26 / 04 / 2024

Artvin Cerattepe'deki maden projesinde çalışmalar durduruldu mu?

Artvin Cerattepe'deki maden projesinde çalışmalar durduruldu mu?

Artvin Belediyesi, 'iyi haber' diyerek Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Cerattepe'de hukuki süreç bitene kadar maden şirketinin çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.



Artvin Belediyesi'nin Facebook hesabından 'Başbakanımızdan sevindirici haber' başlığıyla yapılan açıklamada orijinal haliyle şöyle denildi:

"Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe 'deki çalışmalarını Hukuki Süreç bitene kadar durdu.

Artvin Heyetiyle yaklaşık 2 saat süren toplantıda Artvin’le İlgili bilgiler Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğluna aktarıldı ve şua nda Çankaya Köşkünde Sayın Bakanlarla toplantı devam ediyor."


Radikal



Haber Vatan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Artvin Belediyesi' nin sosyal paylaşım sitesinden duyuruldu:Yeşil Artvin Derneği Üyelerinin Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede hukuki sürecin tamamlanıncaya kadar maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar alındığını belirtildi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar maden şirketinin Cerattepe'de faaliyetlerini durdurması yönünde talimat verdi.  

 

Vatan




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cerattepe'de maden faaliyetlerine hukuki sürecin tamamlanıncaya kadar durdurma kararı verildi.


Artvin Belediyesi’ nin sosyal paylaşım sitesinden duyuruldu: Yeşil Artvin Derneği Üyelerinin Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede hukuki sürecin tamamlanıncaya kadar maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar alındığını belirtildi.


Başbakan Davutoğlu, Artvin’in Cerattepe bölgesinde yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti ve protesto eylemlerini görüşmek üzere Artvin’den gelen heyeti kabul etti. Görüşmeden Artvinlileri sevindirecek bir karar çıktı. Maden şirketinin faaliyetleri hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulacak.


DAVUTOĞLU’NDAN AÇIKLAMA 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’da 42 tesisin temel atma töreninde yaptığı konuşmada Artvin’deki maden tesisine yönelik açıklamalar yaptı.


Başbakan Davutoğlu, ‘Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe’nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.’dedi.


‘KAMU DÜZENİ BOZULURSA GEREĞİNİ YAPARIZ’


Başbakan, “Artvin’de birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam ederse, Artvin’de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecek” diye devam etti.


Davutoğlu, ”Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe’nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.”


Sözcü




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe'de çalışmaların hukuki süreç sona erene kadar durdurulduğunu söyledi. Davutoğlu'nun yanı sıra ilgili bakanlarla görüşen Artvinliler ve avukatları ise açıklamaları kuşkuyla karşılıyor.


Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin Başbakanlıktaki görüşmesi sürerken, AKP'li Artvin Belediyesi'in Facebook hesabından, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe'deki çalışmalarını hukuki süreç bitene kadar durdu” mesajı paylaşıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Konya konuşmasında bunu doğruladı. Ancak heyette yer alanlar tarafından Artvin'de merakla bekleyenlere, "Bakanlarla görüşmelerimiz sürüyor. Bizden haber bekleyin" mesajı iletildi.


Konya'daki toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, "Mahkeme süreci bitene kadar Cerattepe'de maden projesi durduruldu" dedi.


ARTVİNLİLER ZATEN KAZANMIŞTI


Şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ilk ÇED onayı, Rize İdare Mahkemesi tarafından 2014 sonunda iptal edilmişti. Proje yerinin hatalı olduğunu vurgulananan mahkeme kararında, “ya maden ya Artvin” tercihi yapılması gerektiğine dikkat çekilmişti. Buna karşın bakanlık, ÇED yönetmeliğini değiştiren 2009/7 sayılı genelgeyle Eti Bakır AŞ'ye ikinci kez onay verdi. Bu genelge, raporları iptal edilse bile şirketlerin yapacağı “ufak” değişikliklerle yeniden ÇED onayına başvurmalarının önünü açıyor.


2. ÇED onayına karşı açılan ve Rize İdare Mahkemesi'nde süren davada çok sayıda Artvinlinin avukatlığını yapan Arif Ali Cangı, ortada verilmiş bir iptal kararı olduğunu anımsatarak, “Bunu etkisiz hale getirmek ve aşmak amacıyla bakanlık yeni bir ÇED oluru verdi. Yurttaşlar da yeniden yargının yolunu tuttu. Şimdi 'Yargı sürecinin sonucunu bekleyeceğiz' demek, eskisini aşma amacı taşıyor. Asıl karar 2014'te verilendir. Açık ve nettir. İkinci davada da, önceki mahkeme kararının etkisiz hale getirilmemesi için çaba harcayacağız” dedi.



