26 / 04 / 2024

Anneler için ev tipi hapishane!

Anneler için ev tipi hapishane!

Adalet Bakanlığı, anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuklarda ömür boyu silinmeyecek travmatik izler bırakan “cezaevi koğuşu” uygulamasına son verecek proje için düğmeye bastı...



Cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşamak zorunda kalan çocukların geleceklerini kurtarmak için “ev tipi hapishane” projesi geliyor. 

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; İlk pilot uygulama,  Ankara  Sincan Cezaevi olarak belirlendi. Adalet Bakanlığı yetkilileri, "Proje cezaevinde doğan veya annesiyle altı yaşına kadar cezaevinde kalmak zorunda olan çocuklara, sanki evlerindeymiş gibi, normal hayat şartlarını sunmak projenin hedefini oluşturuyor" açıklamasını yaptı.

Stüdyo daire

Yeni uygulamaın ilk adımı, çocuğuyla birlikte kalan 42 kadın mahkum için Sincan Cezaevi’de atıldı. 48 dairelik inşaata başlandı. Stüdyo daire şeklinde “evler” yapılacak. Evlerde, normal yaşamda bir evde ne bulunması gerekiyorsa aynı materyaller yer alacak. Stüdyo daireler aynı binada olacağı için çocuklara diğer akranlarıyla sosyalleşme fırsatı yakalayabilecek. Böylece anneleriyle kalan çocuklar kapasitesinin üzerine mevcutu olan koğuşlarda diğer mahkumlarla kalmamış olacak.

Ev tipi cezaevi uygulamasıyla çocukların fiziksel ihtiyaçlarına uygun olarak, sistemli bir şekilde beslenme ve temizlik ihtiyaçları karşılanacak, annelerine ve kendilerine gerekli uzman ve eğitim hizmetlerinin sağlanacak, eğitim ve oyuncak yönünden zenginleşmiş ortamlar yaratılacak ve ceza infaz kurumlarının fiziksel yapılarında onlar için “oyun parkı” gibi uygun donanımların geliştirilecek.

İkinci Diyarbakır

Türkiye’deki Kadın Ceza İnfaz Kurumları’nın tamamında kreş yer alıyor. Çocukların ihtiyaç duydukları her şey cezaevi idaresi tarafından karşılanıyor.

İkinci sırada Diyarbakır Kadın Cezaevi’nde AB desteği ile aynı projenin hayata geçirileceğini ifade eden yetkililer, 2 milyon Euro'luk fon için görüşmelerin sürdüğünü, inşaat çalışmalarının prosedürler tamamlandığında başlayacağını kaydetti. Yetkililer, inşa edilecek yerlerin dizaynından, mobilyası ve araç gereçlerine kadar AB standartlarında olacağını açıkladı. 

Çok amaçlı salon da olacak

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, çocuklu annelere ev tipi cezaevi inşaatına Mart 2019’da başlandı. 

Evlerin maliyetinin 7 milyon TL’yi bulması bekleniyor. Evlerin oturma alanı 3 bin 226 metrekare olacak. 6 üniteden oluşacak binada 48 anne ve 48 çocuk kalabilecek. Bütün çocuklarla birlikte vakit geçirebilmeleri için iki adet kapalı çocuk oyun alanı ve bir adet çok amaçlı salon tasarlandı. 

Çok amaçlı salonda görsel sunumlar, eğitici faaliyetlerin yapılması planlanıyor. 430 metrekarelik açık bahçede ise oyun aletleri ile gün içinde vakit geçirebilecekler.


Geri Dön