28 / 03 / 2024

Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu evi kurtarmak için kooperatif kuruldu!

Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu evi kurtarmak için kooperatif kuruldu!

Yunanlı armatör ve işadamı Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu, Hollanda'da yaşayan Kazım Çelik'e ait evi, yıkılmaktan kurtarmak için kooperatif bir araya geldi.



İZMİR'in Asansör semtindeki Kırkmerpen Kafe'nin işletmecisi Halil Bülbül ve mekanın müdavimleri, Yunanlı armatör ve işadamı Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu, Hollanda'da yaşayan Kazım Çelik'e ait evi, yıkılmaktan kurtarmak için kooperatif bir araya geldi.

Kent yaşamına kültürel katkılar da veren ve sanatseverlerin buluşma mekanlarından biri olan, Asansör semtindeki Kırkmerpen Kafe, tarihi binalar için sadece 'Dikkat yıkılabilir' tabelası asılmasının ötesine geçmek için mücadele başlattı. Kırkmerpen kafenin işletmecisi Halil Bülbül ve kafe müdavimleri, dünyanın en büyük armatörlerinden olan Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu evi yıkılmaktan kurtarmak için kooperatif kurmaya karar verdi.

SANAT VE KÜLTÜR MERKEZİ YAPMAK İSTİYORLAR

Kafeyi işleten Halil Bülbül, kolektif olarak toplamaya çalıştıkları para ile binayı tekrar ayağa kaldırarak, içinde sanat ve kültür adına atölyeler açmak istediklerini söyledi. Düzenlenen etkinlikle sadece tarihe sahip çıkmak adına farkındalık yaratmak istediklerini dile getirdi. Bülbül, "Çünkü basit bir 'dikkat yıkılabilir' tabelası asmak bizim içimizi acıtıyor" dedi. Yıkılabilir yazısı ile evlerin kaderine terkedilmesinin sokakta ve Kırkmerpen müşterilerinde büyük üzüntü yarattığını ifade eden Bülbül, el ele vererek tarihi anlamda da bir değer olan yapıyı kaderine teslim etmemek için çaba göstereceklerini söyledi.

KARATAŞ'TA DOĞMUŞTU 

Dünyanın sayılı armatörlerinden Aristotle Sokrates Onassis, 1906'da İzmir'in Karataş semtinde bugün Şehit Kemal Kester ismini alan, buradan Hatay semtine çıkan, meşhur uzun ve dik merpenli sokaktaki bir evde doğdu, 15 Mart 1975'te Paris'te öldü. Babasının ve amcasının Akhisar'da tütün bahçeleri vardı; maddi durumları çok iyiydi. Oğluna Aristotle yani bilindiği haliyle Aristo ismini veren babasının adı da Sokrates'ti. Tütün ticaretinden zengin olan ailesi, Kurtuluş Savaşı sonunda Türk kuvvetleri tarafından İzmir'in geri alınmasından sonra Yunanistan'a göç etti. Armatörlüklme uğraşan Onasis, 1946'da evlendiği armatör Stavros Livanos'un kızı Athina Livanos'tan 1960'ta boşandı. Onasis, opera sanatçısı Maria Callas'la uzun süreli bir ilişkinin ardından 1968'de eski ABD başkanı John F. Kennedy'nin dul eşi Jacqueline Bouvier Kennedy ile evlendi. Çalkantılı bir özel yaşamı olan Onassis'in sağlığı, 1973'te tek oğlu Alexander Onassis'in Yunanistan'da geçirdiği uçak kazasında yaşamını yitirmesinden sonra bozuldu. Öldüğünde tahminlere göre 500 milyon doları aşan bir serveti vardı.


Hürriyet 


Geri Dön