28 / 03 / 2024

Arena Stadı 8 dakikada boşaltılabilecek!

Arena Stadı 8 dakikada boşaltılabilecek!

Maç 9 dereceden izlenecek, panik olursa stat 8 dakikada boşalacak



Türk Telekom Arena'da UEFA'nın son kriterleri doğrultusunda bazı değişikliklere gidildiğini anlatan Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "Oturma alanlarına 9 derecelik bakış açısı geldi. Ön sıradaki taraftar 1.90 boyunda bile olsa sağa sola bakmadan maç izleyecek. Panik halinde ise 52 bin kişilik stat 8 dakikada boşalacak" dedi.

EKİM ayında açılması planlanan Türk Telekom Arena'da UEFA'nın yeni stadyum kriterleri devreye girdi. Stadyumda olası bir panik halinde 52 bin kişi tribünleri 8 dakikada boşaltırken, taraftar koltukları için de özel önlemler alındı. UEFA'nın yeni kriterleri doğrultusunda stadyumdaki oturma alanlarını 9 derecelik bakış açısına göre dizayn ettiklerini söyleyen Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "UEFA'nın bundan önceki kriterleri 6 derecelik bakış açısıydı. Şimdi bir öndeki sırada 1.90'lık taraftar oturuyor olsa bile, arka sıradaki taraftar kafasını sağa sola çevirmeden maçı rahatça izleyebilecek. Öndeki koltuk 9 santimetre daha aşağıda olacak" dedi.
10 bin 500 ton demir
Seyrantepe Spor Kompleksi genel inşaatının yüzde 75'i, kaba inşaatının ise yüzde 98'inin tamamlandığını dile getiren Süleyman Varlıbaş, 10 Eylül'den itibaren yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: "Yapımını üstlendiğimiz tarihten itibaren projenin inşası için 110 bin 700 metrekare kalıp, 10 bin 500 ton demir, 4 bin 500 ton çelik üretildi. Proje için ayrıca 2 bin 100 ton çatı malzemesi nakliyesi gerçekleştirildi. Bunun 1200 tonu da monte edildi. UEFA'nın yeni kriterlerinde en önemli madde görüş açısıydı. Bu açı ancak inşaat sırasında stadyuma kazandırılabiliyor. Yüzde 2 ek maliyet getirmesine rağmen bu görüş açısını stada kazandırdık."
3 bin kişi çalışıyor
Stadyumun yapımında içerde ve dışarıda ortalama 3 bin kişinin çalıştığına işaret eden Süleyman Varlıbaş, şöyle konuştu: "Projenin ince işlerin hızlanması ile bu sayı artacak. Şişhane'den metroya binen bir kişi toprak üzerine çıkmadan yeraltından direkt Seyrantepe Spor Kompleksi'ne ulaşabilecek. Çok amaçlı olarak tasarlanan statta, müze, restoran, büfe gibi sosyal alanların yanı sıra 2 adet spor salonu olacak. 6 adet yürüyen merdiven, 10 asansörün yer alacağı projede, metronun otopark alanları da dahil edildiğinde stadyumun toplam kapasitesi 4 bin 500 araca çıkacak."
Irak stadyum istiyor
Euro 2012 için Ukrayna'da yapılan statyumlarda ekonomik kriz nedeniyle bazı sorunlar yaşandığını dile getiren Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Numan Uzun, "Bu stadyumlara yeni ortaklar aranıyor. Ancak biz önce Türk Telekom Arena'yı bitirmek istiyoruz. Bunun yanı sıra Kazakistan ve Irak'tan teklifler geliyor" dedi.

Açılır kapanır çatı tartışması

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, stadın açılır-kapanır çatısıyla ilgili olarak, "Şu anki ihalemiz içinde açılır-kapanır çatı bulunmamaktadır, ancak görüşmeler Galatasaray Kulübü'yle sürmektedir. Eğer mutabakat sağlanırsa bu sistem işlerliğe kavuşacaktır" demesi, toplantıda ortamın gerilmesine neden oldu. Galatasaray Başkanı Adnan Polat, tekrar açıklama yapma gereği duyarken, dinleyenler arasında yer alan Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi de, Karabel'in değerlendirmesine tepki gösterdi. Türk Telekom Arena'nın çalışmalarında yoğun emeği geçen isimlerden biri olan Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, açılır-kapanır çatı tartışmasına sert ifadelerle dahil oldu. Çelebi, "Kayıtlara geçmesi için söylüyorum. Çatının açılır-kapanır olacağı protokollerde açık ve net belirtilmiştir" cevabını verdi.

