25 / 04 / 2024

Antakya'daki Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Toki mi yapacak?

Antakya'daki Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Toki mi yapacak?

Antakya’nın her bir yanının birinci derecede deprem fay hattı üzerinde bulunduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.



Antakya’nın belirli semtlerinde başlanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi öncesinde bazı semtlerde oturan vatandaşlar kara kara düşünmeye başlarken, deprem riski gerekçesi ile tek veya iki katlı evlerin yıkılarak yerine çok katlı binaların yapılması, deprem riski taşıyan çok katlı binaların yıkılması yerine tek veya iki katlı evlerin yıkılmasının ardında başka nedenlerin olduğunu düşünerek, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Antakya Belediyesi  yerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’ nin yapmasını istiyorlar.


TEK VEYA İKİ KATLI EVLERİN YIKILMASININ ARDINDA NE VAR?


Şehrin bazı kesimlerinde Antakya Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında “Deprem Riski“ taşıması gerekçesi ile tek katlı veya iki katlı evlerin yıkılarak, yerine çok katlı binaların yapılması gündemde. Vatandaşlar haklı olarak esas risk taşıyan çok katlı binaların yıkılması yerine, tek veya iki katlı evlerin yıkılmasının ardında başka nedenlerin olduğunu düşünüyor ve bu projenin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanmasını istiyor.


VATANDAŞLAR ENDİŞELİ?


Vatandaşların birçoğu evlerinin çok katlı binalardan daha az deprem riski taşıdığını ileri sürerek, bu uygulamayı çeşitli şekillerde yorumlamakta. Yıkılacak olan 3 veya 4 evin arsasına, 3 veya 4 daireli 6 katlı bina yapılacağı var sayılarak yaklaşık 24 daire yapılacak. Bu dairelerin 4 dairesi evi yıkılacak olanlara verilirse kalan 20 dairenin bir kaçı inşaat gideri için, geriye kalanlarının da ne olacağını merak ediyor. Vatandaşlar bu durumdan endişe duyarken, böyle bir projenin devlet eliyle yapılması halinde duydukları endişelerin ve söylenen olumsuzlukların ortadan kalkacağını belirtiyorlar. 


Hatay Gazetesi


Geri Dön