29 / 03 / 2024

Antalya'da yüksek faizler konut satışlarını nasıl etkiledi?

Antalya'da yüksek faizler konut satışlarını nasıl etkiledi?

Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, konut satışlarını değerlendirdi.



Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yayınlanan Temmuz 2021 konut satış istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; ipotekli konut satışında kaydedilen yüzde 84'lük düşüşün altını çizen Başkan Çetin, "Kredili konut satışı adeta durma noktasına geldi. Faizlerdeki yüksek seyir sektör için önemli bir daralma riski oluşturuyor" diye konuştu. Diğer taraftan yabancıya konut satışında ise Temmuz ayı rekoru kırıldığı açıklandı. Satışa çıkarılan 5 evden birini yabancılar aldı.

Antalya da yüksek faizler konut satışlarını nasıl etkiledi?

ATSO Başkanı Çetin, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerine göre Temmuz 2021'de 107 bin 785, Ocak-Temmuz döneminde ise 660 bin 595 konut satıldığını, Türkiye'de Temmuz 2021'de bir önceki yılın Temmuz2una göre yüzde 53, Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 22,7 düşüş yaşandığını dile getirdi. ATSO Başkanı Çetin, şunları kaydetti:

"Batı Akdeniz Bölgesi illerine baktığımızda Antalya'da Temmuz ayında 4894, Isparta'da 574, Burdur'da ise 234 konut satışı gerçekleşti. Bu verilere göre geçen yılın aynı ayına göre göre Antalya'da yüzde 40,4, Burdur'da yüzde 57,6, Isparta'da ise yüzde 47, Ocak-Temmuz dönemine göre ise sırasıyla yüzde 21,9, yüzde 33 ve yüzde 26,1 düşüş kaydedilmiştir."

Türkiye geneli konut satışlarında Antalya'nın İstanbul,  Ankara  ve İzmir'den sonra dördüncü sırada olduğuna vurgu yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, "Yaşanan bu düşüşte yüksek konut faizi oranlarının etkisi ile ipotekli satışlardaki dramatik azalmanın payının olduğu açıktır. Halkın gelir artışının enflasyonun altında kalması konut alım gücünü de önemli ölçüde düşürmüştür. Nitekim verilere baktığımızda Temmuz ayında Türkiye genelinde ipotekli satışlarda yüzde 84,3, Antalya'da ise yüzde 78,6'lık düşüşler görmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Antalya da yüksek faizler konut satışlarını nasıl etkiledi?

YÜKSEK FAİZ EV HAYALİNİ ERTELEDİ

İpotekli satışlarla ilgili de konuşan ATSO Başkanı Çetin, Antalya genelinde Temmuz 2021'de 809 adet ipotekli konut satıldığını, bu rakamın toplam konut satışları içerisinde yüzde 16'lık bir paya sahip olduğuna dikkat çekti. Çetin, "Kredili konut satışı adeta durma noktasına gelmiştir. Konut faizlerindeki yüksek seyir, vatandaşın ev sahibi olma hayallerini ertelemesine neden olurken sektör için de önemli bir daralma riski oluşturuyor" dedi.

Antalya da yüksek faizler konut satışlarını nasıl etkiledi?

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA TEMMUZ REKORU

"Yabancıya konut satışında ise yeni rekorlar kırılmaya devam ediyor" ifadelerini kullanan ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde 4495, Antalya'da ise 931 ile Temmuz ayı rekoru kırıldığını görüyoruz. Yabancıya konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde yüzde 64, Antalya'da ise yüzde 51,4 artmıştır. Antalya, İstanbul'un ardından yabancıya en çok satışın yapıldığı il olma özelliğini korumaya devam etmektedir. Bu veriler temmuz ayında Antalya'da satılan konutların yüzde 19'unun, kabaca her 5 konuttan birisinin yabancıya satıldığını söylüyor. Ülkemizin turizm merkezi olan Antalya, yabancıya konut satışında da cazibe unsuru olmaya devam etmektedir."

Konutta KDV oranları yükselecek!

Konutta 13 yılın en yüksek günlük satış rakamlarına ulaşıldı!

Yabancıya konut satışında Temmuz rekoru!

2021 Temmuz'da 107 bin 785 konut satıldı!


Geri Dön