29 / 03 / 2024

AOÇ'de Atatürk'ün vasiyeti davası sonuçlandı!

AOÇ'de Atatürk'ün vasiyeti davası sonuçlandı!

Atatürk Orman Çiftliği'ne Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilmesiyle ilgili Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği davasında mahkeme önemli bir karar verdi. Davaya bakan Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, tüm müdahillik taleplerini kabul etti.



 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı beş meslek odası ile  Ankara  Barosu’nun Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ankapark gibi projelerin Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetinin ve şartlı bağışının ihlal edilerek yapıldığı gerekçesiyle açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı. Davaya bakan Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, tüm müdahillik taleplerini kabul etti. Duruşma sonrası açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Tüm Türkiye AOÇ'de Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı ihlal davasına artık müdahil olabilir, herkes vasiyetin mirasçısıdır.” dedi.


DANIŞTAY'DAN RET

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) eski bira fabrikası alanına milletvekilleri için düğün salonu, eğlence merkezi, kongre merkezi planlarına Danıştay Dava Daireleri Kurulu’ndan da ret kararı geldi.  Danıştay 6. Dairesi, AOÇ’de milletvekillerine düğün salonu, kongre ve eğlence yeri yapılmasına ilişkin planı durdurmuştu. Bilirkişi raporu gelene kadar verilen yürütmeyi durdurma kararına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itiraz etmişti. Bakanlık, kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazını kabul etmedi.


55 DAVA AÇILDI

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bir kere daha AOÇ’deki alana çivi çakamayacak duruma geldiler. Karar oldukça sevindirici, seçimden sonraki AOÇ’deki ilk müjde olarak kararı kabul ediyoruz. AOÇ ile ilgili 55 davamız, kentle ilgili toplamda 300 davamızda bundan sonraki yeni müjdeler bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.


ANKARA BAROSU'NDAN DAVA

Öte yandan Ankara Barosu Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılan Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) ait 8 bin 406 metrekarelik parselin 2 yıllığına ve bedelsiz olarak Başbakanlık’ta tahsis edilmesini öngören 8 Nisan 2015 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.


Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, AOÇ’ye ait arazinin Başbakanlık’ta tahsis edilmesinin yasal dayanaktan yoksun olduğu vurgulandı. Dilekçede, tahsisi yapılan parselin, Mustafa Kemal Atatürk’ün zirai üretim birimi olarak korunması şartıyla Hazine’ye bağışladığı AOÇ’nin bir parçası olduğuna dikkat çekildi.


Hürriyet 


Geri Dön