27 / 04 / 2024

Antalya mega projelerle değer kazanıyor!

Antalya mega projelerle değer kazanıyor!

Antalya, nüfus büyümesine paralel olarak kentsel gelişme sürecini de son yıllarda hızlandırdı. Antalya mega projelerle değer kazanıyor..



Milliyet Gazetesi yazarlarından Eren Aka bugünkü köşesinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj..

 

Antalya, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en gözde kentlerinden biri. Harika kıyıları ve denizi, binlerce yıl geçmişe uzanan antik alanları, herkesi kıskandıran turistik tesisleriyle turizmin ana oyuncusu olmasının yanısıra tarımda ve sanayide de başarı hikâyeleri yazan bir cazibe merkezi. Bu yüzden her yıl yerli ve yabancı çok sayıda insan Antalya’ya göç edip yerleşiyor

 

Hafif bir yay gibi çetin coğrafi konumuyla dikkat çeken Antalya, nüfus büyümesine paralel olarak kentsel gelişme sürecini de son yıllarda hızlandırdı. Ulaşımda pek çok yeni yol, köprülü kavşaklar inşa edildi, raylı sistem uzatıldı ve şimdi yeni etapları için hummalı bir çalışma yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelere de yatırımları hızlandırdı. Güneş enerjisinden elektrik üretme ve kentsel atık arıtma gibi çağdaş ve son teknolojiye dayalı sistemler devreye sokuldu. Tabi tüm bunların arkasında bir kaptan olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel var. Antalya’yı muassır medeniyetler düzeyine taşımak için şimdi Türel’in hedefinde mega projeler yer alıyor. Türkiye’nin en başarılı belediye başkanları arasında ilk üçte yer alan Türel’le Antalya’nın geleceğini konuştuk.

 

‘Sahil yaza hazır olacak’

1-) Antalya son günlerde mega projeleri ile sık sık gündemde. Özellikle merak edilen Konyaaltı Sahil Projesi yaz ayına yetişecek mi?

Elbette. Tüm gayretimiz pırlanta sahilimizi sezona bitirmek ve halkın hizmetine sunmak. Bunun içinde Haziran ayını öngörüyoruz. ANTEPE şirketimiz gecesini gündüzüne katarak olağanüstü bir performansla çalışmalarını sürdürüyor. Emin olun Haziran’da hep birlikte sahilde yürüyüş yapacağız.

 

‘Cazibe alanı oluşturuyoruz’

2-) Peki nasıl bir Konyaaltı ile karşılaşacağız?

Mimarlar Odası’nın yarışma projesiyle elde ettiğimiz proje tamamlandığında Konyaaltı Sahili cazibe merkezi olacak...

 

Antalya’nın dünyaca ünlü pırlanta gerdanlığı Konyaaltı Sahili, tamamen halka açık bir proje olarak Antalyalılara ve turizme hizmet edecek. Halkın öncelikli kullanımını sağlamayı amaçladığımız Konyaaltı Sahil Projesi’nde, sosyal ve kültürel alanlar, gezi alanları, yürüyüş yolları, yeşil alanlar, aktivite alanları, rekreasyon alanları, yeme-içme ve alışveriş alanları bulunuyor. Proje ile engelli vatandaşların Konyaaltı Sahili’ne engelsiz ulaşımı da mümkün olacak.

 

Müze meydanından başlayıp Boğaçayı’na kadar uzanan proje alanında engelli bireylerin rahatlıkla hareket edip, denize girebilecekleri alanlar yaratacağız.

 

‘Sahilde yeşil artacak’

3-) Sahil yolunu neden kapattınız?

TIR’ların, kamyonların geçtiği Konyaaltı Sahil yolunu artık transit trafikten arındırıp kontrollü trafiğe geçirmek suretiyle yayalaştırıyoruz ve yeşil alana dönüştürüyoruz. Sahilde 30 bin metrekare beton alanı, yeşil alana dönüştürüyoruz. Proje alanında bulunan mevcut ağaçların tamamını korurken, 5 bin 234 ağaç ilave ediyoruz. Kısacası mavi ile yeşilin buluştuğu bir Konyaaltı olacak. Bu pırlanta gerdanlık Boğaçayı Projesi ile de taç giyecek.