Yusuf ÖZKAN/Cumhuriyet




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Başbakan Davutoğlu, hukuki süreç bitene kadar inşaatın durduğu Cerattepe'de kamu düzeni ile ilgili istismarlara izin verilmeyeceğini söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Artvin Cerattepe'deki madenle ilgili mesai yaptı. Sabah saatlerinde madenle ilgili protesto gösterilerinde başı çeken Yeşil Artvin Derneği'yle görüşen Davutoğlu, akşam üzeri Konya'da yaptığı açıklamada hukuki süreç bitene kadar inşaatın durdurulduğunu belirtti. 


İLLEGALE İZİN YOK 


Artvin'de Cerattepe'nin güzelliklerini koruyacaklarını ancak hukuk devleti kuralları içinde de kamu düzenini sağlayacaklarını söyleyen Davutoğlu, "Atılan adımlara yönelik yanlış bir uygulama olursa bunun da gereğini yaparız" dedi. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmede Artvin heyetine olaylar sırasında "Cizre Artvin'dir, Artvin Cizredir" pankartları açıldığını hatırlatan Davutoğlu'nun, "Böyle görülürse, bu iş olmaz. Buna müsaade etmeyiz. Böyle olursa iş çevre meselesi olmaktan çıkar" dediği öğrenildi. Artvin heyetinin de bu ifadeyi sahiplenmediği belirtildi. Ziyarete gelen heyete hükümet adına bazı teminatlar verdiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Maden kapalı galeri sistemiyle çalışacak ve çevreye zarar verilmemesi için yerinde değil, taşınarak işlenecek. Taşınma sırasında açılması düşünülen yolun çevreye vereceği zarar da hesap edildi, madenin taşınması teleferikle yapılacak. Kesilen ağaçlar minimumda tutulacak. Hem çevre korunacak, hem de yeraltı zenginliklerimiz ekonomiye kazandırılacak." 


MEHMET CENGİZ'E ÖDÜL 


Konya Ekonomi Ödülleri töreninde de işadamı hemşehrilerine hitap eden Davutoğlu, "Bazı ajanlar, paralel yapılar içeride ve dışarıda bir karanlık tablo sunarken, işte bu ülke her zaman bütün zorlukları aşacak güce de kudrete de sahiptir" dedi. Davutoğlu, 2015 yılının ekonomi ödüllerini de dağıttı. Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz'e ait Eti Alüminyum A.Ş. de, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. gibi firmalarla birlikte ödüle layık görüldü. Eti Alüminyum A.Ş. 2014 yılı ihracat, 2014 yılı İSO ilk 500, 2014 en çok istihdam oluşturan firmalar dalında ödül aldı. Şirketin sahibi Mehmet Cengiz ödülü Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan aldı. Başbakan Davutoğlu, Konya'da Cizre şehidi Kemal Yılmaz'ın baba evini de ziyaret etti. Şehit babası İhsan Yılmaz'ın, 80'li yıllarda Almanya'da tanıştığı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme isteğini öğrenen Davutoğlu hemen Gül'ü aradı. Gül'ün bir süre sohbet ettiği Yılmaz'ı İstanbul'a davet ettiği öğrenildi. 


'3.5 MİLYAR AĞAÇ DİKTİK'


Temel atma töreninde Konyalı hemşehrilerine seslenen Davutoğlu, "Çevreye yeşile, suya, tabiata duyarlı olan herkes bilsin ki biz 13 yılda tam 3.5 milyar fidan diktik. Hayalimiz dünyadaki her insan için Türkiye'de bir fidan dikmek. Böylelikle ağaç sayımız da 7 milyar, 8 milyar olacak" dedi.


Sabah




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Davutoğlu, Cerattepe’de planlanan madencilik faaliyeti ve meydana gelen olaylarla ilgili Artvin heyetini kabul etti. Mahkeme sonuçlanana kadar maden projesinin durdurulması kararlaştırıldı. Davutoğlu, “Çevreye zarar verilmesine kimse göz yummaz. Ancak madenleri de çıkarmamız gerek. Nasıl olacağına diyalog içinde karar vereceğiz” dedi.


Artvin'in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri üzerinden başlayan tartışma ve kentte yaşanan gerginliğe Başbakan Ahmet Davutoğlu el koydu.


