25 / 04 / 2024

Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi açıldı!

Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi açıldı!

Ankara'da bir işadamının 50 yılı aşkın bir sürede topladığı tarihi eser koleksiyonlarının yer aldığı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katıldığı törenle açıldı.



Çelik, işadamı Yüksel Erimtan'ın girişimiyle kurulan Özel Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, özel sektör tarafından sivil girişimle arkeoloji ve medeniyet eserlerine sahip çıkılmasının çok büyük öneminin olduğunu belirtti.


Bir ülkenin medeniyet eserlerine sahip çıkmanın büyük bir medeniyetçilik olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: "Bir millet, milliyetçilik ve medeniyetçilik biraraya geldiği zaman tarihe damgasını vurur. Tek başına kuru milliyetçilikten hiçbir şey çıkmaz, kendi eserlerini korumayan bir medeniyetseverlikten de hiçbir şey çıkmaz. Milliyetçilik ve medeniyet biraraya geldiği zaman bu tip bu eserleri koruyan güçlü hayat izleri ortaya çıkar. İnsanlığın ortak tarihi ve kültürel mirasına barbarca saldırılar yapılırken, ortaya koyduğumuz bu çalışmalarla, bu eserlerle bir daha Anadolu topraklarından tüm dünyaya bu toprakların sahip olduğu barış ve hoşgörünün sesini iletmiş oluyoruz."


"Ankara kültür-sanatta daha kıymetli hale geldi"


Ankara Kalesi'nde bulunan yeni müze hakkında bilgiler de veren Çelik, müzede, Anadolu'nun arkeolojik ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiğini, Ankara'nın bu müzeyle kültür sanat anlamında daha kıymetli bir yer haline geldiğini kaydetti.


Çelik, müzecilik ve kolleksiyonculuk çalışmalarına çok önem verdiklerini dile getirerek, "Çünkü tarihi değeri olan sanatsal ürünlerin sadece devlet müzelerinde kalması ve korunması mümkün değil. Aksine bu eserlerin yasal bir çerçevede sanatseverler tarafından korunması çok önemlidir. Bu kültürel birikimin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması, Anadolu'nun tüm dünyaya verdiği mesajın yaşatılması anlamına gelir" dedi.


Bakan Çelik,verilen desteklerle bakanlığın denetimindeki özel müze sayısının 208'e ulaştığı bilgisini de paylaştı.


İstiklal Marşı'nın kabulünün 94. yıldönümünün kutlandığını da anımsatan Çelik, ayrıca vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle andıklarını söyledi.


İşadamı Yüksel Erimtan ise kolleksiyonerlik merakının 1960'lara kadar uzandığını belirterek, müzenin her yaştan tarih severin ilgisini çekecek şekilde dizayn edildiğini söyledi.


Konuşmaların ardından Bakan Çelik, işadamı Erimtan ve davetliler, müzeyi gezdi.


Bu arada, müzede, Tunç, Hitit, Bizans, Roma, Urartu ve Hellenistik dönemlere ait sikke, cam, damga mühürler, kemer tablet, aynadan oluşan 2 bin parça eser sergilenecek.


TOKİ Haber


Geri Dön