20 / 04 / 2024

Antbirlik atıl fabrikayı dev firmalara kiraya verdi

Antbirlik atıl fabrikayı dev firmalara kiraya verdi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 9 yıl önce yeniden yapılandırma süreci başlattığı tarım satış birlikleri, süreci tamamlayamadan teker teker batıyor



Borç batağına giren Kayısıbirlik ve Taskobirlik'ten sonra Tariş Pamuk Birliği de iflas etti. Fiskobirlik'in durumu ise meçhul. Sürekli zarar eden ve devlet desteğine muhtaç olan bu birliklerin yanında başarılı yönetimle mali yapısını düzeltenler de var. Kısa adı Antbirlik olan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifler Birliği bunlardan biri. 27 bin üyeli Antbirlik, gayrimenkullerini yatırımcıya açarak mali yapısını düzeltti. Birlik, zarar eden iplik fabrikasını kapatıp Arçelik, Horoz Lojistik ve İstikbal Mobilya'ya kiraya verdi. Buradan 2 milyon TL kira geliri elde eden kuruluşun borcu bulunmuyor.

Türkiye'deki 17 tarım satış kooperatifi birliğinden birisi olan Antbirlik, yeniden yapılandırma sürecinde önemli atılımlar gerçekleştirdi. Devlet desteğine muhtaç olmak yerine iştigal sahasını genişleten birlik, asıl faaliyet alanı pamuk ve narenciyeyle yetinmedi. Bölgede pamuk üretiminin 105 bin tondan 9 bine düşmesi üzerine arayışa giren kurum, farklı iş kollarına el attı. Kuruluş, önce atıl duran gayrimenkullerini değerlendirme yoluna gitti. Birliğe ait arsa ve araziler, kiralama-kat karşılığı olarak uzun vadede gelir getirebilecek projelere ayrıldı. Antbirlik Genel Müdürü Atila Diniz, "Genel müdürlük binamız Antalya'nın en değerli yerindeydi. Denize sıfırdı. Şimdi orada beş yıldızlı bir otel (Ramada Plaza Antalya) yapılıyor. Yüzde 50'si bize ait olacak." dedi. Yine kentin en değerli bölgesinde bulunan 66 dönümlük eski yağ kombinası, alışveriş merkezi veya hastane olarak değerlendirilecek.

Ayrıca zarar eden iplik fabrikası kapatılarak yerine lojistik merkezi kuruldu. Bina, Arçelik, Horoz Lojistik ve İstikbal Mobilya'ya kiraya verildi. Fabrikanın kullanılabilir ve hurda halindeki tekstil makineleri ihale ile satıldı. Buradan 1 milyon TL gelir sağlandı. "İplik fabrikası 3 milyon TL zarar ederken şu anda sadece binası 2 milyon gelir getiriyor." diyen Diniz, geçen yıl faaliyete geçen yaş meyve sebze paketleme tesislerinden de 4 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını aktardı. Birlik, Antser markasıyla Rusya, Bulgaristan, Ukrayna, Polonya ve Yunanistan'a meyve sebze ihraç ediyor. Antbirlik, son olarak da akaryakıt işletmeciliğine girdi. Antalya'da 2,7 milyon TL'ye alınan akaryakıt istasyonunun geliri çiftçiye kredi olarak aktarılacak.

PERSONEL SAYISINI İKİ BİNDEN 200'E İNDİRDİ

Birliğin Genel Müdürü Diniz, pamuğun artık birliği ayakta tutamayacağını öngörerek iştigal sahalarını genişlettiklerini söyledi. Diniz, "Buradaki asıl amaç, krediye ihtiyaç duymadan orta ve uzun vadede birliğin kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamak." diye konuştu. İlk önce şişirilmiş olan personel kadrosuna el attıklarını dile getiren Atila Diniz, "Kurumda aşırı bir istihdam vardı. İki bine yakın personel çalışıyordu. Bu sayı yapılan işin çok çok üzerindeydi. Hazine, çıkaracağımız personelin kıdem tazminatını ödeme garantisi verince, çalışan sayısını kademeli olarak 200'e indirdik." dedi.

'Tüketen değil, üreten bir kuruluş haline geldi'

Antbirlik'in başarısı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da dikkatini çekiyor. Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu, tarım satış birliklerinin, birkaçı dışında 2000 yılında başlatılan yeniden yapılanma sürecindeki hedefleri gerçekleştiremediğine işaret etti. 2009'da birliklerin yeniden kamu tarafından ele alınma ihtiyacı hissedildiğini belirten Ömeroğlu, "Antbirlik, bu yeniden yapılandırma sürecinde mevcut 17 tarım satış birliği içinde kendi ayakları üzerinde durabilme başarısı gösteren birkaç kuruluştan birisi. Antbirlik, bugün üreticisinden mal alırken kimsenin kapısına gidip para istememekte. Kaynak tüketen değil, üreten bir kuruluş haline geldi. Halbuki bütün birlikler aynı mevzuata tabi ve aynı şekilde yönetiliyor." değerlendirmesini yaptı.
Şaban Gündüz/Zaman


Geri Dön