25 / 04 / 2024

Antalya yabacılara konut satışında 2. sırada!

Antalya yabacılara konut satışında 2. sırada!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 2015 yılında yabancılara 6 bin 72 konut satışı yapıldığını, Antalya'nın yabacılara konut satışında 2. sırada yer aldığını bildirdi.



Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 2015 yılında Antalya'da 6 bin 72 konutun yabancılara satıldığını söyledi. Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttığını belirten Başkan Karataş, 2015 yılında yabancılara yapılan konut satışında ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul'un, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya'nın, bin 501 konut satışı ile Bursa ve bin 425 konut satışı ile Yalova'nın takip ettiğini söyledi. 


EN ÇOK KONUTU IRAK ALDI 


Ülke uyruklarına göre en çok konut satışının Irak'a yapıldığını açıklayan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Irak vatandaşları 2015 yılında Türkiye'den 4 bin 228 konut, Suudi Arabistan 2 bin 704, Kuveyt 2 bin 130, Rusya federasyonu 2 bin 36 ve İngiltere bin 54 konut satın aldı" diye konuştu. 


RUSLAR KRİZ SONRASI KONUT ALDI 


Yabancılara satılan konutların 150'sinin Aralık ayında ve kriz sonrası gerçekleştiğini belirten Başkan Karataş, "2015 yılında Rusya federasyonuna 2 bin 36 konut sattık. Bu satışların 157'si Ocak, 143'ü Şubat, 138'i Mart, 196'sı Nisan, 222'si Mayıs, 238'i Haziran, 195 Temmuz, 155'i Ağustos, 115'i Eylül, 191 'i Ekim, 136'sı Kasım ve 150'si Aralık ayında gerçekleşti" dedi. 


RUSLAR KONUT ALIMLARINI DURDURMADI 


Şantiyeler ve müteahhitler ile sürekli görüşme halinde olduklarını da bildiren Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş "Ruslar Türkiye ve Antalya'dan konut alımlarını belirgin bir şekilde durdurmuş değiller. Konut satış rakamları bunu doğruluyor. Önümüzdeki aylarda hassasiyetle takip edeceğiz. Gerekli önlem ve teşviklerin neler olacağı noktasında hazırlıklarımız devam ediyor. Bakanlığımıza önerilerimizi bildirdik" diye konuştu. 


1 MİLYON KONUT EL DEĞİŞTİRDİ 


Türkiye genelinde 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konutun satış sonucu el değiştirdiğine değinen Başkan Karataş, sözlerine şöyle devam etti; "Konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artış gösterdi, İstanbul'da 239 bin 767 konut, Ankara'da 146 bin 537, İzmir'de 77 bin 796 konut, satıldı" 


EN ÇOK KONUTU ERKEKLER ALDI 


"En az satış 139 konut ile Hakkari'de oldu. Türkiye'deki konut satışlarının 434 bin 388'i ipotekli olarak gerçekleşti. Türkiye'de 2015 yılında 774 bin 874 erkek, 382 bin 237 kadın konut sahibi oldu. 29 bin 708 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı."



Tülin KORKUTELMALIOĞLU/Antalya Ekspres Gazetesi




Haber Antalya Gazete Bir Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'de 2015 yılının tamamında Rusya Federasyonu'na 2.036 konut satışı yapıldığı belirten Antalya inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Yabancıya konut satışında ülke ikincisi olan Antalya'da sadece Rusya'ya 6.072 konut satışı oldu. Türkiye genelinin neredeyse 2/3 satışını şehrimiz gerçekleştirdi" dedi.


Rusya krizinden sonra Antalya'da konut satışlarının merakla beklendiğini ifade eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Son TUİK verileri içerisinde en fazla merak ettiğimiz ve yorumlamamız gereken bölüm Rusya ile yaşanan uçak düşürülmesi krizinin arkasından yapılan satışlardır. Malum Rus Sukhoi Su24 uçağı 24 Kasımda sınır ihlali gerçekleştirmesi nedeniyle düşürüldü, yani kasım sonu, dolayısı ile Aralık ayı Ruslara yapılan satışları merakla bekliyorduk. 'Uçak krizine' turizm sektörünün verdiği ani tepkinin ardından gözler konut sektörüne çevrilmişti. TUİK 'in resmi açıklamasına göre yabancılara 2015 yılının sadece Aralık ayında ise 2.283 konut satışı gerçekleşti. 


Yabancılara yapılan konut satışlarında, Aralık 2015'te ilk sırayı 977 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 460 konut satışı ile Antalya, Rusya Federasyonu - Rusya' ya 2015 yılının tamamında 2036 konut sattık; bunun 157'si Ocak, 143'ü Şubat, 138'i Mart, 196'sı Nisan, 222'si Mayıs, 238'i Haziran, 195'i Temmuz, 155'i Ağustos, 115'i Eylül, 191'i Ekim,136'sı Kasım ve en önemlisi 150'sinin Aralık yani kriz sonrası satıldığını görüyoruz" diye konuştu. 


"KRİZ SATIŞLARI ETKİLEMEDİ" 


Rusların Antalya ve Türkiye'den daire alımlarına devam ettiğini vurgulayan Karataş, "Rakamlar satışları doğruluyor. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediği ortada. Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz. Gerekli önlemler ve teşviklerin neler olacağı noktasında hazırlıklarımız devam etmekte olup Bakanlığımıza önerilerimizi belirttik. Her iki tarafın da zarar ettiği bu sürtüşmenin devamlı olmayacağını, olmaması gerektiğini, bu durumun eşyanın tabiatına, hayatın akışına uygun olmadığını ısrarla belirtiyoruz" şeklinde konuştu. 


