24 / 04 / 2024

Arnavutköy, İstanbul'un gözde ilçesi olma hedefinde!

Arnavutköy, İstanbul'un gözde ilçesi olma hedefinde!

Arnavutköy, ilçe olduktan sonra geçirdiği değişimle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı



Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, 200 yataklı hastanesine, hız verdiği kültürel faaliyetleriyle Kültür Başkenti İstanbul'un gözde ilçesi olma hedefinde...

Sınırlı bir alana hapsolmuş yapılaşma niteliği ile günden güne daralan yaşam alanlarına sahip İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçeleri arasında yer alan Arnavutköy, ilçe olduktan sonra geçirdiği değişimle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, 200 yataklı devlet hastanesine, Uluslararası Kültür Festivali'nden altyapı ve üstyapı çalışmalarına kadar Arnavutköy İstanbul'da önemli aktörlerden biri haline geleceğinin sinyallerini vermeye başladı. Çok değil, bir buçuk yıl önce 7 belde belediyesinin birleşmesiyle ilçe olan Arnavutköy, çok kısa bir süre içerisinde adından söz ettirmeye başladı. Yedi ayrı tüzel kişiliği bir çatı altında toplayan, tüm idari yapılanmasını hızla tamamlayan Arnavutköy Belediyesi'nin özellikle kültürel alanda yaptığı çalışmalarla Arnavutköy 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un gözde ilçelerinden biri oldu.

KÜLTÜR ÇALIŞMALARI HIZLANDI

İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle çalışmalarını kültürel mekanların arttırılması yönünde ağırlaştıran Arnavutköy Belediyesi, Hadımköy ve Durusu kültür merkezlerini kapsamlı bir tadilattan geçirdi. Arnavutköy Kültür Merkezi'ni hizmete açarken Gençlik Merkezi'nin de inşaatını tamamladı. Kadın Kültür ve Sanat Merkezi'ni ve Tebessüm Kahvesi'ni bitirme noktasına getirdi. Fiziki çalışmaların yanında 8 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Arnavutköy 1. Uluslar arası Kültür ve Sanat Festivali'ni 2010 ajansı ile birlikte organize etti.

İMAR PLANI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Mahkeme kararıyla imar planlarının iptal edilmesinden bu yana devam eden imar planı sorunu çözüme kavuşturuldu. Konu ile ilgilibir açıklama yapan Arnavutköy Belediye Başkan Haşim Baltacı “Bu sorunun ortadan kalktığını ve Haziran ayının sonundan itibaren ruhsat vermeye başlayacaklarının müjdesini verebiliriz” dedi. Açılan imarlarla Arnavutköy'de büyük değişimlerin yaşanacağının altını çizen Başkan, yeni dönemde bambaşka bir Arnavutköy'ün ortaya çıkacağını, kendilerinin de daha güzel, yeşili doğası bozulmadan yapılacak bu çalışmaların takipçisi olacağının altını çizdi.

DEVLET HASTANESİ AÇILIYOR

Yıllardır bölge insanını ilçe dışında şifa aramaya yönelten hastane sorunun kendi dönemlerinde çözülmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Baltacı, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılan ve projesini Arnavutköy Belediyesi'nin yüklendiği 200 yataklı devlet hastanesinin Temmuz ayı itibariyle hasta kabulüne başlayacağını belirtti. Başkan Baltacı, hastanenin sadece bu bölge için değil diğer ilçede yaşayan vatandaşlar için de alternatif olacağını söyledi.

YOLLAR ASFALTLANIYOR

Bölgenin en önemli sorunları sıralamasında üstlerde yer alan altyapı sorunu büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla birlikte Arnavutköy Belediyesi altyapısı biten cadde ve sokaklarda asfaltlama çalışmalarına başladı. Yaz dönemi boyunca asfalt serimi yapacaklarını belirten Başkan Baltacı, prosedürün tamamlandığını, asfalt alamının yapıldığını ve serime başlandığını sözlerine ekledi ve vatandaşların özlemini çektiği Arnavutköy'e yakında kavuşacaklarını dile getirdi.

İLÇENİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Arnavutköy'ü güzelleştirmek ve değiştirmek için estetik açıdan kabul görmüş olan şehirciliğe uygun bitkileri kullanmaya başladıklarını ifade eden Başkan Baltacı, şehrin merkezinden geçen ana arterlerde bazı düzenlemelere gittiklerini, bu kapsamda Fatih Caddesi üzerinde palmiye ağaçları diktiklerini belirtti. Başkan Baltacı, diğer caddelerimizde de, o caddemize özgü olacak şekilde kent estetiğini göz ardı etmeden ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi. Bunun yanında özellikle yaz aylarında ilçe dışından gelen ziyaretçileri ağırlayan Karaburun-Yeniköy sahil şeridinde de önemli çalışmalara imza atacaklarını söyleyen Başkan Baltacı “Yeşiliyle olduğu kadar mavisiyle de artık Arnavutköy'ün adından sıkça söz ettireceğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.  

Yeni ilçe Rotterdam Bienali'nde

Arnavutköy, Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Mimarlık Bienali'ne proje alanı olark seçildi.

Arnavutköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü ile İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin girişimleriyle Arnavutköy'ün proje alanı olarak katılacağı Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali; 2 yılda bir Rotterdam'da yapılan, mimarlık, peyzaj mimarlığı, kentsel çalışma alanlarını kapsayan ve bünyesinde araştırma projeleri barındıran kamusal bir etkinlik. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali  kapsamında Arnavutköy'de çalışma yapan ekip, İSKİ İçmesuyu Havza Yönetmeliği ile belirlenen havza koruma alanları, dere mutlak koruma alanları ve üst ölçekli planlarla belirlenmiş ekolojik tarım alanlarının ekonomik kalkınmasına yönelik proje odaklı bir çalışma gerçekleştirdi.

YENİ KENTSEL YAPI

İki gün süren programın ilk gününde, tarihi dokusuyla dikkat çeken Boğazköy, İmrahor ve Çilingir Köyü'nü gezen uzmanlar, ilgili gözlemlerini fotoğrafladı. Katılımcılar bölgenin doğal dengesinin bozulmadan şehirle bütünleşebilmesine olanak sağlayan projelerin desteklenmesi gerektiğinde birleşti. Üçüncü köprünün yol güzergahında kalacak olan Arnavutköy'ün önemli bir konuma yükseleceğinin altı çizildi. Uzmanlar, 10-15 yıl içinde 22 milyonluk bir İstanbul'un öngörülebildiğini ifade ettiler. 

İlk kez düzenlenen festival iptal edildi

Hakkari'deki Tekeli Taburu'na teröristlerce düzenlenen hain saldırı ve yine yola döşenen mayın nedeniyle şehit olan askerler nedeniyle Arnavutköy Belediyesi, ilk kez düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali'ni iptal etti

Arnavutköy Belediyesi'nce düzenlenen  I. Uluslarası Kültür ve Sanat Festivali Şemdinli'deki askerlerimize yapılan çirkin saldırı nedeniyle iptal edildi. Daha önce de İskenderun'daki deniz üssüne ve Mavi Marmara Gemisi'ne yapılan saldırılar nedeniyle 15 gün ertelenen festival tüm ülkeyi yasa boğan son şehit haberleri üzerine iptal edildi. Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı festivale katılmak için Arnavutköy'e gelen Yunanistan'lı, Polonyalı ve Gürcistanlı konuklarla birlikte basının karşısına çıkarak iptal kararını açıkladı ve “Şehitlerimizin üzüntüsü bizi bu festivali iptal etme kararı aldırdı” dedi. Arnavutköy Hasan Doğan Stadı'nda, 19 Haziran 3 Temmuz tarihleri arası düzenlenecek olan    I. Arnavutköy Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali için yurtdışından gelen misafir sanatçılarla birlikte basın açıklaması yapan Başkan Baltacı, festivalin iptal nedenine ilişkin açıklama yaptı.

Festival için Arnavutköy'e 8 ayrı ülkeden 300'e yakın yabancı konuk misafir olmuş, festival gününe kadar İstanbul'da boğaz turu ve müzeleri gezen konuklar, eğer festival iptal olmasaydı  kendi ülke folklorundan ve müzik çeşitlerinden gösteriler    sunacaklardı. 

262 kilo pille okuluna Akıllı Sınıf kazandırdı

Arnavutköy Belediyesi'nin 2009-2010 eğitim öğretim dönemi başında başlatmış olduğu atık pil toplama kampanyasına ilçedeki 52 okul katıldı. Öğrenci başına düşen pil ağırlığının esas alındığı değerlendirmeler sonucunda ilk günden bu güne birinciliği kaptırmayan Hadımköy Örfi Çetinkaya Anadolu Lisesi toplamda 262 kilo pil topladı. İlk üçe giren okullara akıllı sınıf hediye edecek olan belediye, daha öncede araç lastiklerinin geri dönüşümü ile ilgili projeleriyle dikkat çekmişti. Bu güne kadar 1634 kilo pil toplandı. 

