19 / 03 / 2024

Antalya’da 2017’de birçok tesis boş kalacak!

Antalya’da 2017’de birçok tesis boş kalacak!

2015 Ocak-Mart döneminde 2 bin 500 kulübü ağırlayan ve 100 milyon Euro futbol turizm geliri elde eden Antalya’da 2017’de birçok tesis boş kalacak.



2015 Ocak-Mart döneminde 2 bin 500 kulübü ağırlayan ve 100 milyon Euro futbol turizm geliri elde eden Antalya’da 2017’de birçok tesis boş kalacak. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası 2016’nın aynı döneminde Antalya’ya gelen kulüp sayısı 1500’e, gelir de 70 milyon Euro’ya inmişti. 2017 yılı için de rezervasyonların azaldığını anlatan yetkililer, “1000 kulüp, 30 milyon Euro gelir bekliyoruz” dedi.


OCAK-mart aylarında Avrupalı futbol kulüplerinin kamp için tercih ettiği Antalya’da futbol turizmi gelirleri hızla düşüyor. 2015’te 2 bin 500 kulübün geldiği Antalya’da, bu rakam 2016 başında 1500’e gerilemişti. 2017 için de rezervasyonların yüzde 50 azaldığın anlatan Spor Turizmi Birliği Başkanı Ferit Turgut, “Futbol turizmi gelirleri 2015’te 100 milyon Euro’ydu. Bu rakam 2016’da 70 milyon Euro’ya geriledi. 2017 için rezervasyonda son 1 aya girildi. Talep çok fazla değil. 2017 başında Antalya için 30 milyon Euro futbol turizmi geliri bekliyoruz” dedi.


SADECE 1 AY KALDI

2017 yılı ocak ve mart aylarını kapsayan kamp dönemi için takımların rezervasyon tarihinin sona ermesine 1 ay kaldığını aktaran Turgut, şöyle konuştu: “2015 yılında kampa gelen 2 bin 500 takımdan Antalya 100 milyon Euro gelir elde edildi. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası futbol kamp turizmi gelirinde de düşüş yaşandı. Rus kulüpleri rezervasyonları iptal etti. 2016 başında Antalya’ya 1500 civarında takım kampa geldi. 2017 yılı ocak ve mart ayına kadar olan kamp dönemi için şimdiye kadar yaklaşık 500 takım rezervasyon yaptırdı. Bu takımlar çoğunlukla Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ile Balkan ülkeleri. 2017 yılı futbol kamp döneminde Antalya’ya 1000 civarında takımın gelmesi bekleniyor. Antalya’da bu kamplardan 30 milyon Euro gelir elde etmeyi hedefliyoruz.”


Son dönemlerde Rusya ile ikili ilişkilerin yeniden sağlanmasıyla Rus kulüplerin rezervasyona yeniden başlandığına değinen Turgut, Rusya Premier Lig’den 4 takımın ön rezervasyon yaptırdığını söyledi. Rusya’dan amatör ile altyapı dahil 50 civarında takımın Antalya’ya kampa gelmeyi planladığını aktaran Turgut, geçmiş yıllarda bu sayının 200’den fazla olduğunu hatırlattı. Amatör ve altyapı takımlarının kamp süresi ve konaklayan kişi sayısındaki azlık nedeniyle ciddi gelir kaybı yaşanacağına değinen Ferit Turgut, “Nedeni güven ve huzur ortamından endişe duyuluyor olması. Sporcuların aileleri ciddi anlamda endişe duyuyor. Bu nedenle takımlar başka yere yönlendiriliyor” dedi.


Turgut, uzun yıllar kamp için Antalya’yı tercih eden Alman kulüplerinin gelecek kamp döneminde güvenlik endişesiyle rezervasyon yaptırmadığını söyledi. Almanya’dan önceki yıllarda amatör ve profesyonel olmak üzere 250 civarında takımın Antalya’ya kampa geldiğini anlatan Turgut, gelecek kamp döneminde bu sayının amatör ve altyapı takımları olmak üzere 50’ye düştüğünü belirtti. Turgut, “Bundesliga’dan bu sene hiç rezervasyon yok. Bazı Alman amatör ve altyapı takımlarından rezervasyon var” diye konuştu.


DEVLER PARALI  TURNUVALARA GİDİYOR

ANTALYA’ya her yıl binlerce takım gelmesine rağmen marka değeri yüksek Avrupa kulüplerinin Dubai, Katar ve Abu Dabi (BAE) gibi ülkeleri tercih ettiğini anlatan yetkililer, “Bu ülkelerde turnuvalar düzenleniyor. Bu turnuvalara da Avrupalı devler katılıyor. Çünkü bu ülkeler takımlara büyük bütçeler ayırıyor ve ülkelerinde turnuvalara katılmaları için para veriyor” dedi.


