26 / 04 / 2024

Ankara'daki çevre projelerinin toplu açılışı gerçekleşti!

Ankara'daki çevre projelerinin toplu açılışı gerçekleşti!

Başbakan Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Altyapı Projeleri'nin toplu açılış törenindeki konuşmasında, siyaset felsefesi ve hizmet anlayışı açısından son derece önemli bir törende bir araya geldiklerini söyledi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaklaşan seçimler öncesi siyasi parti liderlerinin çıkarak ulaşılması imkansız vaatler sunacağını belirterek, "Biz, sahip olmadığı imkanları, kedisinin ve eseri olmayan birtakım kaynakları kullanmaya çalışarak, birtakım hayali vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu zihniyetini, yani eski Türkiye zihniyetini ebediyen siyaset mezarlığına gömdük" dedi.


Davutoğlu, ATO Congresium'daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Altyapı Projeleri Toplu Açılış Töreni'nde, yolsuzluk ve hortumlamaların yanı sıra çevre bilinci olmayan anlayış nedeniyle geçmişte Türkiye'den, hem ahlaken hem de fiziki olarak şehirlerden pis kokuların geldiğini belirtti.


"Şimdi o  Türkiye gitti" diyen Davutoğlu, 1994'te yerel yönetimlerde başlayan devrimle yeni Türkiye'nin ilk işaret fişeğinin ortaya çıktığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle bir devrimin ilk işaretlerinin ortaya konulduğunu dile getiren Davutoğlu, "Hala İstanbul'da bir 1994 öncesi vardır, bir sonrası vardır. İki ayrı İstanbul. Türkiye'nin genelinde ise bir 2002 öncesi Türkiye vardır, bir 2002 sonrası Türkiye vardır. Bir daha da bu ülkeye 2002 öncesine döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecek" diye konuştu.


Siyasetin insan için, insan odaklı yapıldığı, Allah'ın bir nimeti olan çevrenin insan ve gelecek nesiller için korunması anlayışıyla yeni Türkiye'nin inşasını hedeflediklerini belirten Davutoğlu, "Özellikle göçle birlikte şehirlerimizde artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için tam bir seferberlik halinde olmak durumundayız" ifadesini kullandı.


Törenle hizmete alınan eserleri Türkiye genelinde şehir kültürü ve çevre bilincinin pratik ve doğrudan projeler halinde hayata yansımasının ürünü olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, son 13 senede çevreye ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını ve bunu sürdüreceklerini vurguladı.


- 13 yılda 3,5 milyar fidan -


Başbakan Davutoğlu, 4 milyon hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını, 3,5 milyara yakın fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:


"Öylesine propagandalar yaptılar ki özellikle Gezi provokasyonları sonrasında, sanki Hükümetimizin 'ağaca ve çevreye karşı bir duyarsızlığı varmış' gibi. 13 yıl içinde 3,5 milyar fidandan bahsediyoruz. Hangi şehrimize giderseniz gidin, şehirlerin girişlerinde, çıkışlarında, tepelerinde ağaçlandırma faaliyetleri var. İnşallah en kısa zamanda dünyadaki her bir insan için Türkiye'de bir ağaç dikeceğiz, 7 milyar ağaca yürüyeceğiz inşallah."


Başlattığı hediye ve plaket vermek yerine fidan dikimi kampanyasının yaygın şekilde uygulanmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Başbakan Davutoğlu, "Artık her yerde fidan dikme kampanyaları, ağaçlandırma faaliyetleriyle çevreyi, toprağı, suyu koruma çalışmaları bütün toplum sathına yayılıyor" dedi.


Davutoğlu, toprağın yanı sıra suyu da koruma altına aldıklarını, 25 nehir havzasının tamamında havza koruma eylem planlarının tamamlandığını bildirerek, "O nehirler şırıl şırıl akarken, sadece o akışla bereket dağıtmazlar aynı zamanda ülkemizin her bir köşesine kardeşlik türküleri iletirler" diye konuştu.


Başbakan Davutoğlu, suyu gelecek nesillere en temiz şekilde aktarmak, nehirleri muhafaza etmek için çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, şehirlerin altyapılarını ele alarak hem içme suyu hem de atık sorunlarını kökten çözdüklerini kaydetti.


Atık su arıtma tesislerinden yaralanan belediyelerin oranı 2002'de yüzde 35 iken bu oranın yüzde 77'ye çıktığını vurgulayan Davutoğlu, "Böylece yeraltı sularımızın kirlenmesini önlerken, sanayimizi de çevresel sorunların etkilerinden arındırmaya çalışıyoruz" dedi.


Davutoğlu, 2003'te 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısının, bugün 79'a ulaştığına dikkati çeken Davutoğlu, bu tesislerle 48 milyon kişiye hizmet verildiğini bildirdi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2002'den itibaren hizmete açılan atık geri kazanım tesisleriyle 60 bin kişiye istihdam sağlandığını, yeni tesisler ve projelerle bunu 100 bine çıkaracaklarını dile getirerek, geri dönüşüm faaliyetleri sonucunda yıllık 2,5 milyar lirayı aşan katma değerin de ekonomiye kazandırıldığını belirtti.  


