08 / 05 / 2024

Aslı Karadeniz: Yabancılar deli gibi AVM yatırımına geliyor!

Aslı Karadeniz: Yabancılar deli gibi AVM yatırımına geliyor!

Aslı Karadeniz, basta Hollandalılar olmak üzere yabancıların AVM yapmak için deli gibi yatırıma geldiklerini söyledi



Boyner Büyük Mağazacılık Üst Yöneticisi Aslı Karadeniz, basta Hollandalılar olmak üzere yabancıların alışveriş merkezi (AVM) yapmak için deli gibi yatırıma geldiklerini söyledi. Karadeniz, Ben her hafta 2 AVM lansmanına gidiyorum" dedi

Aslı Karadeniz, sayıları az olan kadın Üst Yöneticiler (CEO) arasında yer alıyor. Perakende sektöründe uzun yıllardır çalışan Karadeniz, 8 yıldan bu yana Boyner Büyük Mağazacılık'ı yönetiyor. 56 mağaza ve 107 bin metrekarelik satış alanıyla Türkiye'de gıda dışı perakendenin en büyük oyuncularından olan Boyner Mağazacılık, sektöründe ilk kez 40 milyon liralık tahvil ihracı da gerçekleştirdi. Karadeniz'le hem sektörü hem tüketim eğilimlerinin krizden sonra nasıl bir yön izlediğini konuştuk.

Mağazacılıkta krizden sonra nasıl bir yapılanma gerçekleşiyor?

Türkiye, özellikle  AVM yatırımlarında çok ilgi görüyor. Piyasaya yerliden çok yabancılar giriyor. Başta Hollandalılar olmak üzere 1 deli gibi yatırıma geliyorlar. Her hafta 2 AVM lansmanına gidiyorum. Eskiden, İstanbul, İzmir,  Ankara  gibi büyük şehirlerde yatırım isterlerdi. Şimdi Anadolu'nun her tarafına ilgi gösteriyorlar. Mesela, ben bu hafta içinde İskenderun'a gidip. Hollandalı Prime Developement'ın toplantısına katıldım.

Bu ilginin kaynaklan neler?

Lehman Brothers'ın batışından sonra gelmeye başladılar. Türkiye'de ciddi oranda güven ortamı ; oluştuğunu, geleceğe yönelik büyük bir potansiyel olduğunu görüyorlar. Enflasyon düşünce özel sektör verimlilikle verimsizliği çok iyi kavradı. Enflasyon örtüsü kalktı. Fiyatlar da yükselmiyor.

Ucuzluk yanında, iç talebin canlılığına yerli markaların etkisi hangi oranda oldu?
İç piyasada canlılığın ana nedeni hatta sırrı, çok genç nüfusa sahip oluşumuz. Düşünsenize, yaş ortalaması 28 - 29. Giysiye en çok ihtiyaç duyulan yaşlar. Fiyatların ucuz olması, alışverişi daha da körüklüyor. Her ülkede bu olanak yok. Avrupa'nın yaşhsı alışveriş yapmıyor. Ulusal, hatta uluslararası markalar da oluştu. Mesela; avi Jeans, Koton, Net-work, Fabrika, İpekyol, LC VVaikiki, pek çok şehirde şube açmaya başladılar.

Firmalar, sizce tasarımın önemini anladılar mı?

Eskiden tasarım diye bir kelime lugatta dahi yoktu. Şimdi genç Türk tasarımcıları, özel moda haftalanyla koleksiyonları sergiliyorlar. Tasarımın bir ticari değer olduğu, bilinen bir gerçek haline geldi. Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım gibi modacılar öncü oldular. Mehtap Eleydi, Özlem Kaya, Bora Aksu yerli markalar için özel koleksiyonlar hazırlıyorlar.

Peki, mağazacılık kurumsallaşmayı başardı mı?
 
Kayıtlı perakendenin artmasında AVM'lerin önemli bir payı var. Ciddi bir kurumsallaşma mevcut. Ancak, hâlâ alacak çok yol var.
Bugün/Perihan ÇAKIROĞLU


Geri Dön