Meclis'e kadar taşınan gerginliğin ardından Davutoğlu, kendisinden randevu isteyen dernek temsilcileri ve kentteki siyasi parti temsilcilerinden oluşan heyeti Çankaya Köşkü'ne davet etti. Dün Çankaya Köşkü'nde “Cerattepe Zirvesi” yapan Davutoğlu, tarafları dinledi. İki saat süren toplantıda, Davutoğlu'nun, “Burada iki taraf yok. Hükümet olarak bizim çevre hassasiyetimiz ortada. Çevreye zarar verilmesine kimse göz yummaz” dediği öğrenildi.


BAŞKA YÖNE ÇEKİLMESİN


“Ben de bir dağ çocuğuyum. Sizinki kadar yeşil değil belki ama ben de o güzellikler içinde büyüdüm” diyen Davutoğlu'nun “Cizre-Artvin'dir Artvin-Cizre'dir diye görülürse bu iş çıkış olmaz. Buna müsaade etmeyiz. Böyle olursa iş çevre meselesi olmaktan çıkar” ifadelerini kullandığı belirtildi.


MADENLERİ DE ÇIKARMAMIZ GEREK


Davutoğlu'nun konuşmasında şu değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi:

“Bu mesele bir tarafın diğerine galebe çalacağı bir konu değil. Eğer bu ülkeyi kalkındıracaksak, geliştireceksek enerjide madende dışa bağımlılıktan kurtaracaksak bu madenleri de çıkarmamız gerek. Bunun nasıl olacağına da konuşarak diyalog içinde karar vereceğiz.”


HUKUKİ SÜREÇ BEKLENECEK


Başbakan Davutoğlu'nun Artvin heyetiyle görüşmesinde, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe bölgesinde yürütülmesi

planlanan madencilik faaliyetinin durdurulması yönünde karar alındı. Kararın, en az 6 aylık bir mahkeme kararı sürecinde madencilik faaliyetlerinin yapılmayacağı anlamına geldiği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, geçtiğimiz gün Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı talep etmişti.

 

Konya'da 42 tesisin açılış ve temel atma törenine katılan Başbakan Davutoğlu'na partililer yoğun sevgi gösterisinde bulundu.


ÜÇ BAKANLA DEVAM ETTİ


Heyetle basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda 2 saat kalan Davutoğlu, Konya'daki toplu açılış törenine katılmak için toplantıdan ayrıldı. Daha sonra heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeleri sürdürdü.


Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeye, 4 bakan, AK Parti'nin 2 genel başkan yardımcısı, Davutoğlu'nun bazı danışmanları, AK Parti ve CHP'nin Artvin milletvekilleri, Artvin Belediye Başkanı, siyasi partilerin Artvin il başkanları, Yeşil Artvin Derneği yöneticileri, bazı sendika, oda ve STK temsilcileri katıldı.


İstismar edilirse tavrımız değişir


Artvin heyeti ile görüşmesinin ardından Konya'ya geçerek toplu açılış törenine katılan Başbakan Davutoğlu, verilen teminatların istismar edilmesi durumunda kamu düzeninin sağlanacağını söyledi.

 

Cerattepe heyeti Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu ile görüştü.


Cerattepe'deki maden çalışmalarının mahkeme kararına kadar durdurulduğunu belirten Davutoğlu, gelişmeleri ilk günden itibaren takip ettiklerini söyledi. Davutoğlu, Artvin'in tepeleri ve dağlarının korunması bizim asli görevimizdir. Bu ülkenin havasını suyunu taşını toprağını hep bereber koruyacağız. Aynı şekilde ülkenin doğal kaynaklarının ekonomiye katkı sağlaması için çalışacağız. Bunlar birbiriyle çelişen konular değil” dedi.


KAPALI GALERİ OLACAK


Artvin'de ilk çalışmaları 2009 yılında başlayan projenin, hassas oldukları bir proje olduğunu vurgulayan Başbakan, “Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak.


Galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol için birçok ağacın kesilmesi gerekebileceği bakımından taşıma işlemi teleferikle gerçekleştirilecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek” diye konuştu.


İZİN VERMEYİZ


“Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız” diyen Davutoğlu, şunları söyledi: “Öncelikle Cerratepe'deki maden işletmesi, mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Biz bu kadar açık ve şeffaf davranırken bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. Hele hele buradan hareketle, birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse Artvin'de de, Türkiye'nin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir.”


Şehit ailesi için Gül'e sürpriz telefon


Başbakan Davutoğlu, Konya'da açılış ve temel atma töreninin ardından, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki terör operasyonunda yaralandıktan sonra tedavi gördüğü GATA'da şehit olan polis memuru Kemal Yılmaz'ın baba evini ziyaret etti. Aileye taziyelerini ileten Davutoğlu, şehit babası İhsan Yılmaz'ın isteği üzerine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, aileyi Gül ile görüştürdü. 11. Cumhurbaşkanı Gül de şehit ailesine taziyelerini iletti. Şehit babası Yılmaz'ın 1980'li yıllarda Almanya'da Gül'ü misafir ettiği öğrenildi. Başbakan Davutoğlu, daha sonra kasım ayında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütü PKK'nın saldırısı sonucu şehit olan polis memuru Arif Demir'in baba evine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyarette, Davutoğlu'na eşi Sare Davutoğlu da eşlik etti.