- "Denizlerini en iyi koruyan üçüncü ülkeyiz" -


Çevresel altyapılara ve belediyelere verilen desteklerin, 2002'den bu yana 100 milyar lirayı bulduğunu ifade eden Davutoğlu, 2023 yılına bu oranları yüzde 100 artırarak söz konusu hizmetlerden bütün vatandaşların yararlanmasını sağlayacaklarını vurguladı.


Denizlerin çevre temizliği konusunda da örnek bir performans sergilediklerini söyleyen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:


"Eskiden Marmara Denizi'nden başlamak üzere Türkiye'nin çevresindeki bütün denizler, deniz kirliliği bakımından çok kötü örnekler olarak görülüyordu dünyada. Şu anda deniz temizliğinin temsili olan Mavi Bayrak'ta Yunanistan ve İspanya'dan sonra dünya 3'üncüsüyüz. Dünyada denizlerini en iyi koruyan üçüncü ülkeyiz. 2023 yılında iddiamız dünyanın en temiz ülkesi olarak Mavi Bayrak listesinde dünya liderliğine yükselmek ve bunu da yapacağız, hiç tereddüt etmeyin, bunu da inşallah gerçekleştireceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme iddiası yanında deniz temizliği açısından da dünya liderliğine geleceğiz inşallah."


- "Verdiğimiz sözü mutlaka hayata geçirdik" - 


Hava temizliği konusunda da özen gösterdiklerini, ülke genelinde 186 hava kalitesi ölçüm istasyonunun bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, "2023 yılına kadar ülkemizin tamamının hava kalitesinin izlenmesi için hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısını 330'a çıkaracağız. Dolayısıyla topraktan gelip toprağa gidecek insanın toprağa olan saygısının bir yansıması olarak ağaç, fidan dikme kampanyaları, insana olan saygımızın yansıması olarak şehirlerimizde çevre ve kentsel dönüşüm faaliyetleri, şehirlerimizin çevre şartlarının düzenlenmesi, suya saygımızın gereği olarak nehir havzalarının ve deniz suyunun korunması ve hava ölçüm istasyonlarıyla hava kalitemizin dünya standartlarının üzerinde muhafaza edilmesi işte çevre bilincimizin bir yansımasıdır" ifadelerini kullandı.


Siyasetin insana hizmet üretmek için var olduğunu, yaklaşan seçimler öncesinde afaki yorumların dinlenebileceğine dikkati çeken Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Birçok siyasi lider çıkacak, gelecek belki ulaşılması imkansız vaatler sunacak. Biz böyle yapmadık, yapmayacağız. İktidarda olan bir partinin seçime giderken düşeceği tuzağa biz hiçbir zaman düşmedik. Hiçbir zaman popülizm yapmadık. Hiçbir zaman seçim ekonomisi üzerinden kısa vadeli popülist politikalara yönelmedik, kalıcı hizmetlere yöneldik. Biz, sahip olmadığı imkanları kendisinin eseri olmayan birtakım kaynakları kullanmaya çalışarak, birtakım hayali vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu zihniyeti, yani eski Türkiye zihniyetini ebediyen siyaset mezarlığına gömdük. İnsana sorarlar, 'Bu kadar becerikliydin', hani 'Benim adım...' diyerek başlıyor ve teminatı kendi adıyla zikrediyor. Teminat insanın yaptıkları eserlerle ortaya çıkar. 90'lı yıllarda borçsuz bir şekilde devraldığı SSK'yı nasıl devrettiğini millet biliyor. Biz hiçbir zaman gerçekleştiremeyeceğimiz bir vaatte bulunmadık. Hiçbir zaman popülizme yönelmedik. Her an, seçime doğru yürürken de hizmete devam ettik, verdiğimiz sözü de mutlaka gerçekleştirdik, mutlaka hayata geçirdik. Buna millet de tarih de şahittir."  


Çevre ve şehircilik alanında AK Parti hizmetlerinin sunulduğu belediyelerin performansının ortada olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Diğer belediyelerin performansı da. AK Parti hükümetlerinin 2000'li yıllarda gerçekleştirdiği reformlar ve çevre, şehircilik başarısı da ortada, 1990'lı yılların eski Türkiye'sinin pis kokuları da ortada. Türkiye'yi tertemiz bir geleceğe hazırlıyoruz. Siyasi olarak tertemiz, ekonomik olarak tertemiz. Ama en önemlisi de çevre bilinci ve şehir kültürü açısından tertemiz bir geleceğe hazırlıyoruz'' diye konuştu.


Davutoğlu, bu tertemiz geleceğe giden yolda, bugün 500 milyon liralık bu dev yatırımları devreye sokmaları noktasında, hizmeti geçen bütün herkese teşekkürlerini ileten Davutoğlu, konuşmasını ''Gelecek nesillere tertemiz bir Türkiye devredebilmek için gece, gündüz çalışan bu arkadaşlarıma teşekkür ederken, inşallah 7 Haziran sonrasında bu hizmet kervanının, bu temiz, yeni Türkiye kervanının başarıya ulaşacağı konusunda da bütün milletimize bir kez daha taahhütte bulunuyor, saygılar sunuyorum'' diyerek tamamladı.


Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından yapımı tamamlanan eserlerin sembolik anahtarlarını ilgililere teslim etti.


AA


Geri Dön