19 / 04 / 2024

Antalyaya Al Yazma Anıtı yapılacak!

Antalyaya Al Yazma Anıtı yapılacak!

Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi'nde "Antalyaya Al Yazma Anıtı yaptırıyoruz, 150 bin lira gerekiyor" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Munyar yazısında Al Yazma Anıtı ile ilgili okurlarına görüşlerini iletiyor...



Vahap Munyar'ın Antalyaya Al Yazma Anıtı yaptırıyoruz, 150 bin lira gerekiyor başlıklı yazısı şu şekilde;

TÜRKİZ Groupun Antalya Kemerdeki Sensimar Marina-Otel kompleksinde İcra Başkanı Sami Türkay, Operasyon Koordinatörü Vedat Bahşi ve Sensimar Genel Müdürü Asım Burak Kıpçakın gerçekleştirdiği buluşmada mesleğimizin ustası Fikret Otyamın fotoğraf sanatçısı eşi Filiz Otyam yanıma geldi:


- Sizden bir ricamız var.
- Buyurun, sizi dinliyorum.
- Antalyada Namus-Töre Adına Katledilen Kadınlar Anıtı Projesi yürütüyoruz. Proje Düzenleme ve Yürütme Komisyonunda ben de varım.
Ardından projenin bulunduğu aşamayı aktardı:
- Anıt için düzenlenen yarışmayı Prof. Meriç Hızalın Al Yazma Anıtı kazandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi bize yer de verdi.
- Epey yol almışsınız, benden ne istiyorsunuz
- Proje bedelinin tümünü Antalya Büyükşehir Belediyesinin karşılaması söz konusu değil.
- Proje bedeli ne kadar
- Toplam 150 bin lira.
- Bağış mı topluyorsunuz
- Aslında bazı girişimlerde bulunduk. 40-45 bin liraya kadar destek toplayabildik.
- 105-110 bin lira eksiniğiniz kaldı anlaşılan.
Aklına gelen bazı iş kadınlarını sıraladı:
- Ulaşmaya çalıştık, ulaştıklarımız da oldu ama olumlu sonuç alamadık.
- Siz aslında 150 bin lira arıyorsunuz...
- Yok yok... Bize 105 bin lira da yetecek gibi.
Rakamları bir kenara bırakıp, projenin amacına vurgu yaptı:
- Kadınlara karşı namus adına işlenen cinayetlerin son bulması için duyarlılık yaratılması ve somut olarak her kurban edilen kadının görünür kılınması.
Bu konudaki bazı verileri anımsattı:
- Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının 2007 raporuna göre, 2003te 159 olan töre ve namus cinayeti sayısı, 2006da 233e çıkmış. Günümüzde bu sayının daha da arttığını herkes biliyor.
Projenin ortaklarına değindi:
- Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Muratpaşa Belediyesi.
Yeniden projenin gerekçelerine döndü:
- Namus cinayetleriyle mücadele için tüm toplumun seferber olmasını sağlamak istiyoruz. Bu mücadeleyi sanat yoluyla kalıcıkılmanın yararlı olacağını düşünüyoruz.
Anıtla ilgili şu ayrıntıyı verdi:
- Namus cinayetlerine kurban giden 130 kadının isimlerini bulabildik. Hepsinin adı Antalyadaki anıtta yer alacak ve lazerle beyaz bir mermere yansıyacak.
Projeyi Sibel Hasırcıoğlu önermiş, Osman Aydın başkanlığındaki Antalya Kent Konseyi de kabul etmiş... Mimari proje de hazır olduğuna göre, iş gerekli parayıbulmaya gelmiş...
Filiz Otyam, mütevazı ve mahcup:
- 105 bin lirayı bulsak, anıtı tamamlarız.
Gelin ilk Al Yazma Anıtının Antalyaya dikilmesi için destek verin...
Sonra da benzeri anıtların Doğu ve Güneydoğu illerinde de kalıcı mesajlar vermek üzere dikilmesi için Filiz Otyamın da aralarında yer aldığı ekiple birlikte kollarısıvayalım...
Olmaz mı
O görüşmede Osman Korutürk yoktu
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun 2004 yılı şubat ayında Irakta ABDnin sivil temsilcisi Paul Bremer ve yardımcısı RichardJonesle görüşmesiyle ilgili bir anısını pazartesi günü yazdım.
Hisarcıklıoğlu, Türk askerine çuval giydiren Amerikalı Albay William Mayvilleyle aynı ortamda bulunmamaya özen gösterdiklerini anlatmıştı.
Bremerle görüşmelerinde o dönemde Türkiyenin Irak Özel Temsilcisi olan Osman Korutürk ve dönemin Bağdat Büyükelçisi Osman Paksütün bulunduğunu belirtmişti.
Şimdi CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Osman Korutürk aradı:
- O seyahatten haberim vardı ama görüşmede ben yoktum. Düzeltme yazmanıza gerek yok. Sadece kayıtlarınızda doğrusu bulunsun istedim.
Korutürkün nazik uyarısına teşekkür ediyorum...
Hürriyet/Vahap Munyar


Geri Dön