20 / 04 / 2024

Antalya Manavgat ve Serik Atıksu Arıtma Tesisleri hizmete açıldı!

Antalya Manavgat ve Serik Atıksu Arıtma Tesisleri hizmete açıldı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam 60 milyon liralık yatırımla tamamlanan, Manavgat ve Serik Atıksu Arıtma Tesisleri törenle hizmete açıldı.



Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam 60 milyon liralık yatırımla tamamlanan, Manavgat ve Serik Atıksu Arıtma Tesisleri törenle hizmete açıldı.

Manavgat’taki açılış törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ASAT Genel Müdür Faruk Karaçay, Serik’teki törene Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Manavgat’ta 106 muhtara teknolojiden faydalanmaları ve MUBİM sistemini etkin kullanabilmeleri için bilgisayar da dağıtıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükşehir Yasası’ndan önce bazı bölgelerde arıtmanın belde belediyeleri tarafından işletildiğini hatırlatarak, “Gördük ki o beldelerde arıtmalar hiç iyi işlemedi. Büyükşehir’i alınca gördük ki bu arıtmalar resmen rezalet. Şimdi Büyükşehir Yasası ile bütün arıtmalar Büyükşehir’in denetiminde. İşte böylesine güzel eserler ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum” dedi.


MENDERES TÜREL İLE OMUZ OMUZAYIZ

Menderes Türel ile omuz omuza çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, “Ankara’da birlikte iken de böyleydi. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı. Yine omuz omuzayız. Telefon açar, ister, gelir, gideriz. Bu tesise kaynak sağlamak için önce Maliye Bakanı sonra Turizm Bakanı ile görüştük. 50 milyon kaynağı bulmak kolay değil. Maliye Bakanları cimridir biliyorsunuz. Ama konu Antalya, turizm olunca hemen kesenin ağzını açtı. Çünkü buraya yapılan yatırımın geri dönüşümünün hazineye kazandıracağını çok iyi bilir. Bakanlar Kurulu’nda karara bağladık. Telefon açtık Başkan Türel’e, “50 milyon geliyor. Vur kazmayı” dedik. Bakınız işte kaç ay içinde tamamlandı. Arıtma yapmak gerçekten herkesin harcı değil. Bu arıtma Avrupa standartlarının da ötesinde. Bunu yapan firmada Avrupa çapında gerçekten saygın bu alanda ihtisaslı olan bir firmadır.”


AÇILIŞ VE TEMEL ATMALAN FIRSAT DÖNEMİNİN KANITI

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, Antalya’ya hizmetlerin sağanak halinde yağdığını belirterek, son 3 günde yapılan temel atma ve açılış törenlerinin, Antalya’nın ne kadar önemli bir fırsat dönemini yaşadığına çok iyi bir kanıt olduğunu söyledi.

Türel, “Azimli olmak gerekiyor, ama tabii ki hükümetimizin, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ve bakanlarımızın destekleri bizlerin gayretleri bu projelerin önünün açılmasında önemli bir rol oynuyor. Yine böyle yağmurlu bir günde bu tesisin temelini atmıştık ve çok kısa bir süre içerisinde hizmete alacağımızı söylemiştik. Ama biz açılış törenlerimizi her şeyi bitmeden Sayın Cumhurbaşkanımızın tabiriyle, çiçeği, böceği, peyzajı bitmeden açmıyoruz. İşte bugün sadece bir arıtma tesisi değil Avrupa normlarında önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bugün Avrupa’da dahi benzerini göremeyeceğiniz, modern bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bu tesis yaklaşık 43 milyon liraya mal oldu. Turizm Bakanlığı’nın katkı payı yüzde 40 civarındadır. Üzerini Büyükşehir olarak biz tamamladık” diye konuştu.


20 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYACAK

Manavgat Atıksu Arıtma Tesisi’nin yaklaşık 500 bin eş değer nüfusun ihtiyacını karşılayacağını ve Manavgat’ın 20 yıllık arıtma tesisi ihtiyacına cevap vereceğini söyleyen Başkan Türel, “Tabi bu tek başına bir arıtma tesisi değil. Kumköy Arıtma Tesisi inşaatımız da devam ediyor. O da yaklaşık bunun gibi 40 milyon TL’nin üzerinde bir yatırım. Onu da

inşallah 2016’da turizm sezonu öncesine kadar hizmete almış olacağız. İnşaatı hızla devam ediyor. Bu tesisin tamamı koku kontrol sistemlidir. Jeneratörüyle SCADA dediğimiz bilgisayar sistemleriyle, otomasyon sistemleriyle modern bir şekilde inşa edilmiştir. İddiayla bir kez daha söylüyorum Avrupa’da dahi örneği yoktur” diye konuştu.


MANAVGAT’A YENİ MÜJDELER

Manavgat için çok önemli projelere imza atıklarını belirten Başkan Türel, “Geçtiğimiz sene Manavgat’ımızda maalesef bir sel felaketi yaşanmıştı. Konuyla ilgili değerlendirmeyi yaptığımızda 3 mahalledeki yağmur suyu kanallarının genişletilmesi gereği ortaya çıktı. Bu çalışmayı başlattık. Turizm sezonunu beklediğimiz için bir miktar geciktirdik. 6 bin 600 metrelik yağmursuyu drenajı çalışması yapıyoruz. 300 ve 600’lük borularla drenaj kapasitesini büyütüyoruz. 2016’da tamamlayacağız. Tabi ki Manavgat’ımızın aynı zamanda bir turizm merkezi olması birçok projeye ihtiyacı var. Bu kapsamda Manavgat’ımızın 6 önemli caddesini Büyükşehir Belediyesi olarak güzelleştirmeye yönelik çalışmalara başlayacağız. Toplam 10.5 kilometrelik bir güzergahta 31 milyon lira keşif bedeliyle, ihale sonucu ne olur bilemeyiz tabi, Hasan Fehmi Boztepe, Antalya Caddesi, İbrahim Sözen Caddesi, Zübeyde Hanım Caddesi, Demokrasi Bulvarı, Hastane Caddesi çalışmalarına çok hızlı bir şekilde başlıyoruz. Ve hedefimiz turizm sezonundan önce inşallah bu 31 milyon liralık yatırımı tamamlayıp Manavgatımızın güzelliğine daha da güzellik katacak bir şekle sokmak.”


