19 / 04 / 2024

Arttıkça artan ayçiçek yağlarına rekor zam gelecek! Mutfaklara ayçiçek yağının girmesi artık zorlaşacak

Arttıkça artan ayçiçek yağlarına rekor zam gelecek! Mutfaklara ayçiçek yağının girmesi artık zorlaşacak

Marmara ve Trakya Bölgeleri’nde görülen tırtıl istilası Ayçiçek yağındaki zamların habercisi. Ünlü uzmanlar bu kışın Ayçiçek yağları açısından kötü geçeceğini açıkladı. İşte detaylar…



Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; İlk olarak Trakya Bölgesi’nde görülmesi ile Marmara’da da çayır tırtılı sorununu devam ediyor. Ayçiçek veriminde ise % 5 ila 6 arasında bir negatif etkisinin görülmesi bekleniyor. Fakat Adana, Konya gibi sorunsuz bölgelerde ise yağlık ayçiçek ekiminde fiyat endişesi herkesi sardı.  Adana  ilinde hasat bu hafta başlarken, birlikler tarafından hala avans fiyat açıklanmadı. Piyasada ise 9 - 10 TL bandında fiyat oluştu.

Üreticinin beklentisi ise ayçiçekte 14 TL. Bunun altında bir kazanç ile maliyetlerin sürdürülebilir olmayacağını kaydeden üreticilerin, gelecek sene için ayçiçek yerine gelir getirici bir başka ürünler ekebileceği tedirginliği var.

Konya’da ise hasada ağustos ortasında başlanacak. Orada da yüksek fiyat endişesi hakim.

“UNUTULDUK”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, is ekonu ile ilgili açıklamalar yaparken, “Şimdi fiyat dünyada düşmeye başladı. O yüzden geçmiş günleri unutuyoruz. Çiftçi maliyetlerine destek verilirken ürünün değerinde alınmasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Dünyada ham yağ ve çekirdek fiyatlarındaki gevşeme sonucunda sanayicinin piyasaya girmekten tedirgin olduğunu söyleyen Doğru, “Tahıl koridoru ile açılan faydalar, dünyada yüksek verim beklentisi ile fiyatları düşürüyor. Fiyat düşüyor ama neticede çiftçi en zor zamanlarda Ayçiçek üretimini artırmak için, kat be kat artan maliyetlerle ekim yaptı hasada geldi. Şimdi ise dünyada fiyat düşük şeklinde diye üreticiye destek olmaz ise gelecek sene ekim azaldığında yine sorunlarla karşı karşıya kalmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Artan üretim ile birlikte 2.2 milyon tonun üzerinde yağlık ayçiçek çekirdeği üretimi üzerine yoğunlaşıldığını kaydeden Doğru, Türkiye’nin ihtiyacının ise 3.3 milyon ton seyirlerinde olduğunu açıkladı.

 Arttıkça artan ayçiçek yağlarına rekor zam gelecek! Mutfaklara ayçiçek yağının girmesi artık zorlaşacak


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön