı kondurulan büfe, bölge esnafını ayağa kaldırdı.



Esnaf, büfeyi  Ankara  2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne şikâyet etti. Kentsel SİT alınında kendilerinden izinsiz fiziki müdahalede bulunulamayacağını belirten Kurul, büfeyi Büyükşehir Belediyesi’ne sordu. Gelecek yanıt bekleniyor.


Ankara’dan, son dönemlerde kentin farklı noktalarına yerleştirilen yeni nesil büfelerin tartışmaları sürerken bir büfe haberi de Ulus’tan geldi. 

Anafartalar Caddesi esnafı, Alsancak Sokak’ta kentsel SİT alanına yapıldığını iddia ettikleri büfeye tepki gösterdi. Büfenin kaldırılmasını talep eden esnaf, Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Konuyu resmi yazıyla Büyükşehir Belediyesi’ne soran kurul, şimdi belediyeden gelecek yanıtı bekliyor. 

Halen faaliyete geçmeyen büfenin, Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan bir gecede konulduğunu belirten esnaf, eski taş belediye binasının yanına kurulan büfenin sokak girişini kapattığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Yaklaşık iki ay önce buraya bir büfe kondurulacağı duyumunu aldık ve binanın sahibi olan Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bildirdik. İlgileneceklerini ve izin verilmeyeceğini söylediler. 20 Haziran’da Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği’ne bağlı araçla gelen bir kişi, metre dahi kullanmadan adımlayarak Büyükşehir’e bağlı işçilere beton döktürdü. Bundan iki hafta sonra 6 Temmuz Pazar gününü, pazartesiye bağlayan gece saat 01.00’de büfenin konulduğunu kamera kayıtlarından gördük.


İZİN ÇIKACAK DİYE ENDİŞELİYİZ

Bu vesileyle bina yönetiminden ve Büyükşehir’den olumlu bir yanıt alamayacağımızı düşündük ve Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’na yazılı olarak şikâyet dilekçesi verdik. Koruma Kurulu’ndan alınan yazılı ve sözlü cevaplarda; ‘eski belediye taş binasının koruma altında tescilli bir yapı olduğu ve çevresinin SİT alanı olduğunu, dolayısıyla Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığı, böyle bir gündem olması durumunda kurulun buna izin vermeyeceği ve bu izin olmadan da büfenin buraya konulamayacağı’ bildirildi. Ancak biz izin çıkması yönünde endişe taşıyoruz.”

Büfenin kaldırılmasını isteyen esnaf, sokağın da işgal edildiğini savundu. Büfenin tarihi belediye binasının yanında çirkin bir görüntü oluşturacağını ifade eden bir esnaf da, yapının korunması gerektiğine vurgu yaparak yetkililerin konuyu dikkate alması gerektiği çağrısında bulundu.


İKİ KEZ DİLEKÇE YAZDILAR

Büfenin kaldırılması için yasal girişimlerde bulunan esnaf, Koruma Kurulu’na iki kez dilekçe yazdı. İlk dilekçede, “Ankara ili Altındağ ilçesi Anafartalar Mahallesi Anafartalar Caddesi … no’lu binada faaliyet göstermekteyiz. Tescilli binamızın hemen yan tarafına (Alsancak Sokak tarafına) büfe inşaatı yapılmaktadır. Bu yapı tescilli binanın silüetini bozacağı, hiçbir izin belgesi alınmadan adımlayarak temel atılmış olması, belediye kent estetiği çalışan işçilerin kullanılarak yapılması, meşrubat büfesi olacağından dış kısmına da sandalye ve masaların ilave edileceğini söylemeleri çevredeki o çirkin görüntüye bir yenisinin eklenmesini istemiyoruz. Bu sebeplerden dolayı tescilli binamıza sizden habersiz bir çivi çakamazken buna izin vermeyeceğiniz düşünmekteyiz. Gereğinin yapılmasını rica ederiz” ifadelerine yer veren esnaf, kuruldan gelen cevaba karşılık olarak ikinci dilekçede, şunları belirtti: “Ankara ili Altındağ ilçesi Anafartalar Mahallesi Anafartalar Caddesi … no’lu binada faaliyet göstermekteyiz. Tescilli binamızın hemen yan tarafına (Alsancak Sokak tarafına) büfe inşaatı yapılmıştır. Sizden gelen yazıya istinaden, sizden hiçbir izin alınmadığı ortadadır. Lakin sizin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne göndermiş olduğunuz yazıyı belediye yetkilileri işleme koymamış durumdadırlar. Çünkü 153 Alo Zabıta’yı aradık, geldiler ve hiçbir müdahalede bulunmadılar. Büyük ve heybetli bir büfe olduğundan, renginin taş binaya uyumsuz olduğundan çirkin görünüm sergilemektedir. Yapılan büfenin resimleri ektedir. Gereğinin yapılmasını rica ederiz.”

 

KURUL BÜYÜKŞEHİR’DEN YANIT BEKLİYOR

Dilekçeyi işleme koyan Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise esnafın başvurusu üzerine konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne sordu. Esnafın başvurusuna atıfta bulunan kurul, Bölge Koruma Müdürü Vekili Murat Arık imzalı yazıda, Büyükşehir’e şunları yazdı:

“Ankara ili Altındağ ilçesi Anafartalar Mahallesi Anafartalar Caddesi No ... adresinde kentsel SİT alanı içerisinde yer alan tescilli taşınmazın yan tarafında (Alsancak Sokak) izinsiz büfe inşaatı yapıldığına dair ilgi dilekçe ve ekleri incelenmiştir. Söz konusu tescilli taşınmazın yan tarafında izinsiz inşa edildiği ifade edilen büfe’ye ilişkin bir örneği yazımız ekinde gönderilen ilgi dilekçede belirtilen hususların mer-i mevzuatı gereği tetkiki ve sonucunda hazırlanacak bilgi ve belgelerinin (rapor, tutanak, fotoğraf vb.) gönderilmesi, kentsel SİT alanı içerisinde Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izinsiz herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmamasının sağlanması hususlarında bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.”


Hürriyet Ankara


Geri Dön