Ayfer MALLI/Yeni Şafak




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Artvin Cerattepe'de dün sevindiren bir gelişme yaşandı. Cengiz Holding'in yaylada maden için ağaç kıyımı başlatması çevrecileri ayaklandırmıştı. Polisin coplu müdahalesinden sonra Yeşil Artvin Derneği yöneticileri, Başbakan Davutoğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından maden faaliyeti mahkeme kararına kadar durduruldu.


Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde Maden çalışmaları için başlatılan ağaç kıyımına mahkeme arası verildi. Cengiz Holding tarafından 16 Şubat'ta madencilik faaliyetine başlanması, başta Artvinliler olmak üzere çevrecileri ayağa kaldırmıştı. Çevrenin katledileceği endişesi üzerine bölgeye giden vatandaşlar, polisin gazlı-coplu müdahalesiyle karşılaşmıştı. İki gün devam eden gerginliğin ardından Artvin'e girişler yasaklanırken, ağaçların kesilmesine de başlanmıştı. Tepkiler büyürken, gerilimin çözümü dün Ankara'da arandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilgili bakanların da katıldığı toplantıda sivil toplum örgütlerinden oluşan Artvin heyeti ile bir araya geldi.


Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı olarak 4 saat süren ‘Cerattepe Zirvesi'nde Artvin heyetini AK Partili Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ticaret Odası Başkanı Kurtul Özel, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Rıdvan Peker, Girişimci Kadın Derneği Başkanı Dilek Alkan ile CHP, AK Parti ve MHP il başkanları oluşturdu. Toplantıya hükümet kanadından ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Tarım Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.


Zirvede alınan kararı, ilk önce Artvin Belediyesi duyurdu. Belediyenin sosyal paylaşım sitesinden yapılan açıklamada, Cerattepe'de yapılması planlanan maden ocağına ilişkin faaliyetlerin hukuki süreç bitene kadar durdurulması yönünde karar alındığı bildirildi. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Başbakanımız mahkeme sürecinde çalışma yapılmayacağına ilişkin bize de söz verdi. Bu olumlu bir gelişmedir. Bu talimat sonrası polis ve jandarma güçleri ile maden şirketinin iş makinelerinin geri çekilmesini talep ettik. Bu taleplerimizi aldılar ancak bununla ilgili henüz bir net cevap alamadık. Umarız bu talebimiz de yerine gelir.” dedi.


BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: HERKES MAHKEME KARARINA SAYGI DUYACAK


Başbakan Davutoğlu da Konya'da yaptığı toplu temel atma töreninde konuya temas etti. Cerattepe'deki maden çalışmalarının mahkeme sonuçlanana kadar duracağını açıklayan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Yerin üstündeki güzelliği de yerin altındaki zenginliğimizi de korumaya kararlıyız. Bu zenginlik Cerattepe'deki güzelliklere zarar vermemek üzere yerinde değil taşınarak işlenecek. Bu madenin taşınması, ağaçlara zarar verileceği gerekçesiyle karayolu ile değil teleferikle taşınacak. Bu sabah Artvin'den gelen arkadaşlarımızın kaygı ve endişelerini dinledim. Onlara hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim. Buradan vatandaşlarıma da duyurmak istiyorum. Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes mahkeme kararına saygı duyacak.”


Halkın Cerattepe'ye çıkmasını yasaklamak anayasal suçtur


İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, halkın Cerattepe'ye çıkışının engellenmesinin suç oluşturduğunu söyledi. Kocasakal, dün Cerattepe bölgesine çıkmak istedi. Ancak yolu, jandarma ekipleri tarafından kesildi. Çıkışların valilik emri ile yasak olduğunu öğrenen Kocasakal, talimata tepki gösterdi: “Tamamen hukuksuz. Ben ceza hukukçusuyum. Vali bu emri, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayandırmış. Bu kanun bu emre uygun değil. Çünkü Anayasa'dan kaynaklanan seyahat hürriyetini siz Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayanarak engelleyemezsiniz. Çünkü o kanun ancak bir yürüyüş varsa devreye girebilir. Olmadığı bir ahvalde insanların bir yerden bir yere gitmesini engelleyemezsiniz. Bu bir suçtur.” GÜRHAN SAVGI



Zaman



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Artvin’in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyeti, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durduruldu.

