25 / 04 / 2024

Antalya HES inşaatı durdu!

Antalya HES inşaatı durdu!

Danıştay, Antalya’da inşaatına başlanan HES’e ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının sadece kaymakamlık panosunda asılmasını yeterli bulmadı. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Gençler köyü, yaklaşık 2 yıldır HES’lere karşı mücadele ediyor.



Antalya’da, Manavgat’ın idari sınırları içinde yer alan fakat kentin Konya’ya uzanan noktasında bulunan Akseki ilçesi sınırındaki Gençler köyü, yaklaşık 2 yıldır HES’lere karşı mücadele ediyor.


Gençler köyünün içinden geçen Kapuz Çayı ya da Çenger Deresi üzerinde projelendirilen Çenger 1-2-3 olmak üzere üç HES projesi bulunuyor.


2011’de dava açıldı

Antalya Valiliği ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, ’Çenger 1-2-3 regülatörleri ve hidroelektrik santralleri’ projesiyle ilgili 18 Aralık 2009 tarihinde, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı. Karar, 10 gün sonra 28 Aralık günü ilana çıktı. Köylüler ise derelerine yapılacak HES’i, 19 Temmuz 2011 günü yaptıkları bilgi edinme başvurusu kapsamında öğrenebildi. Köylüler, 1 Ağustos 2011’de Valilik ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün yanıtı üzerine Çenger Deresi için ’ÇED gerekli değildir’ kararı alındığı bilgisine ulaştı.

Köylüler Antalya Valiliği’nin kararının iptali istemiyle 2011’de dava açtı. Fakat Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, HES inşaatına imkan sağlayan Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali istemiyle açılan davayı süre aşımı nedeniyle reddetti. Köylülerin temyiz talebini görüşen Danıştay 14’üncü Dairesi, Valilik kararının halka duyurulmak üzere Manavgat, Akseki ve Gündoğmuş kaymakamlıklarına gönderildiğini, 20-21 Ocak 2010 tarihlerinde de Akseki Belediyesi vasıtasıyla hoparlörle ilan edildiğine dikkat çekti.

Danıştay 14’üncü Dairesi, “Her ne kadar dava konusu işlem, ilan panosunda belirtilmişse de proje hakkında projenin uygulanacağı Gençler köyünde duyurulduğuna ilişkin bilgi ve belge bulunmamaktadır” görüşüyle yerel mahkemenin kararını bozdu.



Milliyet


Geri Dön