Arnavutköy elinizin altında

İlçeyi uydu fotoğrafı üzerinden detayları ile gösteren Kent Rehberi haritası, belediyenin internet sitesinde kullanıcılarını bekliyor

Hızla gelişen teknolojik gelişmeler karşısında vatandaşlarına daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek amacıyla hareket eden Arnavutköy Belediyesi, internet sitesinde yapmış olduğu revizyonun ardından Kent Rehberi hizmetini de devreye soktu. Artık vatandaşlar belediyenin www.arnavutkoy.bel.tr isimli internet sitesine girdiğinde online işlemler menüsü altındaki kent rehberi haritasından Arnavutköy ilçe sınırlarını, mahalle sanırlarını cadde ve sokaklarını rahatlıkla görebilmenin yanında adres arama işlemi de yapabiliyor. Bunların yanında bina bilgilerine de ulaşıp var olan bina fotoğraflarını da görüntüleyebiliyor. Ayrıca Kent Rehberi aracılığıyla istedikleri noktanın koordinatlarını öğrenebiliyor ve mesafe ölçümü yapabiliyor. Güncel uydu fotoğrafı üzerine kurulan rehber, belediye birimleri ile entegre çalışıyor. İnternete bağlanabildiğiniz her yerden kullanabileceğiniz bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanabiliyorsunuz. Arnavutköy Belediyesi Bilgi İşlem Servisi ve Emlak-İstimlak Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bu hizmetin ardından İmar uygulamalarına ilişkin vatandaşların istedikleri bölgenin imar durumunu görebileceği bir hizmet daha yayına koyulacak. Arnavutköy belediyesi bu çalışmalarla bir çok belediye hizmetini vatandaşların belediyeye gelmeden hızlı bir şekilde alabilmelerini amaçlıyor.

Yaz Spor Okulları kayıtları başladı

Geleneksel hale gelen Ücretsiz Yaz Spor Okulları projesi yeniden hayata geçirildi. Yaz ve kış spor okullarında şimdiye kadar binlerce genç ücretsiz spor eğitimi aldı  

Yerel yönetimlerin soysal projelerinden en büyük desteği gençlere yönelik eğitim, kültür ve spor faaliyetlerine yönelik çalışmalar alıyor. Özellikle spor alanında yapılan çalışmaların en önemlisi uzman hocalar tarafından gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimine katkı sağlayacak branşlarda verilen eğitim başı çekiyor.

BAŞVURU İÇİN ACELE EDİN

Arnavutköy Belediyesi Ücretsiz Yaz Spor Okulları projesini hayata geçiriyor. Belediye tarafından 3 yıldır yaz ve kış aylarında ayrı ayrı yapılan ücretsiz spor okulları projesinde bugüne kadar binlerce genç eğitim aldı. Bu yılki 7-15 yaş arası Yaz Spor Okulları'na kayıtlara başlayan belediye, futbol, basketbol, voleybol, yüzme, halk oyunları, taekwondo, güreş, okçuluk, jimnastik dallarında kayıt alıyor. Herkese açık başvurular için adaylardan, 2 fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, yüzme branşı için Hepatit B ve tam idrar tahlili, sağlık raporu, veli muvafakatnamesi, ikametgah evrakları isteniyor. Bilgi için belediyenin (0212) 597 04 64 numaralı hattı bu konuda yardımcı oluyor. Ayrıca belediyenin www.arnavutkoy.bel.tr  internet adresinden bilgi alınabileceği gibi bizzat Belediye Spor Lokali'ne de başvuru yapılabiliyor.

Ve engelli Mehteran huzurlarınızda...

Arnavutköy Belediyesi, ilçede bulunan bütün yaşlı ve engellilerin sosyal ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olarak kurduğu AYEM'le dikkatleri üzerine çekiyor. AYEM,  bünyesinde kayıtlı bulunan engellilerden 20 kişiyi seçerek mehter takımı oluşturdu. Yaklaşık bir ay evvel uzman bir eğitmen tarafından çalışmaya başlayan mehter takımı 18 Mart Çanakkale Etkinlikleri kapsamında düzenlenen bir programda ilk konserini verdi. İlk kez halkın ve ilçe protokolünün karşısına çıkan mehter takımı ve AYEM yetkililerin heyecanları dikkatlerden kaçmadı. Program öncesi hazırlık aşamasında mehter takımı ile tek tek ilgilenen yetkililer, ilk konserin problemsiz geçmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiler.

