17 / 04 / 2024

Aslantepe enerjisini rüzgârdan alacak

Aslantepe enerjisini rüzgârdan alacak

Galatasaray kongresinde Aslantepe Stadı'na rüzgâr türbini konulmasının gündeme geldiğini belirten kongre üyesi Zeki Eriş, "Öncü olacağız" dedi



Galatasaray Başkanı Adnan Polat'ın Polat Enerji şirketinin Genel Müdürü ve Galatasaray Spor Kulübü kongre üyesi Zeki Eriş, yapımı süren Seyrantepe Stadyumu'na rüzgâr türbini kurulmasının planlandığını söyledi. Aslantepe olarak da anılan yeni stadyumun bol rüzgarlı bir mevkide bulunduğunu ifade eden Zeki Eriş, stada rüzgar türbini kurulması fikrini Adnan Polat'a ilettiğini belirterek şöyle dedi:
"Ancak başkan kendi şirketinden kulübe hiçbir ticari işlem yapmak istemiyor. Bedavaya da yapsak mutlaka laf söyleyen çıkacaktır, burası Türkiye. Zaten şu anda stadı  TOKİ  yapıyor. Bittikten sonra bu konsept geliştirilmesi düşünülüyor. Kongrede konuşuldu. Galatasaray bir çok konuda öncü oldu, bu konuda da öncü olacaktır."

Alex fiyatına santral
Kulüpler için yenilenebilir enerjinin uzun dönemli yatırım olması açısından çok iyi bir yatırım olduğunu ifade eden Eriş şunları söyledi:
"Bir takım, bir Alex fiyatına 20 megavatlık bir santral yapabilir. 10 yıl sonra santral kendi yatırımını çıkarır, sonrasında her yıl gelen gelirle o kulüp onlarca Alex yetiştirebilir. Yenilenebilir enerji yatırımı sürdürülebilir yatırım tam klüplerin gelir ihtiyacına yönelik yapıda, bir kereye mahsus yatırım yapılıyor sonrasında sadece yıllık bakımlar yapılıyor. Kulüpleri ihya eder."
`Fiyat engeli var'
Türkiye'deki fiyatlama mekanizmasının rüzgar yatırımlarını engellediğini ileri süren Eriş şunları söyledi: "2005'ten bugüne kadar yapılan rüzgâr santrallarını toplam gücü 1000 megavat. Üçte birini biz yapmışız. Beş senede yıllık 200 megavatlık bir yatırım var. Strateji belgesinde 2020'de 20 bin megavat olacak diyor. Nasıl olacak? ABD'de geçen yıl 18 bin megavat, Avrupa'da 76 bin megavatlık rüzgâr santralı yapıldı."

Yatırım şartı kanun
Sadece rüzgâr enerjisi üzerine faaliyet gösteren Polat Enerji'nin 2011'in ilk yarısına kadar 355 megavatlık santral yapımını tamamlayacağını belirten Eriş şöyle dedi: "250 megavatlık lisans almayı planlıyoruz. Ancak yenilenebilir enerji kanunu çıkarsa veya fiyatlar yükselirse bunu yapacağız. Elektriğin birim fiyatı 2008'de 7 sentti, 2009'da  6.5 sent, 2010'da 5.5 sent oldu. Karlılığımız son 3 yılda epey düştü."
Nevin DOnat/Milliyet


Geri Dön