27 / 04 / 2024

Ant Yapı dünyanın en yüksek binasını Türkiye'ye dikecek

Ant Yapı dünyanın en yüksek binasını Türkiye'ye dikecek

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, dünyanın en yüksek binasını Türkiye'ye yapmak için arsa aradıklarını söyledi



Burj Halife'nin 4 Ocak 2010'da büyük bir töreni ile açılmasına ve çok konuşulmasına kızan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay yaptığı açıklamada, "Burj Halife ne ki? Biz Moskova'nın -40 derece soğuğunda 40 katlı kuleler diktik. En kısa zamanda Türkiye'ye dünyanın en yüksek binasını dikeceğiz. Arsa arıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

İnşaat çevreleri bu açıklamayı konuşurken Ant Yapı uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record tarafından hazırlanan dünyanın en büyük inşaat firmaları sıralamasında listeye 70. sıradan girmişti.  Bu kadar önemli işlere imza atan Ant Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay'a Türkiye'nin vizyonunu sorduğumuzda da kendi şirket vizyonları ile örtüşen türden cevaplar verdi bize. 

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay Türkiye'deki yüksek nüfus artış hızı ve göçe paralel olarak her yıl ve özellikle batı illerinde 500 bin konut açığı oluştuğunu ve bu açığın özel sektörde faaliyet gösteren inşaat firmaları ile  TOKİ  ve  Kiptaş  gibi kamu kurumlarınca karşılanmaya çalışıldığını biliyor.  Okay'a göre önümüzdeki 10 yılda da aynı koşullar devam edecek. Çünkü ekonomik ve sosyal koşullar düzelse bile arsa üretme sorunlarının yanında deprem gibi bir gerçek var. Bu gerçek göz önüne alındığında yıkılıp yapılacak çok konut var. Bu da konut açığının artarak devam edeceği anlamına geliyor.

Okay, 50 yıllık bir projeksiyondan Türkiye gerçeğine baktığında Avrupa Birliği'ne girmiş, göç, terör ve nüfus artış hızı ile birlikte ekonomisini de bölgeler bazında dengelemiş bir Türkiye hayal ediyor. Sonuç olarak elli yıl sonra Okay en azından batı bölgelerinde altyapı ve konut sorunlarının çözümlendiği varsayıyor ve bu yatırımların artık doğu bölgelerine yöneleceğini görmek istiyor. Hatta ilk 10 yıllık süreçte ekonomik ve sosyal dengeler oturacak ve ters göç yaşanacağı için Türkiye genelinde konut yatırımı olacak.

Gelecek on yıllık perspektifte İstanbul başta olma üzere büyük kentlerimize baktığımızda Mehmet Okay'ın öngörüleri büyük metropollerde güvenlikli, sosyal tesisli site-residence tarzı çok katlı konut üretiminin merkez bölgelerde yoğunlaşacağı ilk sırada geliyor. Merkez dışı bölgelerde ise sanayi tesisleri yanında toplu konutların ve alçak katlı villa tarzı konut üretiminin 10 yıl daha devam etmesi de Okay'ın bir başka tahmini. Bu tahminleri 50 yıl sonrası için uyarladığımızda şehrin değişik bölgelerinde sosyal ve ekonomik olarak tüm ihtiyaçlarını kendi içinde halletmiş, ulaşımı toplu taşıtlarla çözülmüş, doğu, batı, kuzey, güney akslarında çeşitli merkezlerin oluşacağı ve böylece büyükşehirlerin küçük şehirlere bölüneceği beklentisi yer alıyor. 

Ant Yapı gelecekte nerede duracak?
Ant Yapı içinde hem de Rusya'da son 10 yılda ürettiği yaklaşık 30 bin konutun yanında okul, hastane, otel, iş merkezi, kültür merkezi, AVM ve eğlence merkezleri projeleri üretmeye devam edecek.

50 yılda ise artan globalleşme politikaları neticesi dünyada konusunda uzman firmaların her yerde çok büyük işler yapabileceğine inanan Ant Yapı, gücü ve kapasitesi ölçüsünde dünyanın konut açığı bulunan her yerinde ekonomik fetihler yapıp, Türk bayrağını dikmek üzere seferber olacak. Bu güne kadar Türkiye adına hep gurur verici projeler gerçekleştiren Ant Yapı Port Alaçatı gibi dünyada örneği çok az değişik konsept projeler geliştirirken, Moskova'da Avrupa'nın en yüksek kulelerini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. Türkiye'nin marka olması adına dünyanın en yüksek binasını da Türkiye'de yapmak ise Ant Yapı'nın gerçeğe yakın olan en büyük hayali.
Milliyet


Geri Dön