19 / 04 / 2024

Ankara'da dönüşüm kapsamında 4 bin 571 yıkım!

Ankara'da dönüşüm kapsamında 4 bin 571 yıkım!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, son 5 yılda 4 bin 571 gecekondu, bina ve metruk yapının yıkımını gerçekleştirdi.




Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, son 5 yılda 4 bin 571 gecekondu, bina ve metruk yapının yıkımını gerçekleştirdi. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, 2011 yılında 404, 2012 yılında 813, 2013 yılında 1555, 2014 yılında 662, 2015 yılında da 1137 gecekonduyu yıkarak, yerlerine Büyükşehir Belediyesi tarafından modern konutların ve iş alanlarının yapılacağı kentsel dönüşüm projelerine alan açtı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerinin hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla da Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2015 yılında Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü'nü kurdu. Uzman yıkım personelinden oluşan bu şubenin 2015 yılında yıktığı 1137 gecekonduyla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin son 5 yılda yıktığı gecekondu, bina ve metruk yapı sayısı 4 bin 571 olarak gerçekleşti.Yine aynı müdürlükçe 2016 yılının ilk 3 ayında 429 gecekondu ve metruk bina yıkımı gerçekleştirildi.

YIKIMLAR, UZMAN BELEDİYE PERSONELİ ELİYLE

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü uzman personellerince yürütülen yıkım çalışmalarında 2016 yılı mart ayı sonu itibari ile Altındağ Hacıbayram-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 46, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ise bin 220 gecekondu güvenli bir şekilde yıkıldı. Bu yıkım çalışmalarının yanı sıra 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olup içinde kiracısı olan iş yerlerinden tahliyesine karar verilen 18 büfe ve işyeri, 2016 yılında da 15 büfe ve iş yerinin tahliyesi yine Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.

Bala ilçesinde 2007 yılında meydana gelen depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ağır hasarlı raporu tutulup yıkımına karar verilen 900 adet yapıdan 41' inin yıkımı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 2015 yılında gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2016 yılında da Bala ilçesindeki deprem hasarlı konutların yıkımına Tahliye ve Yıkım Şubesi ekiplerince devam edileceği bildirildi.

SARP YAMAÇLARDA “İNSAN GÜCÜö İLE YIKIM

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı Mamak ve Altındağ'da, Büyükşehir Belediyesi, önce gecekondu sahipleriyle sözleşme imzalayarak ilk adımı atıyor. Gecekondu sahipleri tarafından elektriği ve suyu kestirilen gecekonduların Büyükşehir Belediyesi'ne devrinden sonra da yıkım programına dahil edilerek birer birer yıkılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Altındağ ve Mamak'ta uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondunun yıkımı gerçekleştiriliyor.

Büyükşehir, tahliye ve yıkım çalışmalarında kendi personelinden yararlanıyor. Ekipler, iş makinelerinin çıkamadığı sarp yamaçlarda, insan gücü ile güç şartlar altında yıkımları gerçekleştiriyor.

Kent Estetiği Dairesi'ne bağlı Tahliye ve Yıkım Şubesi ekipleri, yol açma faaliyetleri sırasında kamulaştırılan yapıları ortadan kaldırarak, ulaşım ağının genişlemesini, tarihi eserleri kapatan yapıları ortadan kaldırarak da tarihi yapıları turizme kazandırıyor.

BİNA YIKIMINDAN, İHALE YOLUYLA 750 BİN TL GELİR SAĞLANDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin diğer bölgelerinde de büyük yapıların yıkımını, ihale yoluyla, yüklenici firmalara yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında yaptırıyor. Bu yolla Belediye'nin kasasından yıkım için para çıkmazken, yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemelerinin maddi değerinin, yıkım bedelinin üstünde çıkması halinde de bu para Büyükşehir Belediyesi'ne gelir olarak kaydediliyor.

Büyükşehir Belediyesi, bu çerçevede yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında, ihale yoluyla yaptırılan üç yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin TL gelir elde etti. Büyükşehir Belediyesi, yüklenici firmalara ihale yoluyla Çankaya'da 3 Yenimahalle bölgesinde 41 bina ile 2 üst geçit, Altındağ ilçesinde 1 Kalecik ilçesinde de Eşme dere Köprüsü ve eski Kalecik belediyesi hizmet binasını yıktırdı. 

