28 / 03 / 2024

Antalya’da doğalgaz çalışmaları hızla sürüyor!

Antalya’da doğalgaz çalışmaları hızla sürüyor!

Enerya Antalya Bölge Müdürü Mürsel Parlak, “Doğalgaz kullanımı ile Antalya’nın gerek hava kirliliğini gerekse de enerji tüketimini yarı yarıya azaltmak mümkün. Doğalgaz kullanımına geçenler, sağladığı konfor ve tasarruftan çok memnun” dedi.



Enerya Antalya Bölge Müdürlüğüne bir ay önce atanan Mürsel Parlak, kentteki doğalgaz çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Mürsel, “Doğal gaz kullanımı ile Antalya’nın gerek hava kirliliğini gerekse de enerji tüketimini yarı yarıya azaltmak mümkün. Doğal gaz kullanımına geçenler, sağladığı konfor ve tasarruftan çok memnun” dedi.


KLİMA KÜLTÜRÜ AŞILIYOR

Antalya’da doğalgaz kullanımını arttırmak istediklerini kaydeden Mürsel Parlak, “2015 yılında 221 kilometre şebeke yapımı öngörmüştük, bunun 160 kilometre’sini tamamladık, kalan 61 kilometre’yi de yılsonuna kadar tamamlayacağız. Antalya turizm bölgesi olduğundan yatırım açısından oldukça zor bir bölge. Alt yapı çalışmalarımızı genellikle kış aylarında yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca Antalya’da hayatın olmazsa olmazları arasında bulunan klima kullanımı yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında yaygın. Antalya klimalar nedeni ile Türkiye’deki büyük bir hidroelektrik santralinin ürettiği tüm elektrik enerjisini kullanıyor. Henüz doğalgaz kullanımına geçmemiş olan Antalya halkı yazın soğutma için, kışın da ısıtma için kullandığı cihazların pahalı elektrik enerjisi ile yüksek maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyor. Hem konfor hem de tasarruf bakımından doğalgaz götürdüğümüz bölgelerde klima kullananlar bu alışkanlıklarından vazgeçiyorlar. Zaten doğalgazın konforuna alışan bir daha farklı bir yöntemi tercih etmiyor” diye konuştu.


DOĞAL GAZ KULLANIMI BÜYÜK KOLAYLIK

Türkiye’de  Ankara  ve İstanbul dışındaki şehirlerde doğalgazın halen zorunlu olmadığını ve yaygınlaşmasında sıkıntı yaşandığını belirten Mürsel Parlak, “Antalya’da doğal güzelliklerimizin bozulmasını istemiyorsak, doğalgaz kullanımımızın yaygınlaşması gerekiyor. Bugün Anadolu’da birçok şehrimizde hava kirliliğinin ciddi seviyede arttığına şahit oluyoruz, bu kirliliğin önüne geçmek istiyoruz. Bugün doğalgaz kullanan şehirlerimize baktığımız zaman böyle bir tehdidin olmadığını görüyoruz. Temiz ve tasarruflu en temel enerji kaynağı doğalgaz’dır. Doğalgaz, yanması kolay ayarlanabilen, verimliliği en yüksek yakıttır. Tam yanma gerçekleştiren doğalgaz; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Kullanım kolaylığı ve ekonomisinin yanında karbon içeriğinin düşüklüğü, diğer katı ve sıvı yakıtlara göre çok daha çevreci bir yakıt olmasını sağlar. Bu nedenle tüm kentlerde doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için halkın bilinçlendirilmesi ve bu konuda çalışma yapılması gerekmektedir” dedi.


KONUT FİYATLARINA DOĞAL GAZ ETKİSİ

Antalya’da son birkaç yıl içerisinde doğalgaz hattı döşenen mahallelerde bulunan konutların fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu dile getiren Mürsel Parlak, “Yapmış olduğumuz araştırma ve gözlemlerimizde doğalgaz hattı geçen bölgelerde konut fiyatlarının önemli derecede arttığına şahit olduk.”


EN FAZLA ABONE KONYAALTI İLÇESİNDE

Antalya’da 2007 yılından Ekim 2015 yılına kadar 838 kilometre doğalgaz hattı döşendi. Konyaaltı ilçesi 274 kilometre ile en fazla hat döşenen ilçe oldu. Bunun yanında Döşemealtı’na 16 kilometre, Kepez’e 213 kilometre, Muratpaşa’ya 227 kilometre, Aksu’ya 15 kilometre, Serik’e 25 kilometre, Belek 18 kilometre, Kadriye 50 kilometre doğalgaz hattı döşendi. Abonelik sayısında ise Konyaaltı 15 bin 150 abone ile zirvede yer aldı. Konyaaltı’nı 12 bin 500 abone ile Muratpaşa takip etti, toplamda ise 38 bin 500 abone.



Hürriyet 


Geri Dön