Dün Ankara’da Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yeşil Artvin Derneği yetkilileri bir araya geldi. Konuyla ilgili bakan ve bürokratların da katıldığı toplantıda, hukuki sürecin tamamlanıncaya kadar madencilik faaliyetlerinin durdurulması kararı alındı.  Köşk’te görüşmeler devam ettiği esnada Artvin Belediyesi’nin Facebook adresinde, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, maden şirketinin Artvin Cerattepe’deki çalışmalarını hukuki süreç bitene kadar durdurdu.” ifadeleri yer aldı.


Başbakan Davutoğlu, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’a “hukuka saygı duyacağız” sözü verdi.

“MAHKEME KARARINA SAYGI DUYULACAK”


Başbakan Davutoğlu, 2 saatlik görüşmenin detaylarını Konya’da açıkladı. Davutoğlu “Artvin’in o rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. O suyundan içtiğim, doğasına hayran kaldığım Şavşat’ın, Artvin’in, Cerattepe’nin güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Yanlış bir uygulama olur ise bunun da gereğini yaparız” dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplantıda Artvinliler’in kaygılarını dinledim, hükümetimiz adına bazı teminatlar da verdim. Öncelikle Cerattepe’de maden işletmesi mahkeme kararları sonuçlanana kadar faaliyetleri duracak. Herkes mahkeme kararına saygı gösterecek. İzinsiz gösterilerden kaçınılacak. Herkesin hukuki sürece saygı göstermesini istiyoruz. Bunu istismar eden çevrelere pirim vermeyiniz. Artvin’in en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız.”


“BAŞBAKAN BİZE SÖZ VERDİ”


Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise görüşmeyle ilgili olarak “Başbakanımız mahkeme sürecinde çalışma yapılmayacağına ilişkin bize söz verdi. Bu olumlu bir gelişmedir. Bu talimat sonrası polis ve jandarma güçleri ile maden şirketinin iş makinelerinin geri çekilmesini talep ettik. Ancak bununla ilgili henüz bir net cevap alamadık. Umarız bu talebimiz de yerine gelir. Artvin halkının mücadelesi, maden şirketi Cerattepe’yi terk edene kadar devam edecektir” dedi.


MECLİS ÖNERGESİ REDDEDİLDİ


Öte yandan Cerattepe’deki maden işletmesiyle tepkilerin hedefi haline gelen Cengiz İnşaat hakkındaki Meclis araştırma önergesi AKP’li milletvekillerin oyları ile reddedildi. CHP ve HDP’nin lehte kullandığı oylamada MHP çekimser kaldı.


Sözcü





Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Artvin Cerattepe'de halkı tahrik edici ikinci Gezi'ye dönüştürmeye çalışanların gerçek yüzleri ortaya çıktı. Almanya, Türkiye'nin mega projelerine karşı çıkması için Türk provokatörlere eğitim vererek sahaya sürüyor.


Türkiye, Cerattepe'deki bir bakır madeni işletmesinin çevre katliamı yaratacağı iddiası üzerinden Gezi parkı sürecinde olduğu gibi yeni bir hükümet karşıtı gösterilerle karşı karşıya bırakıldı.


"Bu çevreciler kim, neye karşı çıkıyor" diye bakıldığında ise ortaya adeta '2. Bergama vakası' çıkıyor. Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak mega projeler olan Sinop Nükleer Santrali, Karadeniz Hidroelektrik Santralleri ve Artvin Maden Yatakları gibi projelere karşı çıkan çevrecilerin Alman Vakıfları tarafından eğitimden geçirildiği ortaya çıktı. Görünüşte her şey yasal, hatta Türkiye bile bu faaliyetlere katkı veriyor ama sözde Türkiye'nin AB çevre müktesebatı kapsamındaki eğitimler ne hikmetse hep Türkiye'yi maden ve enerjide Almanya ve Rusya'ya bağımlı bırakan projeleri hedef almış.


ÜRETME İTHAL ET!


