20 / 04 / 2024

Aslantepe'ye şeyh geldi

Aslantepe'ye şeyh geldi

Eren Talu-Alke İnşaat'a, Abu Dabi Şeyhi Nahayan Bin Mübarek Al Nahayan'ın sahip olduğu Dhabi Group ve Al Zarooni ailesi ortak oldu.



Beş yılda 700 milyon dolarlık yatırımla tamamlanması planlanan Galatasaray'ın yeni stadını ve Ali Sami Yen projesini yapan Eren Talu-Alke İnşaat'a, Abu Dabi Şeyhi Nahayan Bin Mübarek Al Nahayan'ın sahip olduğu Dhabi Group ve Al Zarooni ailesi ortak oldu. Böylece projenin yüzde 51'i Abu Dabi sermayesine geçti.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihaleye açılan Galatasaray Seyrantepe ve Ali Sami Yen Stadı Projesi'ne, yeni bir ortak katıldı. Eren Talu-Alke İnşaat'ın yapımını sürdürdüğü projenin yüzde 51'ini, Abu Dabi Şeyhi Nahayan Bin Mübarek Al Nahayan'ın sahip olduğu Dhabi Group ve Al Zarooni ailesi aldı. Yeni şirketin yüzde 51'i BAE merkezli Dhabi-Zarooni Grup'a, yüzde 49'u da Eren Talu-Alke İnşaat'a ait olacak. Dhabi-Eren Talu-Alke İnşaat, her iki projeye toplam 700 milyon dolarlık yatırım yapacak.

29 Ekim 2009'da

Eren Talu-Alke İnşaat Ortaklığı Başkanı Eren Talu, çalışmaların sonuçlarını aldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu projede yer almak bir delilik olabilir. Fakat böyle yetiştirildik. İşin içinde Galatasaray olunca ekonomik göstergeler ikinci planda kalıyor. Sadece formalite evliliği değil, biz kalben ortak olduk. Sağlam bir ortaklık kurduğumuza inanıyorum. Sadece bu iş için değil, Türkiye'de yatırımlara devam edeceğimizi düşünüyorum."

Yatırımlar artacaktır

Dhabi Group Murahhas Azası Parvez Ahmed Shahid, Türkiye'de yatırımla ilgili süreçlerin şeffaf ve yatırımcı dostu olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "1997 yılında kurulan grubun, Pakistan'da küçük bir miktarla yatırıma başladı, bugün Bangladeş, Uganda, Kongo ve Fildişi Sahillerin de aralarında bulunduğu birçok ülkede yatırımlarımız bulunuyor. Zamanından önce teslim etmeye söz verilen bu projede başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu yatırımlar hiç şüphesiz artacak. Türkiye hakkında son derece olumlu izlenimimiz oldu."

İğne deliğinden geçtik

Dünyada büyük bir mali kriz olduğuna işaret eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu ülkemizi de vurdu, vuracak, bu kaçınılmaz. Dikkat çeken bir husus var; özellikle petrole dayalı, Orta Doğu sermayesi yatırım için deniz aşırı ülkelerde kendine yer ararken, yanı başında olan gelişme noktasında çok ciddi adımlar atan ve komşularıyla dost geçinmek isteyen ülkemizin bu kriz esnasında güvenilir bir ülke olduğunu göstermiştir ve gösterecektir. Herkes kolay kolay bu projeye girmez. Ancak projeksiyonları çok ileriyi gösteren bir yatırımcı bu projeye girer. Çok zorluklardan geçtik."

Avrupalı Bayraktar'a danışacak

GALATASARAY Kulübü eski Başkanı Özhan Canaydın da Dhabi Group Murahhas Azası Shahid ve imza törenine katılan Al Zarooni Group Murahhas Azası Khalid Al Zarooni'ye teşekkür ederek, "İşte yeni Galatasaraylılar" dedi. Canaydın, bu projeyle birlikte yeni bir prototip bulunduğunu ve bazı illerin yeni sahalara kavuşacağını ifade ederek, "Belki de Avrupa'da stat yapanlar gelip Erdoğan Bayraktar'a nasıl yaptınız diye danışacak. Kendisi iyi bir Galatasaraylıdır. Eren Talu ise benim kadar deli. Biz camiamıza borcumuzu ödüyoruz. O da Galatasaray'a borcunu ödüyor" dedi.

Eren Bey biraz deli

BU tür projelere girmenin kolay olmadığını anlatan  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Bu projeye girmek için biraz deli olmak lazım. Eren Bey'in biraz deli olduğu belli. Ben kendisini tebrik ediyorum" dedi. Yatırımcı grup için de "Bu projeye katılmakla çok büyük prestij kazanacak ve kár elde edecek. Bunu hep beraber göreceğiz. Başka yatırımların Türkiye'ye gelmesinin de önü açılacak. Yatırımın en kolay yapılacağı bir zaman diliminden geçmekteyiz" diye konuştu.

Körfez yatırımcısı ile işbirliği artmalı

TÜRK-Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Korhan Kurdoğlu da Körfez ülkelerinin kontrolündeki fon büyüklüğünün 1.5 trilyon dolar civarında olduğunu belirterek şöyle konuştu: "2015'te 5-6 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Daha çok Körfez yatırımcısı ile Türkiye'de gerek gayrimenkul alanında gerekse diğer alanlarda işbirliklerinin artması için gerekli çabayı göstermeyi hedefliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız."

Dersimi aldım artık stat yapmam

GALATASARAY Seyrantepe projesine ilişkin olarak Eren Talu, şu bilgileri verdi: "Ben dersimi aldım. Bir ömre bir stat yeter. Başka bir statla yatırımcı olarak ilgileneceğimizi düşünmüyorum. Galatasaray'ın kasasından para çıkmayacak. Galatasaray'a ait localar ve restoranların iç dekorasyonu kiralananlar tarafından yapılacak."

Eren Talu Araplarla ortak oldu

Hürriyet

Geri Dön