25 / 04 / 2024

Astoria ve Bellevue Rezidans'ta kriz yok

Astoria ve Bellevue Rezidans'ta kriz yok

Astoria Alışveriş ve Yaşam Merkezi bir yıl önce açıldı. Krize rağmen 1.2 milyar dolar ciro yaptı, 9 milyon müşteri ağırladı.



"Astoria Yaşam Merkezi ve Bellevue Rezidans'ta yerimiz yok. İkinci elde metrekaresi 9-10 bin dolardan satılıyor, değerlerini kaybetmediler" diyen Astaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, krize rağmen geldikleri noktadan mutlu olduklarını söyledi.

Vedat Aşçı, "Krize rağmen geldiğimiz noktadan mutluyuz. 2009'da da yeniliklere ve yatırımlara devam edeceğiz. Uçak sahibi olmak hayalimdi ama şimdi bir müşterime uçak vereceğim. Astoria'nın uçak kampanyasına 40 bin kişi başvurdu. 14 Şubat'ta CIRRUS SR20 tipi 4 kişilik özel uçağı kazanan eğer satmak isterse şu anda 10 talip var" diye konuştu.

Astaş Gayrimenkul Yatırım ve Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, geçtiğimiz yıl Ocak ayında toplam 180 milyon dolarlık yatırımla Astoria Alışveriş ve Yaşam Merkezi'ni açtı. Tam bir yıl sonra Vedat Aşçı'yla buluştuk. Malum 2008 alışveriş merkezleri için zor bir yıl oldu. Aşçı'yla 2008'i, 2009 beklentilerini ve yeni yatırımlarını konuştuk.

Astoria gazetemizin yanı başında olduğu için yakından izlediğimiz bir alışveriş merkezi. Açıldığı günden beri öğle saatlerinde yoğun olan merkez, son zamanlarda yeni cazibe alanlarıyla dikkat çekiyor. Astoria'da her gün sabah saatlerinde ünlü isimlerle karşılaşıyorsunuz. Çoğu Taylandlı lüks spa markası Anantara'nın müşterisi. Aşçı, "Astoria'ya elit bir müşteri geliyor Anantara sayesinde. Fitness Center'da 1.000 üyenin 650'si aktif ve üyeliği dondurduk. Kalabalık olmasını istemedik. 3 aydır üye olmak için arayanlar var" bilgisini veriyor.

Siz 2001 krizinde gayrimenkul sektörüne girmiştiniz değil mi?

Evet. 2001'de krizi pozitife çevirme planı yaptık. Turizm ve gayrimenkul sektörüne girme kararı aldık. Farklı bir şey yapmamız gerekiyordu. Astoria'nın yerini aldık. O dönemde alışveriş merkezi ve rezidans işinde gelecek gördüm.

2008'de açtınız Astoria'yı... rezidanslar doldu. 2008 nasıl geçti?

Bir yılda Türkiye'de ortamı gerginleştiren politik gelişmeler yaşandı, dünya çapında ekonomik kriz oldu. Ama bunlara rağmen iyi bir işletme, çalışma ve farklı kampanyalar sayesinde Astoria'nın tanınmasını sağladık. Olumsuz gelişmeler olmasaydı durum çok daha iyi olurdu ama şu durumdan da asla şikayetçi değiliz. Geldiğimiz yerden memnunuz. İnşallah 2009 sonuna doğru dünya ekonomisi normal seyrine döner.

Ne kadar ciro yaptı mağazalar?

1.2 milyar dolar ciro yaptı.

Kaç mağaza var? Kaç kişi ziyaret etti Astoria'yı?

110 mağaza var. 9 milyon ziyaretçi ağırladık. Günlük 25 bine geliyor. Bazı günler fazla, bazen az oldu. İlgi her geçen gün artıyor. Özellikle cafelere ve restoranlara ilgi son dönemde çok arttı. Bölgede çalışan yöneticiler, beyaz yakalılar çok ilgi gösteriyor. Öğle toplantılarını, özel buluşmalarını Astoria'da yapıyorlar.

