20 / 04 / 2024

Araplar Türk gayrimenkul sektörünü destekliyor!

Araplar Türk gayrimenkul sektörünü destekliyor!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Sadi ÖZDEMİR Katar’a ambargo uygulayan Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye ile ilişkini değerlendiren bir araştırma yaptı.



Katar’a ambargo uygulayan ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ile ilişkilerinin bu nedenle bozulmasını istemiyor. İki ülke arasında son yıllarda hızla yükselen doğrudan yatırımları, dış ticareti ve turizm faaliyetlerini dikkate alarak, bazı BAE devlet kurumlarının ve bu kurumlara politika üreten eğitim ve sivil toplum örgütlerinin, Katar krizinin çözümü için çaba harcayan Türkiye’den beklentilerini, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de araştırdık. Dört günlük görüşme trafiği sonunda ziyaret ettiğimiz Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Can Dizdar, “Krizin çözülmesi bölgedeki tüm ülkelerin yararınadır ve bu yönde çabalar yoğun şekilde devam ediyor” derken, BAE yetkilileri, Türkiye ile her konuda ilişkilerin gelişmesinden yana olduklarını ancak, Müslüman Kardeşler örgütünün kendileri için Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kadar tehlike arz ettiğini özellikle vurguladı.


Abu Dhabi’deki ilk görüşmemiz, BAE Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Abdullah Sultan El Nuaimi ile gerçekleşti. Nuaimi, “Sizin için FETÖ terör örgütü ne ise bizim için de Müslüman Kardeşler odur. Türkiye’de bu örgüte çalışan bizim vatandaşımız 9 terörist var ve onların iadesini istiyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra Afganistan’dan gelen ve Dubai’den transit geçiş yapacak olan FETÖ üyesi iki generali hava limanımızda derdest edip Türkiye’ye iade etmiştik. Aynı hassasiyeti bize karşı faaliyet gösteren teröristler için Türkiye’den bekliyoruz” dedi. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin her açıdan çok güçlü olduğunu ve iki ülkenin çok ortak noktası bulunduğunu vurgulayan Nuaimi, şöyle devam etti:



İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRELİM


“Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Şu anda Abu Dabi hava limanı inşaatını bir Türk firması yapıyor ve çok büyük bir projedir. Dış ticaretimiz 10 milyar doları aşmış. Sizden bize 8, bizden size 15 milyar dolarlık yatırım olmuş. Gayrimenkul yatırımları ve turizm çok hızlı büyüyor. Katar ile kriz yaşarken de Türkiye ile ilişkileri soğutmadık. 15 Temmuz darbe girişiminde hükümeti destekledik. BAE, Türkiye ile ilişkilerine çok özen gösteriyor. Türkiye ile siyasi ve savunma işbirliği de yapıyoruz. Üs meselesine gelince, bize göre Katar bir ABD arazisidir ve aslında Türkiye’ye üs iznini Katar değil ABD vermiştir. Buna karşın, Türkiye’nin Katar’da üssü olmasına itirazımız yok. Bizim için en önemlisi bu 9 kişinin iadesi. Türkiye’deki kamuoyu yanlış yönlendiriliyor bizim Türk ordusuna hiçbir itirazımız yok sorun Müslüman Kardeşler konusundaki tavırdır. Biz, terör örgütlerinden kurtulmak istiyoruz.” şeklinde açıklamalar yaptı. 


Hürriyet / Sadi ÖZDEMİR 


Geri Dön