19 / 04 / 2024

Arsa ya da arazi almadan önce dikkat edilmesi gerekenler!

Arsa ya da arazi almadan önce dikkat edilmesi gerekenler!

Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan RE/MAX Lot Gayrimenkul Danışmanı Can Alisbah, arsa ya da arazi alınmadan önce dikkat edilmesi gerekenler konusunda püf noktalara değindi.



YENİ imar çalışmalarının, Türkiye'de yatırım araçlarının gözbebeği haline geldiğini anlatan RE/MAX Lot Gayrimenkul Danışmam Can Alisbah, "Ancak, uzmanlığı olmayan aracılar, spekülatör simsarlar ve araştırma alışkanlığı olmayan yatırımlar yüzünden kendi mağdurların da yaratmıştır" dedi. 

Yatırımların uzmanlarla çalıştığında olası risklerden korunabileceğini kaydeden Alisbah, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu: "Arsa ve arazinin geçerli imar planındaki durumunu kontrol edin. 

imarlı ise; emsal, jeolojik etüd, zemin özellikleri gibi konularda bilgi edinin. İl Toprak Koruma Kurulunun (bir, iki, üç veya dördüncü derece) tanım toprağı görüşü, TCDD veya Karayolları veya DLH kurumlarının olası kamulaştırma programlan ile hava mania hattı kararım öğrenin. Elektrik İdaresi'nin enerji hattı salınım alam (yapı yasağı getirebilir), DSİ'nin taşlan alam kararı, İSKİ, ASKİ gibi kurumların içme suyu havzaları, MTA maden rezerv veya işletme alam, Tabiat veya tarihi varlıklar bakımından sit derecesi gibi konular da önem arz ediyor. Özel Çevre Koruma Kurulu, kentsel dönüşüm, deprem riskli zemin kararlarım da gözden geçirin.  Dikkat etmeniz gereken diğer başlıklar da şöyle.  O sınırları içerisindeki yabana uyrukluların mülkiyet oram, askeri yasak bölge karan, kıyı kanunu kapsamında yapı yapılabilirlik durumu, Milli parklar veya orman olma durumu, cins bakımından bağ-bahçe olma durumu, kamulaştırmaya konu olup olmadığı.



Hürriyet Ankara



Geri Dön