Müşteri yüzde 30 arttı

Ciroda restoran ve cafelerin payı yüksek mi?

Metrekare olarak AVM'nin yüzde 18'i cafe ve restoranlara ait. Ciroda da öncelikliler. Yeni yeni markalar da geliyor Astoria'ya, şu anda yerimiz yok ama ileride olabilir, gelecekte az ciro yapan mağazalar değişebilir. Çok büyük mağazası olanlar küçülebilir. Bizim işimizde sürekli yenilik yapmak gerekiyor, bu yenilikleri de müşteri taleplerine göre belirliyoruz.

Ne gibi talepler geldi müşterilerden?

Oyun makineleri talebi ailelerden geldi. 2 milyon euro yatırım yaptık, 200'e yakın oyun makinesi aldık. Çocuklar çok keyifli zaman geçiriyor. Oyun makineleri geldikten sonra AVM'ye giren müşteri sayısı yüzde 30 arttı.

Astoria'nın müşteri profili beyaz yakalılardan mı oluşuyor?

Evet, genelde beyaz yakalılar geliyor. Çok iş yeri ve banka var Astoria yakınlarında. Astoria'yı öğle saatlerinde profesyoneller, üst düzey yöneticiler, çalışanlar ziyaret ediyor.

Akşam saatleri tenha oluyor...

Evet, öğle saatleri gibi değil ama ama akşam saatleri de Astoria'yı canlı tutmak için farklı konseptler geliştiriyoruz. 10 sinema salonu açıldı, yavaş yavaş ilgi gördü. Salı günlerini sinemada `Kadınlar Günü' ilan ettik, bu hafta yer yoktu sinemada. Biz de şaşırdık. Otopark ücretsiz. Bir müddet daha ücretsiz kullandıracağız. Alışveriş yapanlara ise hep ücretsiz olacak.

Global kriz sizi nasıl etkiledi?

Türkiye gerçekten iyi imkanlar olan bir ülke ama 3-4 yılda bir ekonomide hep inişler çıkışlar var. 30 yıldır ticaret yapıyoruz bu ülkede. Kafamızda bir düşüş beklentisi vardı, hazırlıklıydık, önlem de almıştık. Moral bozmadan çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

Benim uçağım yok

Astoria'da yaptığınız kampanya sonucunda 14 Şubat'ta bir müşterinize uçak vereceksiniz. Uçak fikri nasıl ortaya çıktı?

Farklı bir kampanya hayal ettik. Uçak verilmesi entresan olacak diye düşündük. Ciddi anlamda katılım oldu. 125 YTL'nin üzerinde alışveriş yapanlar başvurdu. 450 bin dolarlık uçak için 10 kişi sırada bekliyor.

Kazanan kullanabilecek mi?

Öncelikle uçak sahibi olmayı belirli gelir düzeyindeki herkes ister. Hayatını kolaylaştırmak için isterler. Katılanlar arasında bunlar var. Bazı kişiler de macera istiyor. Hayatlarında uçaklı bir dönem hayal ediyorlar. Evet dediğiniz gibi, uçak almak biraz uç bir şey. Dünyanın her yerine gidebilirsiniz uçakla ama uçak almak farklıdır.

Ne yapacaklar uçağı alınca?

Satar, kiralar. 10 talibi var. Çıkan kişi satmak isterse alıcısı da var. İsterse uçağını şirketlere kiralık da verebilir.

Sizin uçağınız var mı?

Benim uçağım yok. Ben de kendim için hayal ediyorum uçak sahibi olmayı. Kullanabilecek iş ve yaşam programınız varsa çok hoş. Ayrıca bu uçağı satıp ev alabilirsiniz. Biz farklı bir kampanyayı denedik. Bize getirisi olarak umduğumuzdan fazla bir geri dönüş aldık. Uçak vermemiz, Astoria'nın tanınmasına neden oldu.