 

‘Bu kenti koruyacağız’

4-) Hazır Boğaçayı Projesi demişken çılgın projenizde hemen hemen her gün gündemde. Kimi istiyor kimi istemiyor. Bu işin aslı nedir?

Öncelikle şunu belirtmek isterim. Konyaaltı bölgesindeki taşkın riskini önleyecek, Konyaaltı Sahili’ni erozyon tehlikesinden kurtaracak, kangren haline gelen taş ocakları sorununu tarihe gömecek olan Boğaçayı Projemiz, Antalya’nın en çevreci projesidir. Bir kere taşkın önleme projesi olması itibariyle fevkalade önem arz ediyor. Boğaçayı’nın çevresini bir yaşam alanına dönüştürmek suretiyle Antalya’yı kum ve taş ocakları felaketinden kurtarıyoruz. Bunun adımları atıldı. Antalya’yı koruyacağız. Antalya’ya gözümüz gibi bakacağız. Başka Antalya yok. Antalya’nın zerre sahilinin kaybedileceği bir yerde Menderes Türel olmaz.

 

‘Biz halka soruyoruz’

5-) Sayın Türel, muhalefetin projeleriniz için “yapma” eleştirilerini nasıl karşılıyorsunuz?

Çok gülüyorum, onlara vizyon fukaraları diyorum. Çünkü muhalefet maalesef bilinçsizce açıklamalar yapıyor. Anlamıyor dinlemiyor. Menderes Türel bir şey yapmasın istiyor. Bizim hizmetlerimiz onları rahatsız ediyor. Yahu bir ‘Yapma’ türküsü tutturmuşlar dillerine bir dolamışlar, onu yapma, bunu yapma, yahu ne yapacağız, bir siz söyleyin öneri getirin onu da yapmıyorlar. Sadece konuşuyorlar, hizmetlerimizi itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

 

Bu Antalya bizim hepimizin. Antalya için çalışıyoruz. Gerçekten bir öneri getirseler al Sayın Başkan biz bunu hazırladık bu şundan daha iyi daha güzel bunu yap destekleyelim deseler, dişimi kıracağım. Biz halka soruyoruz. STK’lar ve sivil toplum örgütleri, odalar, dernekler, uzmanlara sorup danışarak yapıyoruz. Ben akşam yatıp sabah kalkıp ha bunu gördüm rüyamda bu projeyi uygulayacağım demiyorum ki. Aylarca çalışıyoruz. Ama muhalefet duyduğu her şeyi bir marifetmiş gibi pişirip pişirip ortaya atıyorlar. Vatandaşın karnı tok. İnanmıyor artıkbu söylemlere.

 

Kruvaziyer Liman Projesi

6-) Aynı şekilde Kruvaziyer Liman Projenize de muhalefet var, Lara sahilini yok edeceği iddia ediliyor?

Antalya mega projelerle değer kazanıyor!

Türel: Alın işte bir koca yalan daha. Antalya’nın zenginleşmesine, ekonomisine büyük katkı sağlayacak, zengin turistin kent merkezine gelmesine imkan verecek çok önemli bir proje.  Başkan, bu projeyi Lara’ya yapma diyorlar. Sayın muhalefet, nereye yapayım, bir zahmet onu da söyle. Dağa mı yapayım? Liman sahile yapılır. Bakın Kruvaziyer Liman projesi rüya bir proje. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje turizme büyük ivme kazandıracak. Bu liman Antalya’nın bir kıyısında olmak durumunda. Havaalanına, Kundu, Belek gibi turizm bölgelerine ve şehir merkezine yakınlığı önem arz ediyor. Lara en uygun lokasyon. Akdeniz’de bir tur yapılacaksa rotanın ilk ve son durağı Antalya olacak. Herkes buradan uçakla ülkesine dönecek. Havaalanına yakınlığı bu yüzden önem arz ediyor.

 

7-) Nasıl bir proje olacak?

