24 / 04 / 2024

Antalya kent merkezi sil baştan planlanmalı!

Antalya kent merkezi sil baştan planlanmalı!

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, siyasi gerilimin herkesi etkilediğini, gerginliğin her yere yansıdığını, Türkiye'nin huzur programı ve eylem planına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Artık biraz huzur istiyoruz" dedi.



ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, siyasi gerilimin herkesi etkilediğini, gerginliğin her yere yansıdığını, Türkiye'nin huzur programı ve eylem planına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Artık biraz huzur istiyoruz" dedi.


Davut Çetin, ATSO'nun Aralık ayı meclis toplantısında kent ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Davut Çetin, ATSO başkanlığı görevini bırakarak CHP'den Antalya milletvekili seçilip genel başkan yardımcılığı görevine getirilen Çetin Osman Budak'ı kutladı. Davut Çetin, "Çetin başkanımıza üstlendiği yeni görevinde başarılar diliyorum. Nasıl ki sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanı olması hepimizi gururlandırıyorsa, aynısı Çetin başkan için de geçerli" dedi.

 

HUZUR PROGRAMINA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de siyasi gerilimin herkesi etkilediğini, gerginliğin her yere yansıdığını belirten Davut Çetin, sosyal yaşama, hatta ticari yaşama yansıdığını söyledi. Tüketici Güven Endeksi'nin bile bu havadan etkilendiğini kaydeden Çetin, "Siyasi belirsizlik yüzünden güven endeksi eylülde dip yapmıştı. Seçimlerden sonra sıçrama olmuş, 77'ye çıkmıştı. Aralık'ta 73'e, Ocak'ta 71'e indi. Aynı durumu Reel Sektör Güven Endeksi'nde de görüyoruz. Kasım ayında sektörel güven endekslerinde sıçrama yaşandı, ama aralıkta düşüşe geçti. Fas gibi bir ülkede bile insanlar bizden daha sakin, huzurlu görünüyorsa biraz düşünmek gerekir. Hani bir şarkıda vardı, 'Bir tatlı huzur almaya geldim' diye. Biz de artık biraz huzur istiyoruz" diye konuştu. Çetin Türkiye'nin bir huzur programına, huzur eylem planına da ihtiyacı olduğunu söyledi.


BU KAVGA TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR

Terör baskısı ve her gün siyasiler arasındaki sert sözlerin ister istemez tansiyonu yükselttiğini dile getiren Davut Çetin, "Siyasette veya meclisteki bu kavga Türkiye'ye yakışmıyor. Meclis dışında biraraya gelindiğinde, herkesin dostça ve daha rahat konuşabildiğini görüyoruz. Ama meclis ortamında ve basın yoluyla konuşulduğunda başka bir hava ortaya çıkıyor. Bu kavga ve çekiştirme alışkanlığı ciddi bir kültüre dönüşüyor, hatta başkasının derdinden mutlu olan bir toplum oluyoruz. Bunun ekonomiye de olumsuz yansıması oluyor" dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM ZORUNLU

Kent merkezinde turizme yönelik sorunlardan bahseden ATSO Başkanı, Antalya gibi bir kentin merkezinin, küçük bir turizm kasabasının merkezi gibi kışın kapalı kalamayacağını söyledi. Çetin, şöyle dedi:"Burada mutlaka bir işyeri planlaması gerekli. Kent merkezi bir AVM gibi sil baştan planlanmalı. Nerede ne satılacağı belirlenmeli ve koşulları oluşturup belirli caddelere marka mağazaların getirilmesi gerekmektedir. Kanun gerekiyorsa kanun, yönetmelik gerekiyorsa yönetmelik çıkarılmalıdır. Kaleiçi'nde halen yıkılması gereken çok sayıda beton bina veya yapı bulunuyor. Artık bunlar da yıkılmak zorundadır."


İHRACATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Rusya ile sorunların Antalya'nın tarım ihracatında beklenilen düşüşü yarattığını da anlatan Davut Çetin, 1-22 Ocak tarihleri arasındaki bazı rakamlardan örnek verdi. Çetin, geçen yılın aynı dönemine göre elmada yüzde 94, narda yüzde 26, turunçgillerde yüzde 60, portakalda yüzde 68, mandalinada yüzde 88, limonda yüzde 49, domateste yüzde 76, salatalıkta yüzde 56 düşüş olduğunu kaydetti. Çetin, sadece patlıcan ihracatının yüzde 28, biber ihracatının yüzde 9.5 arttığını dile getirdi. Yaş meyve ve sebzede 3 haftalık ihracatta yüzde 50'ye yakın düşüş görüldüğünü söyleyen Çetin, "Domates, portakal, salatalık en fazla etkilenen ürünler. Bölgemizden Rusya'ya ihracat yüzde 79 oranında azaldı. Şimdi İran'ın da Türk ürünleri Rusya'ya ihraç edilmesin diye önlem aldığı haberi geldi. İsrail ve Macaristan'a ihracatta artış görüyoruz, ama bu da toplam ihracatta düşüşü engellemiyor" diye konuştu. Çetin, Rusya'ya ise bu dönemdeki ihracatta yüzde 80'e yakın azalma yaşandığını kaydetti.


TURİZMDE DE DÜŞÜŞ

Turizmi konuşmak için henüz erken olduğunu belirten Davut Çetin, ama kış turizmi bakımından kötü bir gidiş olduğunu, bunun da olumsuz bir işaret verdiğini söyledi. Çetin, "2014 Aralık ayında gelen yabancı turist 130 bindi, geçen aralıkta 99 bine düştü, yani yüzde 24 düşüş oldu. Son 3 haftada ise yüzde 13 oranında düşüş söz konusu. İstanbul'daki terör saldırısı tuz biber oldu. Yaz rezervasyonları iyi değil. Kültür ve Turizm Bakanımız Frankfurt'ta Alman tur operatörleriyle görüştü ve uçak desteklerini konuştu. Ama operatörler yaz ayları için destek çıkmazsa, yeterli rezervasyon olmayacağı için kendilerinin de uçuş planlarını azaltacaklarını, dolayısıyla uçak desteğinin işe yaramayacağını söylemiş. Öyle görünüyor ki bu yıl İspanya ve Yunanistan dolacak ve oraya gidemeyen bize gelecek" dedi.


 

Milliyet Akdeniz


Geri Dön