24 / 04 / 2024

Antalya Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı!

Antalya Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı.Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında heyet başkanlığı, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel tarafından yürütülecek.



Antalya’nın Kumluca ilçesinde Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı.


Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında heyet başkanlığı, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel tarafından yürütülecek. Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının başlaması dolayısıyla, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Kültür Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müzesi Müdürü ve Rhodiapolis Kazı Başkanı Mustafa Demirel, Ak Parti ilçe Başkanı Arif Yavuzer, Rhodiapolis Antik Kentini ziyaret ederek kazı çalışmaları hakkında bilgi aldılar.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, 2006 yılında başlayan Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarının bir yıl aranın ardından yeniden başlamasından dolayı büyük bir mutluluk içinde olduklarını, kazı çalışmalarının yanında antik kentin tiyatrosu ve Opramoas Anıtında yürütülen restorasyon çalışmalarının da yapıldığını söyledi.


Belediye olarak Kumluca’nın tarih ve turizme açılacak kapısı olarak gördükleri Rhodiapolis Antik Kenti’ne yapılacak çalışmalara her zaman imkanlar dahilinde destek verdiklerini ifade eden Çetinkaya, “İlçe merkezine dört kilometre uzaklıkta, güzel bir tarih yatırımı olan Rhodiapolis Antik Kentimizde 2006 yılında kazı çalışmalarımız başlamış, ancak 2014 yılında çalışmalara ara verilmişti. 20014 yılında yapılan ihaleyle yaklaşık 2 milyon lira tutarındaki bir restorasyon çalışmasına başlanıldı. Şu anda da, Antalya Müzesi Müdürümüzün başkanlığında oluşturulan kazı ekibi tarafından, antik kentte hem yenileme hem de kazı çalışmaları başladı” dedi.


Kumluca Belediyesi olarak kendilerinin de antik kentte ulaşımı sağlayacak yolda bir çalışma yürüttüklerini belirten Çetinkaya, “Yol çalışmaları tamamlandığında antik kentte ilçe merkezinden çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilecek. Bu üçlü çalışma tamamlandığı zaman Rhodiapolis Antik Kenti, tarih bilinci anlamında, kültür anlamında ilçemize önemli bir hizmeti daha sunacaktır. Bundan dolayı kazı çalışmalarında emeği geçen Kültür Bakanlığımıza, Antalya Valiliğimize ve kazı ekine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Antalya Kültür Turizm İl Müdürü İbrahim Acar da Rhodiapolis Antik Kenti kazılarına bir süre ara verildiğini, Kültür Bakanlığı ve Müze Başkanlığı inisiyatifinde kazı çalışmalarının tekrar başlamasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Daha önce Opramoas Anıtı ve tiyatronun restorasyon ihalesinin yapıldığını ifade eden Acar, “Restorasyon çalışması kazı çalışmasıyla birleştiğinde bu güzel Akdeniz kenti Rhodiapolis butik antik kent tamamen ortaya çıkacak. İlerisi için Kumluca’nın tarımla öne çıkan ismini, kültürde de, turizmde de aynı eşdeğer şekilde beraberce götürebileceği bir çalışmayı burada izliyoruz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, inşallah güzel bir kazı sezonu geçiririz” dedi.


Milliyet


Geri Dön