24 / 04 / 2024

Apartmanlarda kapıcı dairesi ortak mahaldir!

Apartmanlarda kapıcı dairesi ortak mahaldir!

Posta gazetesinden Tamer Heper sorulan soruları yanıtladı



Bir kooperatif sitesinde dairem var. Kooperatif epey önce fesholunmuş. Ancak site için oturma izninin olmadığını öğrendim. Tapularımızda mesken yazıyor olmasına rağmen kutucuklarda işaret yok. Bu durumu düzeltebilir miyiz? N.Y.

Sizin gerek kooperatif ve gerekse mülkiyet konusunda bilgilerinizin epey eksik olduğunu gördüm. Sizin kooperatif acaba fesholunmuş mu yoksa yönetim kurulu kooperatifi kaderine terk edip gitmiş mi? Bana sanki ikinci ihtimal geçerli gibi geliyor. Zira kooperatifin tasfiyesi şartları gerçekleşmemiş. Sonra sizin tapunuz mesken tapusu. Tamam, ancak kat irtifak tapusu mu yoksa kat mülkiyet tapusu mu? Bunu da tam bilmiyorsunuz. Tapulardaki üç kutucuk, bunlardan hangisi geçerli ise o kutucuk işaretlensin diye kondu ama sizinkinde o işaret de yok. Laf aramızda buna da çok güvenmeyin bazı tapularda yanlış yerin işaretlendiğini dolayısı ile malikini yanılttığını da gördüm. Tapu senedinin malik hanesine bakın, malik hanesinde sizin adınız var mı? Sonra bu bölümlerde "kat irtifakı kurulmakla (...) no.lu bağımsız bölüm (....) adına tescil edilmiştir" ibaresi var mı? Malik hanesinde sizin isminiz varsa ve cinsi mesken diye yazıyorsa kat mülkiyeti kurulmuştur. İskan izni de vardır. Kat irtifakı kurulmuştur deyip sizin adınız orada geçiyor ise ve cinsi hanesinde arsa yazıyor ise bu halde elinizdeki tapu kat irtifak tapusudur ve bu halde büyük ihtimalle iskan izni yoktur. Bu halde niye iskan izni alınmadığını araştırmanız gerekecek. Ancak bana kalırsa iskan izniniz var.

Paranızı geri alın

Apartmanımızda yönetici kapıcı dairesini bir emlakçıya kiraya vermiş. Ben buna karşı çıktım ve emlakçı daireden çıktı. Ancak yöneticiden yaptığı masrafı istemiş, o da bu masrafı karşılayıp bizim aidatlara yansıtmış. Bu yaptığı yasal mı? Ödemek zorunda mıyız? Geri alabilir miyiz? N.K.

Artık biliyorsunuz, apartmanlarda kapıcı dairesi ortak mahaldir. Buranın kullanılması ancak amacına uygun olabilir. Ortak mahaller amacı dışında kullanılamaz. Yani demek istiyorum ki kapıcı dairesi zaten kat maliklerinin bu konuda kararı olmadıkça dışarıdan birine kiraya verilemez. Şimdi bu durumu bile bile kiracı olarak giren biri durumu kabullenmiş demektir. Deyin ki yöneticiniz zararı ödeme fikrine sahip o halde bu zararı kendi cebinden ödeyecek, sizin aidatlarınıza yansıtmayacak. Bundan çıkan sonuç şu ki, paranızı yöneticiden geri isteyebilirsiniz. Yanıtımın gecikmesinden dolayı da sitem etmişsiniz. Köşem elverdiğince soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Ama ne mutlu size ki binlerce soru arasından biraz gecikmeli de olsa yanıt aldınız.
Tamer Heper / Posta


Geri Dön