19 / 04 / 2024

Antalya Boğaçayı projesi halka sorulacak!

Antalya Boğaçayı projesi halka sorulacak!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı projesini halka soracaklarını ve son kararı Antalyalıların vereceğini, 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak yaklaşık 1 milyar liraya mal olacak projenin bölgenin değerine değer katacağını söyledi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı projesini halka soracaklarını ve son kararı Antalyalıların vereceğini söyledi. 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak yaklaşık 1 milyar liraya mal olacak projenin bölgenin değerine değer katacağını kaydeden Türel, “2 bin 300 debilik selde köprü yıkılmıştı. Proje ile 4 bin 600 debilik sel felaketine göre tedbir alacağız. Proje konyaaltı’na değer katmanın yanında, sel felaketlerine karşı da kalkan olacak” dedi.


Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi için referandum yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi Boğaçayı için halka gideceklerini söyleyen Başkan Türel, “Büyük projelerimizi halka soracağımızı ben seçimlerden önce ifade etmiştim. ‘2014 kampanyası sırasında raylı sistemle ilgili yapacak mısınız?’ diye bir soru geldiğinde ‘halka soracağız. Halk oylaması neticesinde bize çizdiği yol kapsamında; bize bunu yapın diyorsa başüstüne’ demiştim. Dediğimiz gibi projeyi halkımıza sorduk. Boğaçayı Projesi’nde, dünyadaki en önemli uzmanlar en değerli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Proje bitsin. Kamu otoritesindeki muhatabı DSİ ve Bakanlık mutabakatı sağlayalım. Biz bunu bütün uzmanlarla konuştuk anlaştık, meslek odalarıyla tartıştık, eksiklerini tamamladık artık yapıyoruz gene demeyeceğiz. Burada da halk oylaması yapacağız. Burada da halka soracağız. Biz uzmanlarla çalıştık proje hazır. İşte proje budur. Ne diyorsunuz diyeceğiz. Bunu bütün projelerde yapacağız” dedi.


KONYAALTI’NIN SİGORTASI OLACAK

Projede kıyı koruma dengesi, deniz dalga boylarının ölçülmesi, deniz akımların çözülmesi, tuzlu su çözümleri, taşkın su ile ilgili alınması gereken tedbirlerin hepsinin alınacağını kaydeden Türel, “Boğaçayı’nda geçmişte yaşadığımız sel felaketindeki deniz kenarındaki köprü yıkılmıştı. O sel felaketinin debisi 2 bin 300’dü. Biz 2 bin 300 debilik sel felaketi yaşadık ve köprü yıkıldı gitti. Biz 4 bin 600 debiye göre tedbir projesi ortaya koyuyoruz. Yani o gün yaşanan sel felaketinin iki katındaki debiye göre bir tedbir alıyoruz. Eğer Boğaçayı Projesi kapsamında hiçbir şey yapılmayacaksa bile bu bölgenin Allah korusun bir gün büyük bir yağışta sonu felakettir. Her halükarda bunu yapmamız lazım” diye konuştu


1 MİLYAR LİRALIK PROJE

Boğaçayı’nın alt yapısı ile ilgili bir çalışmanın DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bir protokol kapsamında yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Türel, “2016 senesinde sahilden ikinci köprüyü bir miktar geçtiğimiz zaman içeriye doğru 2 kilometrelik bölümün üst yapı ihalesini, DSİ bir taraftan alt yapı çalışmalarına devam ederken yapmak istiyoruz. Ve görev dönemimizin sonuna kadar bu ilk etabı dediğimiz iki kilometrelik bölümünü Antalyalıların hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

Projenin bir milyar liralık büyük bir proje olduğunu belirten Türel, “Kanal İstanbul kadar önemli diyoruz. İstanbullulara ayıp olmasın diye çok iddialı konuşmak istemiyorum. Ama bence Kanal İstanbul’dan sonra çok daha büyük bir proje. Çünkü Kanal İstanbul’dan daha uzun genişliği büyük olan bir kanal olacak Boğaçayı projemiz.”


