19 / 04 / 2024

Ankara YHT Garı 29 Ekim'de açılıyor!

Ankara YHT Garı 29 Ekim'de açılıyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Arslan, Türkiye’nin Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği konusunda geldiği noktanın herkesi gururlandırdığına dikkat çekti.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Ankara-Sivas YHT inşaatımız devam ediyor. Hedefimiz 2018 sonunda Sivas’a kadar YHT işletmeciliğine geçmiş olmak. Bunun devamında Polatlı-Afyon-İzmir YHT hattımızla bütün alanda çalışmalar devam ediyor. Bursa-Bilecik hattımızın bir kısmının inşaatını yaptık ve şimdi ikmal inşaatı ile kalan kısmına da devam ediyoruz” dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan,  Ankara  Yüksek Hızlı Tren Garı’nda incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Arslan, Türkiye’nin Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği konusunda geldiği noktanın herkesi gururlandırdığına dikkat çekti. Türkiye’nin, Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine sahip ülke olduğunu belirten Arslan, “Bu hepimizin gururu. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarımız şuan işletmede ve YHT işletmeciliği yapıyoruz. Devamında Ankara-Sivas YHT inşaatımız devam ediyor. Hedefimiz 2018 sonunda Sivas’a kadar YHT işletmeciliğine geçmiş olmak. Bunun devamında Polatlı-Afyon-İzmir YHT hattımızla bütün alanda çalışmalar devam ediyor. Bursa-Bilecik hattımızın bir kısmının inşaatını yaptık ve şimdi ikmal inşaatı ile kalan kısmına da devam ediyoruz” diye konuştu.


Yüzde 40’ın üzerinde engeli bulunan engelli vatandaşlar ücretsiz yararlanabilecek

YHT Garı’nın, engelliler açısından engelsiz bir gar olduğuna dikkat çeken Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:


“Engelliler ile ilgili her şey düşünülmüş durumda. 2 tane engelli asansörümüz mevcut. 27 tane gişemizin bir tanesi en kolay erişilebileni engelliler açısından engelsiz bir gişe. Devlet Demir Yollarımızın yaptığı güzel bir uygulama var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan engellilerin hepsinin listesini aldık, sisteme yükledik. Herhangi biri telefon açtığında, ben engelliyim dediğinde otomatik olarak listeden check ediliyor, kişinin işlemleri otomatik yapılıyor. Kişinin önceden kendisinin gelmesi veya başka birini gönderip bilet işlemi yapmasına gerek kalmıyor. Bu garda ve diğer YHT’lerde engellileri sonuna kadar düşünüp, onların engelsiz bir şekilde buralarda yararlanmasına olanak sağlayacak sistemleri ona göre yapıyoruz. Engel durumuna bağlı olarak ücretsiz yararlanacak olanlarda var, indirimli yararlanacak olan da var. Yüzde 40’ın üzerinde engelli olanlara ücretsiz olacak. Diğerlerinde ücret var ama kolaylık sağlanıyor. 8233’ü arayan bir engellinin, eğer Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın listesinde ismi varsa otomatik olarak işlemi yapılıyor ve ücretsiz biletlemesi yapılıyor. Ayrıca ağır engelli ise refakat sorunu varsa refakatçisinin de hem işlemini yapıyor hem de akşam ücretsiz bir şekilde taşıyoruz.”

Basın açıklamasının ardından Bakan Arslan, bir işçinin telefonunu alarak işçiler ile birlikte öz çekim yaptı.


Milliyet


Haber AA'da şöyle yer aldı:


 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 29 Ekim'de açılacağını söyledi. 


Arslan, YHT Garı'nda incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, bu kadar ihtişamlı bir binayı, kısa sürede gezmenin mümkün olmadığını dile getirerek, garın gezilmesinin ardından brifing aldığını söyledi.


Türkiye'nin özellikle YHT işletmeciliği konusunda geldiği noktanın herkesi gururlandırdığını ifade eden Arslan, "Biz, Avrupa'nın altıncı, dünyanın sekizinci YHT işletmeciliğine sahip ve YHT hatları olan bir ülkeyiz. Bu hepimizin gururu. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarımız şu an işletmede. Devamında Ankara-Sivas YHT inşaatımız devam ediyor ki hedefimiz 2018 sonunda Sivas'a kadar yüksek hızlı tren işletmeciliğine geçmiş olmak." diye konuştu.


Devam eden YHT hatlarına ilişkin bilgi veren Arslan, amaçlarının Türkiye'nin her yerini YHT ağlarıyla örmek olduğunu kaydetti.


Arslan, YHT'lerle bu kadar insan taşınıyorsa bunun Ankara merkezli taçlanması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun Ankara merkezinde gerek ülkemize gerek başkentimize gerekse TCDD'ye geldiği noktaya yakışır gar ile taçlanması gerekiyordu. İşte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak yaptığımız budur. Bugün burada ülkemizin ilk Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan YHT garındayız." dedi.


Söz konusu çalışmanın yaklaşık 2 yılda tamamlandığını dile getiren Arslan, 194 bin 460 metrekare kapalı alana sahip garın, 3 bodrum katının olduğunu, bin 910 aracın park yapabileceği otoparkının bulunduğunu anlattı. Arslan, gün içinde garda, 3 peronda 12 YHT tren setine hizmet edileceğini, 3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 demiryolu hattının yer alacağını söyledi.


