16 / 04 / 2024

Antalya Müzesi'nin genişletilmesine ret!

Antalya Müzesi'nin genişletilmesine ret!

ANTALYA Müzesi'nin dünyanın en büyük müzelerinden birinin yapılması için Karayolları Sosyal Tesisleri ve lojmanlarıyla Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alanların tahsisine ilişkin talep reddedildi.



 ANTALYA Müzesi'nin deposunda bekleyen binlerce tarihi eserin de sergilenebileceği, dünyanın en büyük müzelerinden birinin yapılması için Karayolları Sosyal Tesisleri ve lojmanlarıyla Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alanların tahsisine ilişkin talep reddedildi.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 28'inci Meslek Komitesi, 2012 yılında Antalya Müzesi'nin genişletilmesi ve dünyanın en büyük müzelerinden biri olmasına yönelik öneri hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletilmek üzere ATSO yönetimine sunulan öneride, Antalya ve civarının tarihsel ve kültürel açıdan son derece zengin olduğu, dünyaca ünlü pek çok eserin de Antalya Müzesi'nde sergilendiği, ancak tüm bunlara rağmen müzenin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yeterince tanıtılamadığı dile getirildi. Antalya Müzesi'nin dünya çapındaki diğer ünlü müzelerle kıyaslandığında yeterli sayıda ziyaretçi alamadığının dikkat çekildiği öneride, bu durumun oluşma nedenlerinin başında da müze alanının fiziki yetersizliği gösterildi.


Bu kapsamda, Antalya Müzesi'nin hemen yanındaki Karayolları Sosyal Tesisleri ve Lojmanları ile Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün üzerinde bulunduğu alanın müzeye terkini sağlamak, Antalya ve ülkemize yakışacak güzellikte ve büyüklükte, aynı zamanda Antalya'nın simgesi haline gelecek, kente gelen yaklaşık 10 milyon turistin mutlaka ziyaret etmek isteyeceği, uluslararası düzeyde yeni bir müze yapılması talep edildi. Ayrıca bu alanda dünya çapında büyük bir kütüphane yapılması gerekliliği de ifade edildi.


Öneri, TOBB yönetimi aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletildi. Ertuğrul Günay'ın bakanlığı döneminde çok beğenilen önerinin hayata geçirilmesi için Maliye Bakanlığı'ndan tahsis talebinde bulunuldu. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, alanın Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devri yapıldıktan sonra tahsis talebinin yapılabileceği yanıtını verdi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'ndan ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan alanın tahsisi talebinde bulundu.


Yaklaşık 4 yıldır devam eden süreçte Antalya'ya dünya standartlarında ve bugün yeterli fiziki alan olmadığı için depolarda bekletilen binlerce tarihi eserin de sergilenebileceği yeni müze alanı ve dünyanın en büyük kütüphanelerinden birinin oluşturulması yönündeki alan talebine, Ulaştırma Bakanlığı'ndan ret yanıtı verildi. Yazıda, talep edilen alan üzerinde lojmanlar, sosyal tesisler, misafirhane gibi idarelerin kullanımına ihtiyaç duyulan tesisler bulunduğundan tahsis talebinin uygun görülmediği kaydedildi.


Hürriyet 


Geri Dön