Türk Telekom Arena'nın ilk çatı makası yerleşti

TÜRK Telekom Arena'nın mekanik ve elektrik imalatları ile tesisat merkezi imalatlarının, iş programına uygun olarak devam ettiğini anlatan Süleyman Varlıbaş, şu bilgileri verdi: "Çatının ilk ana makası, 2 adet süper kolon üzerine monte edildi. 187 metre uzunluğunda ve 21.5 metre yüksekliğinde 2 ana taşıyıcı makas ve bu ana makasları birbirine bağlayan 105 metre uzunluğunda ikincil taşıyıcı makas bulunacak."

Galatasaray 60 milyon dolar topladı VIP'lere zam geliyor

GALATASARAY Kulübü Başkanı Adnan Polat, Türk Telekom Arena'da 154 loca satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, "60 milyon dolarlık VIP koltuk ve loca satışı yaptık" dedi. İnşaatın 29 Ekim 2010'da bitirilmesini ve Galatasaray takımı olarak da 2011 yılı ocak ayının ortasında maçlarını burada yapmayı planladıklarını anlatan Adnan Polat, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk Telekom Arena'da locaların tamamını, VIP koltukların ise yarısını sattık. Yeni statta 154 loca ve 4 bin 500 VIP koltuk bulunuyor. Tüm locaların 3 yıl süreyle satışı tamamlandı. VIP koltukların da yarısını satmış durumdayız. VIP koltuk almak isteyenlerin de acele etmelerini öneririz, çünkü 1 Haziran itibariyle fiyatlarına yüzde 15 zam uygulanacak. Hepsinin kasamıza girmiş olması mümkün değil ama belli ödeme planları içinde ödemelerin büyük bölümü gerçekleşti."

Düğün salonu da olacak

GALATASARAY Kulübü, Seyrantepe Spor Kompleksi'nde yan gelirler elde etmek için de şimdiden kolları sıvadı. Galatasaray yönetimi, kompleksi bir eğlence merkezi gibi kullanmayı planladığı belirlendi. Buna göre, kompleksin içinde sinema, düğün salonu ve sauna gibi merkezler de yer alacak. Işın Çelebi "Burası 7 gün 24 saat yaşamalı" dedi.
Ceyhun KUBURLU/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çatıda kavga çıktı
  
Seyrantepe'deki gezi sırasında  TOKİ  Başkan Yardımcısı Haluk Karabel'in, stat çatısının açılır-kapanır olmasının kesinleşmediğini söylemesi, hem başkan Adnan Polat'ın hem de yönetici Işın Çelebi'nin tepkisine neden oldu

G.aray'ın 2011 yılından itibaren maçlarını yapması planlanan ve 29 Ekim 2010 tarihinde tamamlanması öngörülen Türk Telekom Arena'nın inşaatında önemli aşama kaydedildi. Stadın yapımında gelinen noktanın medya mensuplarına gösterilmesi için düzenlenen organizasyona G.Saray Başkanı Adnan Polat, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu başkanı Numan Uzun katıldı. Polat, "Şu anda tünelin sonuna doğru yaklaşıyoruz. TOKİ ile yaptığımız anlaşmada çok maksatlı, üstü açılır-kapanır bir spor kompleksi olarak yapı tanımlanıyor. Bu çerçevede inşaat devam ediyor.  Eksiksiz olarak 29 Ekim'de bize teslim edileceğine inanıyoruz" dedi.

GÜÇLERİ YETMEZ

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel'in yaptığı konuşmada, son dönemde gündem konusu olan stadın açılır-kapanır çatısıyla ilgili olarak, "Şu anki ihalemiz içinde açılır-kapanır çatı bulunmamaktadır, ancak görüşmeler Galatasaray Kulübü'yle sürmektedir. Eğer mutabakat sağlanırsa bu sistem işlerliğe kavuşacaktır" demesi, toplantıda ortamın gerilmesine neden oldu. Yöneltilen bir soru üzerine konuya başkan Polat tekrar açıklama yapma gereği duyarken, dinleyenler arasında yer alan Galatasaray yöneticisi Işın Çelebi de Karabel'in değerlendirmesine tepki gösterdi. Çelebi, şu ifadeleri kullandı: "Kayıtlara geçmesi için söylüyorum. Çatının açılır-kapanır olacağı protokollerde açık ve net belirtilmiştir. Mart ayında da TOKİ'nin verdiği bir olur yazısı var ve yaptığımız toplantılarda bu kabul edildi. Bu konuyu yeniden tartışmak söz konusu olamaz. Çatı açılır-kapanır olacak. Alınan kararları yeniden tartışmanın gereği yok. Yapılacak olan, teknik olarak nasıl gerçekleştirileceğinin değerlendirmesidir. Aksi bir durumun hesabını Türkiye'de kimseye veremeyiz. TOKİ tarafından bu işin oluru zaten mart ayında açıklanmıştır." Çelebi'nin, yerine oturduktan sonra da yanındakilere, "Hiç kimsenin gücü yetmez bunu yapmamaya. Şakası yok bunun" dediği duyuldu.

