24 / 04 / 2024

Antalyalı müteahhitler Ankara’dan mutlu döndü!

Antalyalı müteahhitler Ankara’dan mutlu döndü!

ANTMUTDER Başkanı Atılgan Sert geçtiğimiz hafta Ankara’ya gidip Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Görüşmeden olumlu sonuçlar alarak döndüklerini söyleyen Sert ayrıntıları anlattı...



İnşaat sektörü uzun zamandır bir krizin içinde. Özellikle Antalya’nın bu konuda çok sıkıntı çektiğini sektör temsilcileri her defasında dile getiriyor. 

Antalya Ekspres'te yer alan habere göre; Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Başkanı Atılgan Sert, pandemiden önce Ak Partili Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik ve Ak Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ın kendilerini ziyarete geldiğini ve onlar aracılığı ile Ankara’ya Çevre ve Şehircilik Bakanı’nı ziyarete gittiklerini söyledi. Sektörle alakalı bütün sıkıntıları Bakan Murat Kurum’a anlattıklarını söyleyen Sert, görüşmeden sonra 2 tane kararın yürürlüğe girdiğini ve süreci takip ettiklerini aktardı.

‘BAKANLA GÖRÜŞTÜK’

Sert, “Antalya’daki müteahitlerin 2019 yılından bu yana ciddi sıkıntıları vardı. Biz bu sıkıntıları kendileriyle görüştük. Onlar da bize sorunu çözme sözü verdiler. Onların katkısıyla Ankara’ya gidip Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile konuşma fırsatımız oldu. Pandemiden ötürü bu zamana kadar gidemedik ama geçtiğimiz hafta Ankara’ya gittik ve bütün sıkıntılarımızı dile getirdik” şeklinde konuştu. En büyük sıkıntılarından birisinin yapı denetim konularının olduğundan bahseden Sert, “Yapı denetiminde havuz sistemi var. Karşınıza çıkan yapı denetimin de size hitap edip edemeyeceğini bilemiyorsunuz. Bununla alakalı bir sıkıntı vardı. Ayrıca havuz sistemine geçişle alakalı sıkıntılar da var. Mesela Kaş’taki bir firmaya Alanya’dan biri atanabiliyor. Böyle olunca bunların bizim işlerimizi denetlemesi gerçekten zor. İstediğimiz gün beton dökemiyor, kontrol yaptıramıyorduk. Bu sıkıntıları dile getirdik. Bununla alakalı hala çözüm bekliyoruz” diyerek Bakan’ın yapıcı ve olumlu yaklaşımlarda bulunduğunu söyledi.

‘HAKLI SINIFLANDIRMA OLMADI’

Bir diğer sıkıntının Antalya’da kapalı otopark sistemi olduğundan bahseden Sert, “Her daireye otopark zorunluluğu kararı 30 Haziran’dan 31 Aralık’a uzatıldı. Ötelenmesinin sebeplerinden biri de bizdik. Ama ilerleyen günlerde Antalya kendi imar planını bir şekilde yürürlüğe koymazsa yine sıkıntılar yaşayacaktır” dedi. Diğer bir konunun da yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması olduğunu belirten Sert, “Yapı müteahhitlerinin kendi aralarında 9 sınıftan oluşan sınıflandırma sistemi var. Bu sınıflandırmada yapılan işlerin büyüklüğü gibi kriterler var. Biz sektör olarak neredeyse 5-6 yıldır ekonomik krizle uğraşıyoruz. Bu sınıflandırma kriterleri haklı bir sınıflandırma olmadı. Sınıflandırmayı destekliyoruz ama eksiklerinin de giderilmesini istiyoruz. Bu sektöre ömrünü vermiş müteahhitlerimiz var. Son zamanlarda ciddi işler yapmadığı için sınıflandırmada üst düzeye çıkamadılar. Bakanımızdan 40 yıldır sektörde olan müteahhitler konusunda farklı bir esneklik istedik” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Antalya’da eski yapıların çok olduğundan bahseden Sert, “Muratpaşa’da ağırlıklı olan bölgeler bulunuyor. Bakanımıza buraların ada bazında ya da yarım ada bazında kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini izah ettik. Bunlar Antalya’ya değer katacak. Bu bölgelerde kentsel dönüşüm olması gerekir. Bunun da belediyeler aracılığıyla olması gerekir. Antalya deprem kuşağında olan bir bölge. Yapılardan çoğu 90’lı yıllardan önce yapılmış. Bunların denetlenip kentsel dönüşümleri yapılmalı. Her yerden deprem haberleri alıyoruz. Antalya’dan da böyle bir haber alırsak çok üzüleceğiz. Ciddi kayıplarla karşılaşacağız” açıklamasında bulundu.


Geri Dön