PROJEDE NELER VAR

Başkan Türel, Boğaçayı projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İçerisinde 2 tane yat limanı olacak. Biri içerde biri de dışarıda. Halka açık yaşam merkezleri olacak. Halkımız buralarda gezecek görecek dinlenecek eğlenecek. Antalya’nın en önemli cazibe merkezi olacak. Antalya’nın marka değerini katlayacak bir proje olacak. Sadece Boğaçayı çevresinde değil bakın bütün Antalya’nın etrafındaki emlak fiyatlarının artmasına vesile olabilecek. Şuanda TÜİK verilerine bakıyorum. Emlak fiyatlarında en çok fiyat artışı olan şehir Antalya. Dolayısıyla bu Antalya’nın zenginleşmesinin bir işaretidir. Daha konuşurken, hazırlıyorken projeyi sunduğumuzda bu gelişmeler varsa Antalya’nın genelinde demek ki biz bu projeyi inşallah hayata geçirdiğimizde hizmete sunduğumuzda Antalya bambaşka bir Antalya noktasında. Farklı bir konuma yükselecektir.”


AÇIKLAMADAN ELEŞTİRENLER OLDU

Boğaçayı projesinde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve bilim adamları ile görüş alış verişi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini dile getiren Türel, tamamlayıcı, eksikleri giderici ve yapıcı her türlü eleştiriye açık oldukları kaydetti. Projenin daha kamuoyuna duyurulmadan eleştirilmesi gibi garip bir durumla da karşı karşıya kaldıklarını belirten başkan Türel “Daha ne olduğunu bilmeden çıkıp beyanatta bulunmak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın göstergesi” dedi.

Proje tanıtım toplantısına siyasi partilerinin il Başkanlarını da davet ettiklerini aktaran Türel, “biz projemizi paylaştık. Tüm STK, iktidar, muhalefet meclis üyeleri ile kanaat önderleri, muhtarlar ile tüm il başkanlarını da davet ettik. Gelip dinlemiyorlar, biz karşıyız diye açıklama yapıyorlar. Gülünç duruma düşüyorlar. Biz Antalya’ya bir eser kazandırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Meslek odaları ile örnek bir çalışmayı başlattıklarını kaydeden Türel, “Projeye ciddi katkı sağlıyorlar. Dün arkadaşlarımız görüştüler. Tüm oda temsilcileri ciddi hazırlık yapıyorlar, Eksikliklerin tespiti varsa bunların giderilmesi için bize rapor hazırlayacaklar. Ocak ayının ilk haftasında odalarımızla proje gurubumuzla karşılıklı toplantı yapmak için plan yapıyoruz. Eksikleri ifade edecekler, projede onların giderilmesi için her türlü gayreti sunacağız. Hangi konular kafasına takılmışsa ele alacağız. Odalar, örneğin İnşaat Mühendisleri Odası, fevkalade olumlu yaklaşım gösteriyor. Bazı konulardaki tereddütleri dile getirmişler, Yıldız Üniversitesi’ndeki bazı hocalardan destek alacaklarını ifade etmişler çok memnun oldum. Takıldıkları konu başlıklarını versinler bize, bizim proje gurubuna söyleyelim onlar da getirsinler hazırlıklarını, hep birlikte konuşalım ve doğruları bulalım” diye konuştu.


Milliyet


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Boğaçayı Projesi'ni halka soracaklarını ve son kararı Antalyalıların vereceğini söyledi. Boğaçayı Projesi bölgede yaşanabilecek sel felaketlerine karşı da kalkan olacak

Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi için referandum yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projesi Boğaçayı için halka gideceklerini söyleyen Başkan Türel, "Antalyalılara, 'Biz uzmanlarla çalıştık proje hazır. İşte proje budur. Ne diyorsunuz?' diyeceğiz. Bunu bütün projelerde yapacağız" dedi. 


KONYAALTI'NIN SİGORTASI 

Taşkın su ile ilgili alınması gereken tedbirlerin hepsinin alınacağını kaydeden Türel, "Boğaçayı'nda geçmişte yaşadığımız sel felaketindeki deniz kenarındaki köprü yıkılmıştı. O sel felaketinin debisi 2 bin 300'dü. Biz 2 bin 300 debilik sel felaketi yaşadık ve köprü yıkıldı gitti. Biz 4 bin 600 debiye göre tedbir projesi ortaya koyuyoruz" diye konuştu 


1 MİLYAR LİRALIK PROJE 

Boğaçayı'nın alt yapısı ile ilgili bir çalışmanın DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bir protokol kapsamında yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Türel, projenin bir milyar liralık büyük bir proje olduğunu hatırlatarak "Kanal İstanbul kadar önemli diyoruz. Ama bence Kanal İstanbul'dan sonra çok daha büyük bir proje. Çünkü Kanal İstanbul'dan daha uzun genişliği büyük olan bir kanal olacak Boğaçayı projemiz. İçerisinde 2 tane yat limanı, halka açık yaşam merkezleri olacak. Antalya'nın marka değerini katlayacak bir proje olacak" dedi. 