Gayrimenkul sektörü krizden çok etkilendi. Siz gayrimenkul yatırımlarına devam edecek misiniz?

İnşaat sektörü olarak iyi dönemde fazla adette çok büyük projelere girildi. Ben sektörün içinden biri olarak bunları anlamakta zorlandım. Bunun arkasından iyi şeyler olmayacağı açıktı. Biz Astaş olarak butik, kaliteli, İstanbul'un merkezinde proje yaptık. Bizim yaptığımız gibi projeleri İstanbul kaldırır. Bunun öncelikli nedeni, yaptığımız işlerin İstanbul'un merkezinde olması.

Astoria Yaşam Merkezi ve Bellevue Rezidans'da durum nasıl?

Biz satışlarımızı tamamladık. 5 bin-10 bin konutluk projeler bence biraz fazla kaçtı ve ellerinde çok daire kaldı.

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi?

Düştü bir miktar, gerileyip bir yerlere oturdu. İstanbul merkezinde olan yerlerde bu düşüş yok, yalnızca artmıyor. Ancak kriz sona erdiğinde İstanbul merkezindeki yerler yine değer artışı sağlar. Çünkü İstanbul merkezinde yer kalmadı, olan yerler de çok değerli. Burada yani Astoria'da ikinci el yerler metrekaresi 9 bin-10 bin dolara satılıyor. Yani bizim yerlerimiz değerini korudu, düşüş yaşamaz.

Maçka tarafında yeni yatırımlarınız olacaktı?

2009-2010 yılarında rezidans, otel, iş merkezi yatırımları yapacağız. Henüz kesinleşmedi, araştırıyoruz. Alışveriş merkezi yatırımı yapmayı düşünmüyorum, şu anda bizim iş yapmayı planladığımız bölgede alışveriş merkezine ihtiyaç yok.

Belediye başkanı olsam boya kampanyası yapardım

Bafralı olan Vedat Aşçı, 17 yaşında Almanya'ya gitmiş. Yıllarca orada kalmış. Son 10 yıldır İstanbul'da olduğunu anlatıyor ve devam ediyor: "Türkiye'de beni en çok rahatsız eden şey çevre düzeni. Yeşilliğin az olması. Dünyayı gezdim, bu coğrafyaya yazık etmişiz. Ayrıca her yer inşaat molozlarıyla dolu, her boş arazi çöplük gibi. Almanya'da bahçenizdeki çürük ağacı kesseniz izin almanız lazım. Belediyeler kampanya yapmalı. Evlerin çoğunun dış görünümü korkunç. Sıvanmamış, boyanmamış binalar çok. Kanun çıkarmalı, herkes evini temiz tutmalı, belediyeler kampanya yapmalı, insanlar evlerini boyamalı. Evlerin ömrü bitmiş, sıvası yok. 20 yıldır sıvasız duran evler var."

Yabancılar krizi fırsat bildi yer arıyorlar

Rezidansa talep var mı?

Çok talep var. 2010'dan sonra daha fazla olacak. Yabancılar da bu şehirde yaşamaktan keyif alıyor. Eskiden iş için gelip otelde kalanlar, rezidans kiralamayı ya da almayı tercih ediyor.

Hâlâ yabancı yatırımcılar geliyor mu?

Yabancı yatırımcılar krizi fırsat bildi, gayrimenkul peşinde koşuyor. Ben ciddi satın almaların olacağını düşünüyorum kısa zamanda.

Astoria'yı satmayı düşünüyor musunuz?

Astoria'ya talip olanlar oldu ama satmayı düşünmüyoruz. Astaş'ın aynası burası, satılık değil.

Astoria'da rezidans alan yabancılar var mı?

Yabancı müşterimiz var. Astoria'nın yüzde 15'i, Bellevue'nün yüzde 10'u yabancıya satıldı. Araplar'dan çok Avrupalılar aldı. Araplar son zamanlarda ciddi anlamda yer arıyorlar. Bize de geliyorlar ama biz de yer kalmadı.

Elif Ergu/Vatan

Geri Dön