Alman Vakıfları, Bergama'da olduğu gibi Türkiye'de her türlü madenin çıkarılmasına karşı çıkarken, Türkiye de her yıl bu ülkeden milyarlarca dolar değerinde maden almak zorunda kalıyor. Araştırmalarına göre Artvin bölgesinde milyarlarca dolarlık maden rezervi var ama Almanya güdümlü çevrecilerin yaptığı eylemler ve açtığı davalar nedeniyle bunlar ekonomiye kazandırılamıyor. Herkesin hem fikir olduğu konu; Artvin'in doğasının korunması, çevreye en az zarar, ileri teknolojiyle bu madenlerin çıkarılması ve Artvinlilerin mağdur olmaması. Ama Artvin'deki bu kaynağın da tüm Türkiye ekonomisine kazandırılması. Ama maden arayacak firmanın tüm yalanlamalarına rağmen siyanür kullanılarak su kaynaklarının kirletileceği, inşaatlarla ağaç ve çevre katliamı yapılacağı iddiası üzerinden Cerattepe'deki milyarlarca dolar değerindeki madenin çıkarılması engellenmek isteniyor. Artvinliler, haklı olarak yaşadıkları çevrenin korunması için duyarlılık gösteriyor ama onları yanlış yönlendiren STK temsilcileri, Artvin ve Türkiye üzerine oynanan oyunların kurbanı oluyor.


ÖZEL EĞİTİM


İşin trajikomik tarafı, Türkiye'nin bu mega projelerine karşı eylem yapan aktivistlerin fonlandığı kaynağın yüzde 10'u da Türkiye'den karşılanıyor. Böylece yasal kılıf da oluşturuluyor.


Almanya'daki Kultur und Art Initiative e.V Vakfı'nın konuğu olarak her yıl 15 gün süreyle eğitimden geçirilen isimlerin hep eylemciler ve muhalif bölge gazetecilerinin olması dikkat çekiyor. Aldıkları eğitim daha da dikkat çekici: Yenilenebilir enerji kaynakları ve Artvin, Bartın, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon, Zonguldak! Yani Türkiye'nin her yıl 100 milyar doları aşan enerji, maden, ve metal ithalatına deva olacak olan Sinop Nükleer Santral projesi, yüzlerce Karadeniz Hidro Elektrik Santral projeleri ve Artvin maden işletmelerinin kurulmaya çalışıldığı kentler hedef. Vakfın 'Nasıl çevreci aktivist olunacağını' öğrettiği katılımcılar arasında Artvin'deki maden işletmesine karşı çıkan Neşe Karahan'dan Sinop'daki Nükleer Santral Projesine karşı mücadele veren Zeki Karataş'a kadar sayısız 'aktivist' var.


MEGA PROJELERE KARŞI ÇIKMA TEKNİKLERİ!


Alman Vakfı'nın eğitim programına katılan aktivistlerden biri mega projelere nasıl karşı çıkacaklarına yönelik teknikleri yazdığı makalede şu cümlelerle itiraf etti. 'Yeşil Gazete'de Ekim 2015'te 'Çevre için Medya ve İletişim Çalıştayı'nın Almanya değerlendirmeleri' başlıklı makalesinde Pınar Demircan, Almanya'nın Türkiye'nin mega projelerine karşı Türkiye'den nasıl aktivist devşirdiğini adeta itiraf ediyor: "Ekim arasındaki Çevre için Medya ve İletişim Çalıştayı, Almanya ayağının da tamamlanmasıyla son buldu. Çalıştayın ilk aşamasını Karadeniz'de termik santrallere,


Yeşil Yol Projesine, Karadeniz Sahil Yolu projesine, HES'lere, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrale ve yaşam hakkını yok eden, hukuksuzluklara karşı yürütülen mücadelenin mevcut durum analizini yapmak ve mücadelenin aktörleriyle mücadeleyi basına yansıtanları bir araya getirmek oluşturmuştu. Çalıştayın ikinci aşamasını ise bugün dünyanın en endüstrileşmiş ülkeleri arasında yer alan Almanya'nın geçmişten bugüne geçirdiği enerji dönüşümünü ve gelecek enerji kaynaklarının neler olacağını uzmanlarından öğrendiğimiz inceleme gezisi oluşturdu."




Takvim



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'ndeki açılış ve temel atma töreninde konuştu.


İşte o konuşmadan satır başları;


Aziz Konya sizlerden aldığım güçle verdiğim sözleri yerine getiriyorum. Bu memelketi en zor bir dönemde canla başla imanla çalıştığımıza şahit misiniz? Aziz milletimiz 1 Kasım'da bize yüzde 49.5 oyla arkandayız, yolun açık olsun dedi. 7 Haziran'da beni hüzünle uğurlayan Konya bizim yanımızda durarak tüm dünyaya en net mesajı verdi. Önümüzdeki 4 yılda da sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz. 1 Kasım seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanımızdan görevi aldıktan sonra hükümetizi kurduk ve vaatlerimizi gerçekleştirmeye başladık.