"KONUT SATIŞLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK" 


Konut satışlarında özellikle Orta doğu ve Körfez ülkelerinin ön planda olduğunu ifade eden Karataş, "Yabancıya konut satışında 1 .sırada Irak, 2. Sırada Suudi Arabistan, 3. Sırada Kuveyt yer almakta yani Orta doğu ve Körfez ülkeleri vatandaşlar olduğunu görüyoruz. Bu portföyün aradığı özellik doğa, yeşil ve deniz manzaralı konutlar ve tercih ettikleri konut tipi bahçeli büyük lüks ve müstakil konutlar, yani apartmanda oturmak istemiyorlar, ticari düşünenler de iş ve alışveriş merkezi satın alıp kiraya vermeyi tercih ediyorlar. 4. Sırada yer alan Rusya federasyonu vatandaşlan havuza denize yani su aktiviteleri olan, sosyal donatı alanlan park ve bahçeleri, çocuk oyun alanlan açısından zengin olan ancak dairelerin düşük metrekare yani alanlı hatta 1 + 0 daireleri tercih ettikleri, dairelerin içerisine değil dışına önem verdiklerini görüyoruz. 5. Sırada yer alan İngiltere Hollanda Almanya gibi Avrupa ülkesi vatandaşlarının da çok lüks olmayan hatta apartman dairelerinin daha çok giriş veya çatı dubleks olan bağımsız bölümleri tercih ettiklerini ve bu tarzda daire satın aldıklarını görüyoruz. Dünya piyasalarında eşdeğer coğrafya ve cazibedeki ülkelere göre konut fiyatları Türkiye'de çok daha düşüktür, önümüzdeki süreçte yabancıya konut satışının artarak devam edecektir" dedi. 



Mustafa KAHRAMAN/Antalya Gazete Bir 




Haber Antalya Gerçek Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Antalya İnşaat Müteahhitleri Demeği Başkanı Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan krizden gayrimenkul sektörünün etkilenmediğini söyledi. Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi somasında Rusların Antalya ve Türkiye'den daire alımını belirgin şekilde durdurmadığını söyledi. Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayıimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarım görüyoruz" dedi. Her iki tarafın da zarar ettiği bu sürtüşmenin devamlı olmayacağını, olmaması gerektiğini, bu durumun eşyanın tabiatına, hayatın akışına uygıuı ohnadığmı kaydeden Deniz Karataş , "Halklarunız kardeştir" dedi. Yabancıya konut satışında ilk sırada Irak, 2'nci şuada Suudi Arabistan, 3'üncü şuada Kuveyt'in geldiğini belirten Karataş, "Dördüncü şuada yer alan Rusya Federasyonu vatandaşları havuza, denize, yani su aktiviteleri olan, sosyal donatı alanları, park ve bahçeleri, çocuk oyun alanları açısından zengin, ancak düşük metıekareli daireleri tercih ettiklerini görüyoruz" diye konuştu. 



Antalya Gerçek Akdeniz


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye'yi ikinci vatan olarak gören Rusların, Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürme krizine rağmen, Türkiye'den konut almayı sürdürüyor. 


TÜİK'in konut satış istatistiklerini değerlendiren Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Üyesi ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkam Deniz Karataş, Türkiye'de 2015 yılında Rusya vatandaşlarına toplam 2 bin 36 adet konut satışı yapıldığım anımsatarak Rusya ile yaşanan uçak düşürülmesi krizinin arkasından yapılan satışlara dikkat çekti. 


Yabancılara konut satışında ilk sırada Irak, ikinci sırada Suudi Arabistan ve sırasıyla Kuveyt gibi Orta doğu ve Körfez ülkeleri vatandaşları olduğunu bildiren Karataş, "Uçak krizine turizm sektörünün verdiği ani tepkinin ardından gözler konut sektörüne çevrilmişti. Dolayısı ile aralık ayında Ruslara yapılan konut satışlarım merakla bekliyorduk. 


TÜİK'e göre yabancılara 2015 yılının sadece Aralık'ta 2 bin 283 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara konut satışlarında, Aralık 2015'te ilk sırayı 977 konut satışı üe İstanbul, 460 konut satışı ile Antalya aldı. Aralık ayında Antalya'da toplam 2 bin 36 konut satıldı. Bu konutların 150 tanesi Ruslara satıldı. Yani kriz sonrası satılmış" diye konuştu. 


Karataş, şöyle devam etti; "Hükümetlerinden çekinen Ruslar gayri menkullerinden vazgeçmiyor. Ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz." 


Dünya




Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi sonrasında Rusların Antalya ve Türkiye'den daire alımını belirgin şekilde durdurmadığını söyledi. Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz" dedi. Yabancıya konut satışında ilk sırada Irak, 2'nci sırada Suudi Arabistan, 3'üncü sırada Kuveyt'in geldiğini belirten Karataş, "Dördüncü sırada yer alan Rusya Federasyonu vatandaşları havuza, denize, yani su aktiviteleri olan, sosyal donatı alanları, park ve bahçeleri, çocuk oyun alanları açısından zengin, ancak düşük metrekareli daireleri tercih ettiklerini görüyoruz" dedi.



Milliyet Akdeniz



Haber HaberTürk Akdeniz'de şu şekilde yer aldı;


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan krizden gayrimenkul sektörünün etkilenmediğini söyledi. Deniz Karataş, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi sonrasında Rusların Antalya ve Türkiye'den daire alımını belirgin şekilde durdurmadığını söyledi. Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz" dedi. Her iki tarafın da zarar ettiği bu sürtüşmenin devamlı olmayacağını, olmaması gerektiğini, bu durumun eşyanın tabiatına, hayatın akışına uygun olmadığını kaydeden Deniz Karataş , "Halklarımız kardeştir" dedi.



HaberTürk Akdeniz


Geri Dön