VIP'in yarısı satıldı

Başkan Adnan Polat, Türk Telekom Arena'da locaların tamamını, VIP koltukların ise yarısını sattıklarını söyledi. Yeni statta 154 loca ve 4 bin 500 VIP koltuk bulunduğunu aktaran başkan Polat, "Tüm locaların 3 yıl süreyle satışı tamamlandı. VIP koltukların da yarısını satmış durumdayız. VIP koltuk almak isteyenlerin de acele etmelerini öneririz, çünkü 1 Haziran itibariyle fiyatlarına yüzde 15 zam uygulanacak. Yapılan satış anlaşmaları çerçevesinde 60 milyon dolar civarında bir gelir oluştu. Hepsinin kasamıza girmiş olması mümkün değil ama belli ödeme planları içinde ödemelerin büyük bölümü gerçekleşti" dedi
Akşam

Arena'da üstü kapalı gerilim  
 
Dünkü toplantıda yükselen tansiyonu G.Saray Başkanı Adnan Polat düşürdü. Galatasaraylıların merakla beklediği yeni stadın son durumu dün yeniden masaya yatırıldı. Açılır-kapanır tavan, yönetici Işın Çelebi ile TOKİ Başkan Yardımcısı A.Haluk Karabel arasında gerginliğe sebep oldu. 
 
Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Arena'nın yapımının 29 Ekim'de tamamlanacağı açıklandı. Sarı-Kırmızılılar, 2011 yılının Ocak ayından itibaren maçlarını burada oynayacak. Stadın inşasında gelinen noktanın medya mensuplarına gösterildiği bir organizasyon düzenlenirken, toplantıda 'çatı' gerginliği yaşandı. Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, üstlenici firmalardan Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Numan Uzun'un katılımıyla da bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Stadın kaba inşaatının yüzde 98'inin tamamlandığı ifade edilirken, çalışmaların bütün hızıyla devam ettiği belirtildi. Başkan Polat, buradaki konuşmasında, "TOKİ ile yaptığımız anlaşmanın içinde çok maksatlı, üstü açılır-kapanır bir spor kompleksi olarak yapı tanımlanıyor. Eksiksiz olarak 29 Ekim'de bize teslim edileceğine inanıyoruz. Projede eksiklikler olabiliyor ve bunu da müzakereyle çözebiliyoruz." dedi. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel'in stadın açılır-kapanır çatısıyla ilgili olarak, "Şu anki ihalemiz içinde açılır-kapanır çatı bulunmamaktadır." sözlerine yönetici Işın Çelebi karşı çıkarak, "Hiç kimsenin gücü yetmez bunu yapmamaya. Şakası yok bunun." cevabını verdi. Ortamı Polat yumuşattı.
Zaman

Seyrantepe'de çatı tartışması 
 
TOKİ Başkan yardımcısı Karabel'in açılır-kapanır çatıyla ilgili yaptığı muğlak açıklamaya tepki

SEYRANTEPE'DE inşaat bitiyor sıkıntılar bitmiyor. 2011'den itibaren G.Saray'ın yeni stadı olması planlanan ve 29 Ekim 2010 tarihinde tamamlanması öngörülen Türk Telekom Arena'nın kaba inşaatının %98'i sonlandı ama açılır-kapanır çatı problemi hâlâ sürüyor.

STADIN yapımında gelinen noktanın medya mensuplarına gösterildiği dünkü toplantıda, G.Saray Başkanı Adnan Polat, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, üstlenici firmalardan Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu başkanı Numan Uzun yer aldı.

POLAT: İNANCIMIZ TAM

POLAT, "Epey bir zaman geçti. Camia yeni stadını uzun yıllardır bekliyor. Herhalde 15 seneden beri gündemde olan bir konu. Şu anda tünelin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Stadın 29 Ekim'de teslim edileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

BU ana kadar her şey güllük gülistanlık geçerken, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel'in 'açılır-kapanır' çatıyla ilgili olarak yaptığı konuşma salonda gerginliğin başlangıç noktası oldu: "Şu anki ihalemiz içinde açılır-kapanır çatı bulunmamaktadır ancak görüşmeler sürmektedir. Eğer mutabakat sağlanırsa bu sistem işlerliğe kavuşacaktır."

AÇIKLAMAYA en sert tepkiyi yönetim kurulu üyesi Işın Çelebi gösterdi, Karabel'in konuşmasının ardından söz alan Çelebi "Kayıtlara geçmesi için söylüyorum. Çatının açılır-kapanır olacağı protokollerde açık ve net belirtilmiştir. Martta da TOKİ'nin verdiği bir olur yazısı var ve yaptığımız toplantılarda bu kabul edildi. Konuyu yeniden tartışmak söz konusu olamaz. Çatı açılır-kapanır olacak" dedi. 
HALİD KAYACAN / VATAN


Geri Dön