HER ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ 

Boğaçayı projesinde sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve bilim adamları ile görüş alış verişi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini dile getiren Türel, her türlü eleştiriye açık oldukları kaydetti. Projenin daha kamuoyuna duyurulmadan eleştirilmesi gibi garip bir durumla da karşı karşıya kaldıklarını belirten başkan Türel "Daha ne olduğunu bilmeden çıkıp beyanatta bulunmak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın göstergesi" dedi. 


Sabah




Haber Akdeniz Gerçek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Büyükşehir Belediye Başkanı Türel’in Türkiye’nin ikinci çılgın Projesi’ olarak lanse edilen Boğaçayı Projesi’ni halta soracaklarını, Boğaçayı’nda neyin yapılacağına son kararı Antalyalıların vereceği şeklindeki açıklamalarına meslek odalarının başkanlarından farklı tepkiler geldi.


PROJEYİ TÜREL DE UZMANLARI DA BİLMİYOR

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan, Türel’e göndermede bulunarak, “Projenin ne olduğunu daha kendisi de bilmiyor. Uzmanları da bilmiyor. Antalya da bilmiyor. Bir rant projesi midir, Antalya’ya getirisi var mıdır. Proje açıklanmadan halka sormak, sadece kandırmacı olur”dedi. İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise, “Görsel açıdan iyi, ancak bizi görsellikten ziyade mühendislik hesapları ilgilendiriyor. Boğaçayı’nda en büyük sıkıntı taşkın ve su kaynakları. Taşkın önleme için nasıl bir çözüm bulunacak onu merak ediyoruz” diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘Türkiye’nin ikinci çılgın projesi olarak lanse edilen Boğaçayı Projesi’ni halka soracaklarını, Boğaçayı’nda neyi yapılacağına son kararı Antalyalıların vereceği şeklindeki açıklamalarına meslek odalarının başkanlarından farklı tepkiler geldi. İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz,’’Görsel olarak sunulduğu zaman hiçbir Antalyalının hayır diyemeyeceği bir proje. Görsellikten ziyade bizi mühendislik hesapları ilgilendiriyor. Burada ki en büyük sıkıntı taşkın ve su kaynakları. Taşkın önleme için nasıl bir çözüm bulunacak onu merak ediyoruz. Burada 7‐8 tane su kaynağımız var. Hemen hemen tamamını kapatacağız. Herkesin su kıtlığı çektiği bir dünyada hazır su kaynaklarımızı kapatmak da Antalya kentine ne getirecek onu tartışmak lazım’’dedi.


PROJENİN HALKA TÜM YANLARI İLE SUNULMASI GEREKİYOR

Boğaçayı Projesi’nin tüm yanları ile sunulması gerektiğini kaydeden Oğuz,’’ Proje ile Antalya 6 kilometrelik Konyaaltı sahilini ve kumsalını kaybedecek. Su kaynaklarını kaybetme riski büyük. Boğeaçayı’nın taşkın alanı olduğu gerçeğini de kimse gözardı etmemeli. Boğaçayı Projesi’nin halka getirisi ve götürüsünün mühendislik hesapları ile ortaya konması gerekir. İnanın götürüsü daha fazla olacak.. Antalya halkından bunlar sunularak oylama yapılır ise halk daha doğru karar verir’’dedi.


KANDIRMACA OLUR

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan,’’ Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin ne olduğunu daha kendisi de bilmiyor. Uzmanları da bilmiyor Antalya da bilmiyor. Projede daha ne yapılacağı belli olmadan sadece bir rant projesi mi, Antalya’ya getirisi mi var açıklanmadan oylama yapılırsa sadece kandırmaca olur’’dedi.


Akdeniz Gerçek


Geri Dön