Hürriyet


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Spor Turizmi Birliği Başkanı Ferit Turgut, Ocak, Mart ve Nisan aylarını kapsayan futbol kamp sezonunda Antalya'nın otelleri ve saha kapasitesiyle takımların hazırlık çalışmalarını yaptığı önemli bir spor merkezi olduğunu belirtti. 2015 yılında kampa gelen 2 bin 500 takımdan Antalya'nın 100 milyon Euro gelir elde ettiğini kaydeden Turgut, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası futbol kamp turizmi gelirinde de düşüş yaşandığını anlattı. Rusya ve Rus ekolüne bağlı ülkelerin rezervasyonlarını iptali nedeniyle 2016 yılında Antalya'ya 1500 civarında takımın kampa geldiğini dile getiren Turgut, bu yıl futbol kamp turizmi gelirinin yüzde 50 azaldığını söyledi.

 

2 YILDA GELİR 30 MİLYON EURO'YA DÜŞECEK 

Ocak ve nisan aylarını kapsayan kamp dönemi için takımların rezervasyon tarihinin sona ermesine 1 ay kaldığını aktaran Turgut, "2017 yılı ocak ve nisan ayına kadar olan kamp dönemi için şimdiye kadar yaklaşık 500 takım rezervasyon yaptırdı. Bu takımlar çoğunlukla Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ile Balkan ülkeleri. 15 Kasım'a kadar 500 civarında takımın da kamp için rezervasyon yapması bekleniyor. 2017 yılı futbol kamp döneminde Antalya'ya 1000 civarında takımın gelmesi bekleniyor. Antalya'da bu kamplardan 30 milyon Euro gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu gelir 2015 yılından 70 milyon Euro, 2016 yılından da 40 milyon Euro daha az" diye konuştu.

 

AZ SAYIDA RUS TAKIMI GELECEK 

Son dönemlerde Rusya ile ikili ilişkilerin yeniden sağlanmasıyla Rus kulüplerin rezervasyona yeniden başlandığına değinen Turgut, Rusya Premier Lig'den 4 takımın ön rezervasyon yaptırdığını söyledi. Rusya'dan amatör ile altyapı dahil 50 civarında takımın Antalya'ya kampa gelmeyi planladığını aktaran Turgut, geçmiş yıllarda bu sayının 200'den fazla olduğunu hatırlattı. Amatör ve altyapı takımlarının kamp süresi ve konaklayan kişi sayısındaki azlık nedeniyle ciddi gelir kaybı yaşanacağına değinen Ferit Turgut, "Nedeni güven ve huzur ortamından endişe olması. Sporcuların aileleri ciddi anlamda endişe duyuyor. Bu nedenle takımlar başka yere yönlendiriliyor" dedi. 

 

ALMAN TAKIMLARI ENDİŞELİ 

Turgut, uzun yıllar kamp için Antalya'yı tercih eden Alman kulüplerinin gelecek kamp döneminde güvenlik endişesiyle rezervasyon yaptırmadığını söyledi. Almanya'dan önceki yıllarda amatör ve profesyonel olmak üzere 250 civarında takımın Antalya'ya kampa geldiğini anlatan Turgut, gelecek kamp döneminde bu sayının amatör ve altyapı takımları olmak üzere 50'ye düştüğünü belirtti. Turgut, "Bundesliga'dan bu sene hiç rezervasyon yok. Bazı Alman amatör ve altyapı takımlarından rezervasyon var. Geçen yıl kamp döneminde Sultanahmet ve diğer patlamaların olması moral ve motivasyonlarını olumsuz etkiledi. Bu sene de güvenlik endişesiyle tercih etmediler. Sınırlarımızdaki askeri hareketlilik ve darbe girişimi nedeniyle bu bölgeye karşı soğuma oluştu. Şu anda baktığımızda Portekiz İspanya, Kıbrıs'ın güneyi ve Dubai'ye rezervasyon yapmış görünüyorlar" diye konuştu. 

 

AVRUPA KULÜPLERİ GELMİYOR 

Almanya'nın yanı sıra İskandinav ülkeleri ile Belçika, İsviçre, Hollanda'dan yok denecek kadar az sayıda takımın Antalya'ya kamp için rezervasyon yaptırdığını kaydeden Ferit Turgut, Avrupa ülkelerinden gelen takım sayısında ciddi azalma yaşandığına dikkati çekti. Turgut, şunları söyledi:

 

"Rezervasyon dönemi olan Ağustos- Eylül ayları sorunlu geçti. 15 Temmuz'a kadar olan patlama olayları, 15 Temmuz'daki travmayı, Avrupa ve diğer ülkelerdeki insanlara anlatmak sıkıntı oldu. Normalleşme sürecinde olduğumuzu belirtsek de güvenlik nedeniyle çekindiler. 2017 yılına kötü rezervasyonlarla başladık. Spor turizminin geçen seneye oranla daha sıkıntılı geçeceğini görüyoruz. Alman liglerinde sıfıra yakın rezervasyon söz konusu. Rusya süper liginde 4-5 takımın rezervasyonu var. Ancak Rus alt liginde hiç rezervasyon görünmüyor. Bunun da nedeni huzur ve güven ortamındaki endişe."


Vatan 


Geri Dön