Büyükşehir Belediyesi, Hipodrom Caddesi üzerinde bulunan eski EGO otobüs garajı Destek Hizmetleri Makine İkmal Müdürlüğü, Fen işleri Dairesi Başkanlığı eski hizmet binası, Yenimahalle Ragıp Tüzün Caddesi üzerindeki İl Özel İdaresi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne geçen bir bina, Sıhhıye'deki eski Belediye Hastanesi binaları ve Kalecik ilçesi eski belediye hizmet binasın yıkım çalışmaları yüklenici firmalar tarafından tamamlanarak idareye teslimatı gerçekleştirildi. Ayrıca Ulus Opera Meydanı'ndaki eski TİKA binasının yüklenici marifetiyle yıkım çalışmaları ise devam ediyor.



Hürriyet




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Büyükşehir, kentsel dönüşüm kapsamında son 5 yılda 4 bin 571 gecekondu, bina ve metruk yapıyı yıktı. Büyük yapıların yıkımı, geri dönüşüm malzemeleri karşılığında gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, son 5 yılda 4 bin 571 gecekondu, bina ve metruk yapının yıkımını gerçekleştirdi. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, 2011 yılında 404, 2012 yılında 813, 2013 yılında bin 555, 2014 yılında 662, 2015 yılında da bin137 gecekonduyu yıkarak yerlerine Büyükşehir'in yapacağı modern konut ve iş alanlarına yapılacağı alan açtı.


ÖZEL ŞUBE KURULDU

Kentsel dönüşüm projelerinin hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla da Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2015 yılında Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü kuruldu. Uzman yıkım personelinden oluşan bu şubenin 2015 yılında yıktığı bin 137 gecekonduyla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin son 5 yılda yıktığı gecekondu, bina ve metruk yapı sayısı 4 bin 571 olarak gerçekleşti. Yine aynı müdürlükçe 2016 yılının ilk 3 ayında 429 gecekondu ve metruk bina yıkımı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü uzman personellerince yürütülen yıkım çalışmalarında 2016 yılı mart ayı sonu itibari ile Altındağ Hacıbayram- Hıdırlıktepe- Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 46, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ise bin 220 gecekondu güvenli bir şekilde yıkıldı. Bu yıkım çalışmalarının yanı sıra 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olup içinde kiracısı olan iş yerlerinden tahliyesine karar verilen 18 büfe ve işyeri, 2016 yılında da 15 büfe ve iş yerinin tahliyesi yine Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Bala ilçesinde 2007 yılında meydana gelen depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca "ağır hasarlı" raporu tutulup yıkımına karar verilen 900 adet yapıdan 41'inin yıkımı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince 2015 yılında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2016 yılında da Bala ilçesindeki deprem hasarlı konutların yıkımına Tahliye ve Yıkım Şubesi ekiplerince devam edileceğini bildirdi.


SÖZLEŞME İLE YIKILIYOR

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı Mamak ve Altındağ'da, Büyükşehir Belediyesi, önce gecekondu sahipleriyle sözleşme imzalayarak ilk adımı atıyor. Gecekondu sahipleri tarafından elektriği ve suyu kestirilen gecekonduların Büyükşehir Belediyesi'ne devrinden sonra da yıkım programına dahil edilerek birer birer yıkılıyor.


GÜNDE ORTALAMA 10 YIKIM YAPILIYOR

Büyükşehir'in Altındağ ve Mamak'taki kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondunun yıkımı gerçekleştiriliyor. Büyükşehir, tahliye ve yıkım çalışmalarında kendi personelinden yararlanıyor. Ekipler, iş makinelerinin çıkamadığı sarp yamaçlarda, güç şartlar altında yıkımları gerçekleştiriyor. Tahliye ve Yıkım Şubesi ekipleri, yol açma faaliyetleri sırasında kamulaştırılan yapıları ortadan kaldırarak ulaşım ağının genişlemesini, tarihi eserleri kapatan yapıları ortadan kaldırarak da tarihi yapıları turizme kazandırıyor.


YIKIM MALİYETİ YÜKLENİCİ FİRMAYA

Büyük yapıların yıkımı, ihale yoluyla, yüklenici firmalara yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında yaptırılıyor. Geri dönüşüm malzemelerinin maddi değerinin, yıkım bedelinin üstünde çıkması halinde de bu para belediyeye gelir olarak kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi, geri dönüşüm malzemeleri karşılığında yaptırılan üç yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin TL gelir elde etti. Büyükşehir bu yolla Çankaya'da 3, Yenimahalle'de 41 bina ile 2 üst geçit, Altındağ'da 1, Kalecik'te Eşme dere Köprüsü ve eski Kalecik Belediyesi hizmet binasını tek kuruş harcamadan yıktırdı.


Sabah


Geri Dön