Giriş katında bilet işlemlerinin yapılacağını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:


"Onun bir üstünde gara gelen misafirlerimizin yeme içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir katımız var. Bunun yanında 134 odalı 5 yıldızlı modern bir otelimiz var. Sadece insanların gelme, kalma ihtiyaçlarını görmeyeceğiz. Buralarda toplantılar yapılacaksa, seminerler verilecekse, buralarda aynı anda birçok odada toplantı yapılabilecekse o konsepte uygun tasarlanmış toplantı odalarımız var. En büyük odası aynı anda 400 kişiye konferans verebilecek bir konsepte haiz. Yine ticari ofisler olacak. Bu kadar canlı hayatın olduğu, Türkiye'nin her yerindeki YHT'lerin buluşma noktası olduğu bir yerde ticaretin burada hayat bulduğu mekanlarımız olacak. Bu tesisimizde ilk yardım, güvenlik olacak."


YİD modeliyle yapılan ve 29 Ekim'de işletmeye alınacak garın, 19 yıl 7 ay işletmeci firma tarafından işletileceğini belirten Arslan, işletmenin sonunda ise garın, TCDD'ye devredileceğini söyledi. Arslan, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosuyla entegre olacak garın, sadece yüksek hızlı trene değil, şehir içindeki raylı toplu taşımayı kullanacak yolculara da hizmet edeceğini bildirdi.


- "Bu merkezden Asya'ya ve Avrupa'ya seyahat edilebilecek"


Arslan, sürecin başlarında Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve o dönem Bakan olan Başbakan Binali Yıldırım'ın söz konusu projenin asıl mimarları olduğunu belirterek, "29 Ekim'de açılışımızda onlar bizi şereflendirecekler. Bu yeni büyük projeyi onların teşrifleriyle, himayeleriyle, onların uğurlu elleriyle 79 milyonun hizmetine sunacağız. Türkiye'nin her yeri demir ağlarla örüldükçe onlar gelip Ankara merkezli bu garı kullanabilecekler ve Türkiye'nin her yerine gidecekler." ifadelerini kullandı.


Türkiye sınırları dışında da YHT'lerle seyahat edilebileceğine işaret eden Arslan, "Halkalı-Kapıkule'yi de yaparak Avrupa'ya gidebileceğiz, Bakü-Tiflis-Kars'ı da inşallah 2017 başında hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars marifetiyle Orta Asya'ya gidebileceğiz. İnsanımız bu merkezden ister Asya'ya, ister Avrupa'ya seyahat edebilecek." değerlendirmesinde bulundu. 


Arslan, Ankara YHT Garı'nı yaparken Ankara'daki tarihi garın dokusuna hiç dokunulmadığını vurgulayarak, banliyo trenlerinin şehir içi taşımacılığı anlamında hizmet vereceğini, şehirlerarası yük taşımacılığı anlamında da konvansiyonel yolcu trenlerinin hizmete devam edeceğini söyledi. 


Söz konusu gara alt ve üst geçitlerle giriş yapılabileceğini belirten Arslan, asıl girişin Celal Bayar Bulvarı üzerinden olacağını dile getirdi. 

Yeni garın dünyadaki benzerlerinde olduğu gibi sadece trenle yolculuk edeceklere değil, alışveriş merkezi ve oteliyle Ankaralılara yolculuk dışında da hizmet sunacağına dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:


"Şehir dışından misafirini karşılamaya gelen biri, burada saatlerce hiç sıkılmadan yaşamını sürdürecek ve misafirini karşılayarak günlük hayatına devam edebilecek. Ülkemizin gurur projesi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak bizim gurur projelerimizden biri daha. İhmal edilmiş demiryollarını canlandırmak, ülkemizi tekrar demir ağlarla örmek adına Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın başından beri verdiği destek var. Onlara müteşekkiriz."


Arslan, 160 yıllık demiryolu geleneğinden gelen çalışma arkadaşlarının gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını vurgulayarak, "Akıl teri dökenler yanında, alın teri döken işçi arkadaşlarımız var. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Gelecekte de bugün de yaptıklarından gurur duyacaklar. Ülkemize, insanımıza, Ankaramıza hayırlı olsun." şeklinde konuştu.


- "YHT Garı engelliler için engelsiz bir gar"


Arslan, YHT Garı'nın engelliler için engelsiz olduğuna dikkati çekerek, "Engelliler için her şey düşünülmüş durumda. İki engelli asansörü mevcut. 27 gişenin en kolay erişilebilen birisi engelliler açısından engelsiz bir gişe." dedi.


TCDD Genel Müdürlüğünce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Türkiye'deki tüm engellilerin listesinin alındığını ve sisteme yüklendiğini dile getiren Arslan, 444 82 33'ü arayan engellinin, işlemlerini hızlı bir şekilde yaptığını ve söz konusu engellinin önceden kendisinin veya refakatçisinin gelmesine gerek kalmadan bilet işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.


Hem bu garda hem de diğer yüksek hızlı trenlerde engellileri sonuna kadar düşündüklerini vurgulayan Arslan, yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunan kişilerin biletlerinin ücretsiz olduğunu, diğer engellilerin de engel durumlarına göre indirimli bilet satışının gerçekleştiğini söyledi.


AA


Geri Dön