16 / 04 / 2024

Ankara'yı imar planı etkiledi!

Ankara'yı imar planı etkiledi!

Milliyet Ankara Gazetesi köşe yazarı olan Mehmet Yılmaz bugünkü yazısında Ankara'nın imar planıyla ilgili değişikleri değerlendirdi. İşte o haber...



Ankara'nın eski resimlerine bakmaktan çok hoşlanıyorum. Benim bütün hayatım Ankara'da geçti. Yenimahalle'de büyüdüm. Yani dünyanın ilk ve en büyük mortgage projesinin uygulandığı belki de icat edildiği mahallede. 


Ankara eskiden beri memur kentiydi. Hem bir bozkır şehri hem de Avrupai bir başkentti. İkisi bir arada ve uyumlu yaşardı.Türkiye'nin yüksek köy kültürünün ve kent kültürünün örneklerini aynı anda görebilirdiniz, insanlar bir başkentte yaşıyor olmanın sorumluluğuyla davranırlardı. Konuşmalar ve kıyafetler ona göreydi. 


Ama şimdilerde bazı değişikliklerin yaşandığını görüyoruz. Mesela türküleri deforme edildi. Köy kültürü kent kültürüne karıştırıldı anormal bir sentez yapıldı. 


Yenimahalle'deki gibi geleneksel mimari öğeleri tamamen ortadan kaldırıldı. Birbiri ile ilgisi olmayan mimari yapılar yan yana dizildi. Şehrin estetiği bozuldu. Şimdi gözünüzü kapatsanız açtığınızda burası  Ankara  olabilir diyeceğiniz bir mimari özellik yok. 


En önemlisi insanların para harcamadan veya AVMlere gitmeden sosyalleşecekleri bir ortam da kalmadı. En kötü bir parka gitseniz yüksek bir otopark ücreti ödemeniz gerekiyor. İnsanlar AVM esnafı kazansın diye buralara mahkûm edildi. 


Yâda yeme içme olmadan da yapacağınız sosyal faaliyetler kısıtlı. Mutlaka bir yere gidip oturup yemek yemelisiniz. 


Ankara'da yayalara göre bir yapılanma olmadı. İnsanların gezinebileceği ruhu ve özelliği olan meydanları kalmadı. 


Bunun yanında insanlar da değişti. Almanya'da doğmuş büyümüş bir arkadaşım ilk defa Ankara'ya geldiğinde "insanlar ne kadar mutsuz, her an kavga çıkaracaklarmış gibi yâda röntgenimi çekiyorlarmış gibi bakıyorlar demişti. 


Yani insanların birbirine saygısı mı azaldı bilemiyorum. Karşıdan karşıya geçerken nizami adımlarla kendi çizgisinde asker gibi yürüyen insanlar kalmadı artık Ankara'da. Ankara İstanbul'a, İzmir'e veya başka şehirlere göç veren bir şehir oldu. - Eğer bu bir kriterse- İzmir'in nüfusu neredeyse Ankara'ya yetişti. Bu bir gerilemenin belirtisi olabilir mi? 


İmar planının uzak etkileri dedikleri bu olsa gerek. 

Esenlikler dilerim. 


Mehmet YILMAZ/Milliyet Ankara


Geri Dön