20 / 04 / 2024

Apartmanda yaşarken nelere dikkat edilmeli?

Apartmanda yaşarken nelere dikkat edilmeli?

Toplu yaşam yerlerinden biri olan apartmanlarda zaman zaman komşular arasında çeşitli nedenlerden dolayı bir takım sorunlar yaşanabiliyor. Peki, apartmanlarda yaşarken huzurun bozulmaması için nelere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte detaylar...



Apartmanlarda yaşayan ev sahibi dahil tüm kat maliklerinin uyması gereken belli başlar kurallar bulunuyor. Milliyet'te yer alan habere göre söz konusu kurallara uymayan apartman sakinleri belli yaptırımlarla karşılaşabiliyor. İşte apartmanlarda yaşamanın kuralları...

Apartman Kuralları Nelerdir? 

Apartmanda gürültü sınırlarının aşılmaması gerekiyor. Belirli saatlerin dışında yapılan aşırı gürültü ise kişileri rahatsız ediyor. Ayrıca apartmanda hasta kişilerin, çocuklu ailelerin olacağını göz önüne alarak ona göre davranılması gerekiyor. 

Apartmanda yaşarken nelere dikkat edilmeli?

Apartman sakinlerinin mesai günleri akşam 20.00’den sabah 07.00 saatlerine kadar gürültü yapmaktan kaçınması gerekiyor. Pazar günleri ise daha dikkatli davranılmalıdır. Gürültü kapsamında olan aktiviteler şunlar olabilir;

Yüksek sesle müzik dinlemek
Aşırı bağırarak konuşmak, kavga etmek
Evde tamirat yapmak, çekiç, matkap gibi makineleri çalıştırmak
Elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, fön çalıştırmak
Eşyaları çekerek gürültü çıkarmak
Çocukların evde aşırı gürültü çıkarması

Apartman kuralları gereği belirli saatlerde gürültü yapmak kesinlikle yasaktır. Bunun dışında yapılmaması gereken davranışlar bulunuyor.

Apartmanda Uyulması Gereken Başlıca Kurallar 

Evlerin balkonları oturan kişiye aittir ama kullanım sırasında başkalarını rahatsız etmemeye özen gösterilmesi. Balkonlarda mangal yapmak ve dumanından apartman sakinlerinin etkilenmesine neden olmak yanlış bir davranıştır. Balkondan halı, kilim, silkelenmemesi gerekiyor. Ayrıca alt komşularının camlarını kirletecek materyaller atılmaması da gerekiyor.

Çöpler apartman içerisine atılmaması gerekiyor. Kapının önüne çıkarılan çöplerin, zamanında bırakılmasına özen gösterilmelidir. Ortak kullanım alanları temiz tutulmalıdır. Çevreye hayvanları beslemek için kontrolsüz yiyecek bırakılmamalıdır. Bu yiyeceklerin böcek ve farelere davetiye çıkaracağı unutulmaması gerekiyor. 

Apartmanda yaşarken nelere dikkat edilmeli?

Tüm apartman sakinlerinin güvenliği düşünülmelidir. Bu amaçla apartman giriş kapısı kapalı tutulması gerekiyor. Kapı çalındığında kimin geldiği kontrol edilmeli. Gelen kişinin kimliği anlaşılmadan kapı açılmamalı. Apartman aidatları düzenli ve zamanında ödenmesi de önem verilen konulardan biri. Apartmanda çoğunluğun katılımıyla alınan kararlara uyulmalıdır. Herhangi bir uyuşmazlık durumunda yöneticiye başvurulmalıdır.

Apartmandaki daire konut olarak kullanılıyorsa amacının dışında kullanılmamalıdır. İş yeri, ofis gibi bir yere dönüştürülecek olursa bunun bilgisi verilmeli ve gerekli izinleri alınmalıdır. Ayrıca daireye fazla kişinin gelip gitmesi apartman sakinlerini hem gürültü hem de güvenlik açısından rahatsız edebilir. Bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.

Dairenin dışında herhangi bir değişiklik veya ilave yapılacaksa bunun için izin alınması gerekiyor. Ek olarak bu durumun apartmanda yaşayan diğer kişileri rahatsız etmeyecek şekilde yapılması da önem verilen konulardan biri.
 

Gürültü yapan komşu için dava açılabilir mi?


Geri Dön