26 / 04 / 2024

Ankara'da öğrenci yurdu arazisine rezidans ve ticaret merkezi yapılacak!

Ankara'da öğrenci yurdu arazisine rezidans ve ticaret merkezi yapılacak!

Ankara'da Söğütözü mahallesindeki Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu'nun arazisinde önce inşaat hakkı yüzde 150 arttırıldı, ardından da plan değişikliğine gidildi ve ticaret merkezi, rezidans yapılmasının önü açıldı...




ANKARA'da 'Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu'nun arazisinde önce inşaat hakkı yüzde 150 arttırıldı, ardından da plan değişikliğine gidildi ve ticaret merkezi, rezidans yapılmasının önü açıldı. Yetkilileri bu değişikliğin daha yüksek katlı yurt için yapıldığını söylerken, planların 'kentsel Servis Alanı' olarak değişmesi dikkat çekiyor. 


ANKARA'nın son günlerde yükselen gökdelenleriyle rantı en yüksek bölgelerinin başında gelen Söğütözü mahallesindeki devlete ait 'Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu'nun arazisinde, önce inşaat hakkı yüzde 150 artırıldı, ardından da plan değişikliğine gidildi ve arazisine ticaret merkezi ve rezidans yapılmasının önü açıldı. Ankara'nın 'Eskişehir yolu' olarak bilinen bölgeye doğru gelişmesi ve gökdelenlerin inşasıyla Söğütözü bölgesi başkentin gözde yerlerinden biri oldu. 1990'larda inşa edilen Gençlik ve Spor Bakanlığı/ Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu da 65 bin metre kare alan üzerine kurulu ve gökdelenleriyle New York'un ünlü Manhattan bölgesini andıran mahallenin tam ortasında yeralıyor. 


ÖNCE İNŞAAT HAKKI ARTTI 


Tahsin Banguoğlu öğrenci yurduna ilişkin ilk değişiklik 26 Kasım 2012'de yapıldı. 18119 sayılı olur ile inşaat hakkı yüzde 150'ye çıkartıldı. Yani emsal 2'den 3'e çıkarıltüdı. Bu değişiklik sırasında 'yurt' ile ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Arazi imar planına "Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurtları" olarak işlendi. Ancak plan değişikliğinden sadece 7 ay sonra yapüan ikinci plan değişikliğinde aynı arazi "Kentsel Servis Alanı" olarak onaylandı. 


19 Haziran 2013 tarihli ve 9434 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluru ile yapüan bu değişiklikle aynı alana rezidans veya ticaret merkezi yapılmasının önü açıldı. Plan notlarında, "Kentsel servis alanı"nın açılımı olarak, "Kamu kuruluşları, turistik tesisler, sağlık tesisleri, ticaret merkezleri, ticari büro servisleri, sergi satış tesisleri, basın yayın tesisleri, kültür, eğlence ve dinlenme tesisleri, yurt alanları, rezidans, konut yer alabüir" deniliyor. 


Bakanlık yetkilileri bu değişikliğin gerçekleştiğini ancak yeni yurt yapılacağını söylediler. Mevcut yurt yerine emsal artışla daha yüksek-çok katlı yurt binalarınm yapüacağını belirten yetkililer, "Bu değişiklik sadece daha yüksek kata sahip yurt binalarını yapmak için yapıldı" dediler. Ancak Kasım 2012'de emsal artırılmışken ikinci değişikliğin niye yapıldığı tam olarak anlaşılamadı.



Neşe Karanfil/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön