18 / 04 / 2024

Ankara'da asansörcülere sertifika şartı!

Ankara'da asansörcülere sertifika şartı!

Ankara Sanayi Odası’na bağlı 2 ve 3’üncü OSB'de, asansör bakım, onarım ve montaj işçilerine ‘sınavla sertifika’ verilmesi amacıyla Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES) açıldı.



Ankara Sanayi Odası’na (ASO) bağlı 2 ve 3’üncü OSB'de, asansör bakım, onarım ve montaj işçilerine ‘sınavla sertifika’ verilmesi amacıyla Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES) açıldı.


OSB yetkilileri, METES’in, Türkiye'de asansör bakım, onarım ve montajla ilgili mesleklerde yeterlilikleri uluslararası standartlar çerçevesinde test etmek ve belgelendirmek üzere Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca (MYK) yetkilendirilen ilk ve tek belgelendirme kuruluşu unvanını kazandığını belirtti. Merkez, belgelendirme kapsamında bulunan her meslek için Türkiye'nin her yerinde sınav yapma yetkisine de kavuştu. OSB yetkilileri, sınavların, test merkezindeki asansör bakım, onarım ve montajı ile ilgili 6 farklı istasyonda gerçekleştirildiğini belirterek, 2 güne yayılan sınavların toplam 16 saat sürdüğünü ifade etti. Yetkililer, sınavda bir asansör montaj işçisinde bulunması gereken bilgi ve becerilerinin tam olarak test edildiğini ve başarılı olanlara sertifika verildiğini kaydetti. Bakım ve onarım konusunda çalışan her asansörün başında sınav yapılabildiğinin altını çizen OSB yetkilileri, sınavın tüm aşamalarının kayıt altına alındığını, 100 üzerinden 80 puan alanların başarılı sayılacağını belirtti.


Bu yıl sonuna kadar 850 kişiyi sınava tabi tutacaklarını ifade eden OSB yetkilileri, sertifikayı alanların, kendi hatalarından kaynaklanan olası zararlar için öncelikle mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaklarını hatırlatarak, "Kişi aldığı belgenin hakkını vermediyse belgesi iptal edilecek. Bunun için illa kaza olması gerekmeyecek. Asansörün kontrolü sırasında tespit edilen bir eksiklik de yeterli olacak” dedi. 


ASO Başkanı Nurettin Özdebir, konuyla ilgili, “Bir asansör montajcısının neleri bilmesi lazım, el becerileri olarak neleri yapabilmeleri lazım? Bu, sektör tarafından tespit edildi" diye konuştu. Özdebir, sertifikanın, kişinin asansör bakım ve onarımını yapıp yapamayacağı konusunda delil niteliği taşıyacağını kaydetti.


Hürriyet Ankara





Geri Dön