AK GENÇLİK BERABERLİĞİN TEMİNATIDIR


İki hafta önce Mardin'i ziyaret ettim. Hem de teşekkür için hem de atacağımız adımları ilan etmek için. Aziz Konya size Mardin'den, Erzincan'dan selam getirdim. Kim ne derse desin, hangi zalim odak ne plan yaparsa yapsın. Türkiye birdir, bir olacaktır. Diridir, diri olacaktır ve her zaman başı dik olacaktır.Ak gençlik Türkiye'nin birliğinin beraberliğin teminatıdır.Bu ulu davada şehit düşen şehitlerime bir kere daha rahmet diliyoruz.Yakınlarına başsağlığı diliyoruz.


3,5 MİLYAR FİDAN


Ak partinin çevrecilik anlayışına diğerlerinin hayali bile alamaz. iktidarımız dönemimizde 3.5 milyar fidan diktik.İnşallah bunu 7-8 milyarlara çıkaralım istiyoruz.Biz tabiatı korumayı görev biliyoruz. Aziz Konyalılar doğayı korumaya sahiplenmeye hazırmıyız. Dağlaramızı ovalarımı, ormanlarımızı bu anlayışla sahip çıktık.Tabiatla en barışık siyasi kadro biziz. Buna muhalefetin hayali dahi yetişemez. 13 yılda 3,5 milyar ağaç fidanı diktik. Dünyadaki her insan için Türkiye'de bir fidan dikmek. Orman varlığı azalırken, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz.  Türkiye'nin kalkınması temel hedeflerimizden. Yeni yollar, barajlar inşa edeceğiz. 


GEREĞİNİ YAPARIZ

 

Cerattepe'yle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. STK'lardan, yöneticilerden bilgi aldık. Dağların, tepelerin korunması bizim için asli görevdir. Yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi de asli görevimizdir. Bu ülkenin havasını, suyunu, toprağını, taşını hep beraber koruyacağız. Doğal kaynakların ekonomiye katkı için sunacağız.Gerekli tedbirler aldığımız bir projedir. Yerin üstündeki güzelliğimizi de yeraltındaki zenginliğimizi de kazanmaya hazırız. Bu maden çevreye zarar vermemesi için taşınarak işlenecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek. O ağaçların zarar görmemesine özen gösterilelecek. Şavşat'ın, Artvin'in, Cerattepe'nin güzelliklerini korumak görevimizdir. Yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.

 

ARTVİN KARARI

 

Sunulacak her türlü iyi niyetli görüşmeye de açığız. Enerji Bakanımız, Çevre Bakanımız, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız kendileri ile kaldı. Her konuyu şeffaf şekilde ele aldık. Onlara hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim. Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak bazı istismarların önüne geçilecek. Bu konunun istismar edilmesine izin vermeyeceğiz.Maden galerisi kapalı olacak. Galeriden çıkacak maden taşınarak işletilecek. Maden teleferikle taşınacak ve kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve telafisi yapılacak.Aldığımız tedbirlere rağmen, birileri karşı çıkarsa onu da hoş karşılamaız mümkün değildir. Bir takım yanlış uygulamalar olursa, kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir.


Bugün



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gündemin önemli tartışma maddelerinden Cerattepe’de maden yapılmasıyla ilgili dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlarla görüşen Artvin heyetinin toplantısından ‘mahkeme sonuçlanana kadar maden yapımının durdurulması’ kararı çıktı


Artvin Cerattepe’de çıkarılması planlanan madenle ilgili tartışmalar gündemin önemli tartışma konusu olurken, dün Ankara’da yapılan bir görüşmeden önemli bir bilgi geldi. Başbakan Davutoğlu ile görüşen heyette yer alan Artvin Belediyesi üzerinden paylaşılan bilgiye göre, Cerattepe’de madencilik faaliyeti durduruldu. Başbakan, Konya’daki 42 tesisin açılma töreninde Cerattepe ile ilgili konuştu.Başbakan Davutoğlu, hukuki süreç bitene kadar inşaatı durdurulan Artvin Cerattepe bakır madeniyle ilgili olarak, çevreciler, sivil toplum kuruluşu ve bölge halkı temsilcilerine gerekli teminatları verdiklerini, ancak bölgede maden inşaatı karşıtı illegal gösterilerin sürmesi durumunda kesinlikle kamu düzenini koruyacakları vurgusunu yaptı ve şöyle konuştu: “Onlara hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim. Öncelikle Cerattepe’deki çalışmalar, mahkeme kararı sonuçlanana kadar durdurulacak. Herkes, hukuka saygı gösterecek... Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz.