SU SORUNU BİTECEK

Manavgat Suyu Temini Projesi’nin ilk belediye başkanlığı döneminden kalan rüya bir proje olduğunu anlatan Türel, “Adeta bir memba kalitesindeki Manavgat suyu yanımızdan akıp giderken Kızılot’ta susuzluk sorunu yaşanıyordu. DSİ ile su temini projesi imzalamıştım. Ve 2070 senesine kadar Antalya’nın Serik- Alanya arasındaki su problemini çözmeyi planlıyordum. Ama görevi devrettikten sonra bunun ihtiyaç olmadığını bizden önceki Belediyemiz ifade etmiş. Ve protokol fesh edilmiş. Geldik yeniden kolları sıvadık. Ve yeniden bu su temini protokolünü imzaladık. Serik Alanya arasında yaklaşık 80 milyonluk bir yatırımla şimdi bu bölgenin tamamen su problemini çözecek bir adımı atıyoruz” diye konuştu.

2 YILDA 283 MİLYONLUK ALT YAPI YATIRIMI

ASAT kanalıyla Manavgat’a çok önemli yatırımlar yaptıklarını da belirten Başkan Türel, “2015- 2016 yıllarında içme suyuna 94.5 milyon kanalizasyona 76.8 milyon, atıksu arıtma tesislerine 110 milyon 500 bin olmak üzerene toplamda Manavgat’a 2 senede 283 milyon liralık bir yatırım sadece ASAT olarak yapacağız” dedi.


TÜRK BELENİ 2016’DA

Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan diğer yatırımların bunun dışında olduğunun altını çizen Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “İşte Türkbeleni Projesi hepimizin beklediği önemli bir projeydi. 360 dönümlük bir alanı, adeta Manavgat’ın seyir terasını şimdi Manavgat’a kazandırıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ile protokollerimiz tamamlandı. Bunun içerisinde seyir terasları ve eğlence oyun alanları, spor alanları bulunuyor. Burada bir tek ağaç kesmiyoruz, aksine 2 bin 500 ağacı da buraya çevreci bir belediye olarak dikiyoruz. Türkbeleni projemizin de avan projeleri bitti. Bu hafta içerisinde uygulama projesinin ihalesine çıkıyoruz ve tamamlıyoruz. Zannediyorum Türkbelenin’de de 2016 yılının ilk 6 ayı içerisinde temeli atar, inşaata başlarız. Bizim projelerimiz öyle çok uzun süreler sürmüyor. En kısa sürede de tamamlarız.”


ŞELALE YOLU KISALACAK

Sarılar yoluyla ilgili bir çalışmayı başlattıklarını da açıklayan Başkan Menderes Türel, “Bildiğiniz gibi Şelale’ye giden yolumuz hemen Manavgat girişinden Sarılar’ın içinden kısacık dar sokaklardan geçmekteyken şimdi iki gidiş iki geliş bir duble yolla Sarılar’ı bypass ederek Şelale’ye en kısa zamanda ulaşacağız. Bunun projeleri de şu anda tamamlanıyor. Yaklaşık 10 milyon TL’lik bir yatırım” dedi.


BÜYÜKŞEHİR FARKI

Büyükşehir Yasası’nın zaman zaman tartışma konusu yapıldığını ifade eden Başkan Türel, “Değerli arkadaşlar işte Manavgat’a aşağı yukarı 200 milyon TL’nin üzerinde sadece ASAT yatırımından bahsettik. Bugün kıymetli Belediye Başkanımız aramızda. Kendisi de Manavgat için önemli çalışmalar yapıyor. Tabi ki ilçe belediyesinin imkanları dahilinde bunları yürütüyor. Manavgat Belediyemizin sadece ve sadece 2014 yılında gerçekleşen yatırım bütçesi yaklaşık 167 milyon TL civarındadır. Antalya’da bir ilçe belediyesi için önemli bir rakam ama şöyle bir baktığımızda biz sadece ASAT olarak 233 milyon TL’lik bir yatırımı Manavgat’a Büyükşehir imkanlarıyla yapabiliyoruz. Büyükşehir Yasasıyla ilgili tartışmalara cevaben söylüyorum. Büyükşehir’in Manavgat’a vermiş olduğu asfalt ve diğer hizmetlerden bahsetmiyorum. Böyle baktığımızda Büyükşehir Yasası’nın Manavgatımıza sağlamış olduğu altyapı ve üstyapı yatırımları çok daha iyi fark ediliyor. 2014 yılında Büyükşehir katkısı için Manavgat ilçe belediyesinden kesilen İller Bankası katkı payı sadece 12 milyon TL. 12 milyon TL’lik bir kesintiyi sanki bütün kaynaklar Büyükşehir Belediyesi’ne gidiyormuş gibi söyleyip de Büyükşehir’in sadece ve sadece bugün açılışını yaptığımız tesiste 43 milyon TL’lik bir yatırımı Manavgat’a kazandırıldığını söylememek takdir ederseniz ki ne hakka sığar ne adalete sığar.”



Hürriyet 


Geri Dön