Dünyada benzeri olmayan müthiş bir proje. Turistler sadece bu limanı görmek için bile Antalya’ya gelecek. Limanın açıktaki mendireğine demir atan kruvaziyer gemisinden asansörlerle denizin altına iniyorsunuz. Denizin içindeki bir akvaryumdan karaya ulaşıyorsunuz. 700 metrelik mesafeyi etrafınızda balıklar yüzerken muhteşem görüntülerle geçip, karaya ayak basmış oluyorsunuz. Bu da turistler için cazibeli bir durum olacak. 

 

‘Sahilde eksilme olmayacak’

8-) Sahilde eksilme olacak mı?

Bu devasa projeleri bu işin uzmanı kişiler hazırlıyor. O sahilden bir santim eksilecekse ben bin tane Kruvaziyer Liman’ı Lara sahilinin 1 santimine değişmem. 

 

Boğaçayı Projesi başladı

9-) Peki, Boğaçayı Projesi hangi aşamada?

Şu anda projeye başladık. Adeta bir bataklık görünümünde sazlıklar, otluklar, çöplerle kaplı görünümü ortadan kaldırıp Boğaçayı’mızı en güzel şekilde Antalyalıların yaşam alanı haline getirecek adımı attık. Bu alanı bir yaşam alanı ve halkın buluşma noktası olarak, turizm cazibesini de sağlayacak bir rekreasyon projesiyle Antalya’ya kazandırıyoruz. İlk etapta denizi yaklaşık 700 metre içeri almak suretiyle de bir su görünümü sağlayıp peyzaj ve rekreasyon çalışmaları ile de burayı kartpostalları adeta süsleyecek hale getirmiş olacağız.

 

10-) Proje ne zaman bitecek?

Halkımızın spor ve yürüyüş imkanı bulabileceği, günün yorgunluğunu ve stresini atabileceği bir dinlenme alanı, bir peyzaj projesi olarak burası en güzel şekilde adeta taçlandırılmış olacak. Alt yapı çalışmaları ile birlikte peyzaj çalışmaları da eş zamanlı devam edecek. Önümüzdeki turizm sezonuna da peyzajıyla, alt yapısıyla ikinci köprüyü geçen yere kadar bu çalışma inşallah tamamlanmış olacak

 

10 bin kişiye iş imkânı

11-)  Projenin Antalya’ya ve Antalyalıya nasıl bir katkısı olacak?

Boğaçayı Projesi’nin sadece Antalya’ya değil, Türkiye’ye katma değer sağlayacak bir proje. Burada bir Hollywood stüdyolarının olması demek, dünya sinema endüstrisinin Antalya’ya gelmesi demek. Sinema endüstrisinden ülke olarak kazanacağımız katma değerin yanı sıra, uluslararası tanıtımda da bize çok büyük bir fırsat sunacak. Bu her şeyden önemli. Bir kere yeni yaşam alanları kazandırması açısından halka açık bir proje olarak ciddi bir katkısı var bu bir. İkincisi 1 milyar TL’lik bir projeden bahsediyoruz. Bu proje ekonomik katma değer olarak kimin kasasına girecek? Antalyalıların kasasına girecek. Esnaf, tüccar, gecekondu mahallesindeki bakkal bile yeni oluşacak istihdamdan orada çalışan bir kardeşimiz sayesinde sebeplenecek. 10 bin Antalyalı iş sahibi olacak.

 

Antalya zenginleşecek

Antalyalıya ne faydası var demenin vizyonsuzluğunu kusura bakmayın anlamam mümkün değil. 10 bin kişinin iş sahibi olacağı bir projeyi halkımıza yeni iş alanları açacağız diye gece gündüz uğraşıyorken ne fayda sağlayacak diye eleştirmek abesle iştigaldir. Bu kadar net söylüyorum. Antalya, Boğaçayı Projesi ile daha da zenginleşecek.

Marka şehir diyoruz, lafa gelince kürsülerde konuşuyoruz ama o marka kavramının içi işte şimdi çok daha iyi bir şekilde dolmaya başladı.  Daha da bunun için yapmamız gerekenler var ama lafla peynir gemisi de yürümüyor. Çalışmadan, proje üretmeden marka şehir falan olunmuyor. Biz de bunun için çalışıyoruz.


Geri Dön