İL DIŞINDAN DA DAVET GELİYOR

İlk konserin ardından ilçe protokolü ve halktan büyük alkış alan mehter takımı yine marşlarla alandan ayrıldı. Aynı gün Arnavutköy Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Çanakkale Anma Etkinlikleri'ne de katılan mehter takımı burada da sahneye çıkış sırasında halktan büyük alkış aldı. Aynı gün içerisinde üçüncü konserine de akşam Arnavutköy Belediyesi'nin organize ettiği 18 Mart Anma Etkinliği'nde sahneye çıkarak gösteren mehter takımı yoğun kalabalığın içinde alkışlarla konserlerini tamamladılar. AYEM'in mehter takımı 20 kişiden oluşuyor. Mehteran Başı'ndan, Çevgen Başına, Zilzen'inden Cevgani'sine kadar tüm mehter takımı unsurlarını barındıran takım şimdilik iki parçayla vatandaşların karşısına çıkıyor.

Nakkaş Köy'ün her tarafı tarih kokuyor

Arnavutköy ilçe sınırları içerisinde yer alan Nakkaş Mahallesi 545 yıllık geçmişe sahip. Köy, İstanbul'un fethinden sonra Fatih tarafından sarayda nakışçı olarak görev yapan Nakkaş Baba'ya arpalık olarak hediye edilmiş. Nakkaş Köy'ü meydanına Nakkaş Baba tarafından yapılan camii ise 521 yıllık geçmişiyle dimdik ayakta. Nevşehir civarındaki yakınlarını da alarak köye yerleşen (1465-1466) Nakkaş Baba, 1489 yılında Nakkaş Camii'ni inşa eder. Halihazırda köylüye hizmet veren camii bu güne kadar birkaç kez onarım görmüş. Arnavutköy Belediyesi camii ve çevresinde zarar gören dokuları restore etmek için bir çalışma başlattı. Bin 300 nüfuslu köyde yaşayanlar köyün tarihi ile gurur duyuyor. 

Çevre için bir kilometre yürüdüler

Arnavutköy Belediyesi çevre haftasında tüm vatandaşların ve kamu kuruluşlarının da katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdi. İlçe girişindeki devlet hastanesi önünden başlatılan yürüyüşe Belediye Başkanı Haşim Baltacı'nın yanı sıra, belediye başkan yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Arif Dede ve şube müdürleri, Arnavutköy Sosyal Sorumluluk Grubu üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı araçlarla eşlik edilen yürüyüşte Başkan Baltacı vatandaşlara gül, şapka ve tişört dağıttı. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüş Belediye Kültür Merkezi'nde sona erdi.

38 dalda performans ödülü

Arnavutköy Belediyesi'nin engelli vatandaşların sosyal yaşama entegrasyonunu sağlamak amacıyla kurduğu Arnavutköy Yaşlı ve Engelli Merkezi'nin yaptığı çalışmalar Çocuk Markaları Derneği tarafından en iyi performans ödülüne layık görüldü. Ödülü, Belediye Başkanı adına AYEM'den sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Baran aldı. İstanbul Maslak TİM'de gerçekleşen gecede en iyi çocuk giyim markası LC Waikiki olarak belirlenirken, en iyi internet eğitim programı ise ttnet vitamin oldu. Ayrıca, en iyi çocuk kanalı TRT Çocuk, en iyi çocuk gazetesi Hürriyet Çocuk, en iyi organizasyon Türkçe Olimpiyatları, en iyi tv programı Kanal D Doktorum, en iyi sosyal sorumluluk projesi Yaşasın Okulumuz Show Tv-TOÇEV olurken, sosyal sorumluluk projelerine en iyi destek veren sanatçı Gülben Ergen, Performans Ödülü, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin'e, Onur ödülü ise Uğur Dündar'a verildi...11 milyar dolarlık çocuk pazarına hizmet veren markaların buluştuğu gecede, 38 dalda ödül verildi. Birçok organizasyonlara imza atan CBA, gerçekleştirdiği ‘Sevgi Engel Tanımaz' projesi kapsamında 20 bin engelli çocuğa ücretsiz kıyafet dağıtarak dikkatleri üzerine çekmişti.  
Star


Geri Dön