‘Prim vermeyiz’


Cerattepe’de aldığımız karar çevreye verdiğimiz değeri gösteriyor. Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe’nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız. Bu çervede hem çevremizi koruyacağız hemde yeraltı zenginliğimizi ekonomimize kazandıracağız. Herkesinde bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Nasıl bu hukuki sürece saygı bağlamında bugün bu görüşmeler yaptıysak bütün Artvinli kardeşlerimize buradan sesleniyorum, bunu istismar eden çevrelerede hiçbir şekilde prim vermeyiniz.”


CERATTEPE HEYETİ BAŞBAKAN VE BAKANLARLA BULUŞTU


Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilen heyet, ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeler yaptı.


İki saat görüştüler


Konuşma öncesinde, madencilik faaliyetinin durduğuna yönelik açıklama yapılmıştı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sabah saatlerinde Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiği Artvin heyetiyle görüşmesinde, Artvin’in Cerattepe bölgesinde yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti ve son günlerde meydana gelen olaylar ele alındı. Basına kapalı gerçekleştirilen ve 2 saat süren görüşmede, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe bölgesinde maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.


‘Sevindirici haber’


“Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan Artvin halkına sevindirici haber. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Maden Şirketinin Artvin Cerattepe’deki çalışmalarını Hukuki Süreç bitene kadar durdu. Artvin Heyetiyle yaklaşık 2 saat süren toplantıda Artvin’le ilgili bilgiler Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğluna aktarıldı ve şuanda Çankaya Köşkünde Sayın Bakanlarla toplantı devam ediyor.”


Vatan




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Artvin'den gelen heyet ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe'de madencilik faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulacağını, bu konuda teminat verdiklerini söyledi.


Ceratepe'de madene karşı direnen Artvinliler başarıya ulaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla hukuki süreç bitene kadar maden şirketinin çalışmalarının durdurulduğu belirtildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti ve son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili olarak Artvin heyetini Çankaya Köşkii'nde kabul etti. Davutoğlu'nun kabul ettiği heyette. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Genel Sekreter Bedrettin Kalın, AK Partili Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AK Parti ve CHP Milletvekilleri. AK Parti, CHP ve MHP 11 Başkanları. Artvin Ticaret Odası Başkanı, Memur-Sen 11 Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden hocalar yer aldı. Basına kapalı toplantı 2 saat sürdü. Bu toplantının ardından heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatr Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. 


Hukuka saygı 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da 42 tesisin temel atma töreninde yaptığı konuşmada Artvin'deki maden tesisine yönelik açıklamalar yaptı. Başbakan Davutoğlu, hukuki süreç bitene kadar inşaatı durdurulan Artvin Cerattepe bakır madeniyle ilgili olarak, çevreciler, sivil toplum kuruluşu ve bölge halkı temsilcilerine gerekli teminatları verdiklerini, ancak bölgede maden inşaatı karşıtı illegal gösterilerin sürmesi durumunda kesinlikle kamu düzenini koruyacaklarını söyledi. Davutoğlu. "Onlara hükümetimiz adına bazı teminatlar verdim. Öncelikle Cerattepe'deki çalışmalar, mahkeme kararı sonuçlanana kadar durdurulacak. Herkes, hukuka saygı gösterecek... Bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. Cerattepe'de aldığımız karar çevreye verdiğimiz değeri gösteriyor" dedi. Başbakan, "Artvin'de birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam ederse, kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecek. Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız" diye konuştu. 


Maden şirketi bölgeyi terk etsin 


Yeşil Artvin Derneği, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan Başbakan Davutoğlu ve toplantıya katılan bakanlara, kendilerini dinledikleri için teşekkür etti. Karahan, "Sayın Başbakan görüşmeler sonucunda, maden şirketinin faaliyetlerinin yargısal sürecin sonuna kadar durdurulduğunu ifade etti ve bir toplantıya yetişmek üzere aramızdan ayrıldı.Ardından 3 bakanla yaptığımız görüşmede Artvin halkının talebinin, diğer şehirlerden gelen güvenlik güçlerinin çekilmesi ve maden şirketinin Cerattepe'yi terk etmesi yönünde olduğunu aktardık. Bu taleplerimizle ilgili olumlu bir karar henüz alamadık ancak görüşmelerin devam edeceği söylendi. Artvin halkının mücadelesi, maden şirketi Cerattepe'yi terk edene kadar devam edecektir" ifadesini kullandı. Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın ise, "Yargısal süreç, mahkemenin vereceği karara kadar ve bu kararın da kesinleşmesine kadarki süreçtir. Biz bu süreci böyle anlıyoruz. Umut ediyoruz ki Sayın Başbakan söz verirken de böyle anlamıştır, yani bir mahkeme kararının kesinleşmesi süreci elbette ki Danıştaydan geçmesine kadardır. Süreci böyle anlıyoruz" dedi. 



Yeniçağ


Geri Dön