19 / 04 / 2024

Arap Camii'nin çevresindeki binalar yıkılacak

Arap Camii'nin çevresindeki binalar yıkılacak

Başbakan Erdoğan'ın "Perşembe Pazarı'ndaki Arap Camii beton binalar arasında yok ediliyor" uyarısı üzerine Beyoğlu nazım planında yenilik yapıldı



Beyoğlu Galata'daki tarihi Arap Cami'nin gün yüzüne çıkartılması için ilk planlama yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bazı plan notlarını iptal ettiği, 1/5000 ölçekli Beyoğlu İlçesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, itirazların alınması için bir ay süreyle askıya çıkartıldı.

Park olacak

İtirazların İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmesinden sonra plan yürürlüğe girecek. Sözkonusu planda, Arap Cami'nin önünde bulunan, üzerinde yaklaşık 30 binanın bulunduğu ada, park alanı, kapsamına alındı. Caminin çaprazında bulunan bir başka ada da sosyal kültürel tesis alanı olarak planlara işlendi. Böylece binalar yıkıldığında Arap Cami'nin önü, Karaköy-Şişhane arasındaki Tersane Caddesi'ne açılmış olacak.

Kimse bilmez!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Nisan 2000 yılında düzenlediği bir basın toplantısında Arap Camii'nin beton binalar arasında yok edildiği uyarısında bulunmuştu. Tayyip Erdoğan konuşmasında, "Perşembe Pazarı'ndan geçerken orada ne tür zenginlikler olduğunu kimse bilemez. Mesela bölgede bulunan Arap Camii'ni kimse bilmez. Arap Camii, ne Osmanlı ne Selçuklu mimarisiyle yapılmıştır. Bu yapı, adeta Endülüs mimarisini yansıtır. İstanbullu'nun çoğu bunun farkında bile değil. Beton yapılar onu yok etmiştir" demişti.

Mehmet Demirkaya/Gazete Habertürk


Geri Dön