18 / 04 / 2024

Ataç Grubu, 4 adet hidroelektrik santrali inşa edecek

Ataç Grubu, 4 adet hidroelektrik santrali inşa edecek

Türkiye'nin 2014 yılında enerji açığı yaşayacağı hesaplanıyor. Bunu fırsat olarak gören müteşebbisler şimdiden yatımlara başladı



İş Bankası ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Ataç Grubu'nun Bartın, Tokat, Ordu ve Amasya'da yapacağı, toplam 78 milyon Euro'ya mal olacak 4 hidroelektrik santrali (HES) projesinin 55 milyon Euro'luk kısmı için kredi anlaşması imzaladı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, hidroelektrik projelerinin Türkiye'nin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli yer tuttuğuna dikkat çekti. Özince, "55 milyon Euro'luk bu projenin 30 milyonluk bölümünü İş Bankası olarak biz, 25 milyonluk bölümünü ise TSKB finanse edecek. Kredinin vadesi ise ilk kredi diliminin çekilişinden itibaren 9 yıl olacak." dedi.
Türkiye'nin göreceli olarak komşu ülkelerden daha iyi performans gösterdiğini ifade eden Özince, Türk müteşebbisinin 50 yıldır her türlü siyasi çalkantıda yatırımlarından vazgeçmediğini kaydetti. İstikrar oldukça bunun Türkiye'nin kredi notuna yansıyacağını ve yatırımları artıracağını sözlerine ekledi. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Halil Eroğlu ise 2008 yılından bu yana her sektörde talep azalması olmasına rağmen enerji sektöründe böyle bir gelişme yaşanmadığını belirterek, bu sebeple banka olarak enerjiyi finanse etmeyi sevdiklerini söyledi. Eroğlu, "Bu finansman kriz dönemine göre düşük bir faiz ile fakat 2008 yılına göre yüksek bir faiz oranı ile karşı karşıya kaldı." diye konuştu. Eroğlu, yüzde 1 ile Türkiye'de sorunlu kredi oranının en düşük olduğu banka olduklarını ifade etti. Kyoto Protokolü'nden sonra Kopenhag'da da yenilenebilir enerjinin daha önem kazandığını vurgulayan Eroğlu, bu alanda 86 projeye kredi sağladıklarını, bunlardan 21 tanesinin üretime başladığını belirtti. Hidroelektrik projesinin sahibi Ataç Grubu Nisan Elektromekanik Enerji Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman da, dört şehirde başlattıkları yatırımın 68 MW kurulu gücü olacağını dile getirdi. Hepsinin yenilenebilir kaynak kullanacağını bildiren Ataman, projenin 23 milyon Euro'luk kısmını kendi kaynaklarından tedarik edeceklerini anlattı.

Genel Müdür Ersin Özince, İş Bankası'nın yatırım planları hakkında da bilgi verdi. Rusya ve Arap ülkelerinde satın alma ve şube açma ile ilgilendiklerini, bu ülkelerde fırsatçı yaklaşımlar içinde olduklarını kaydetti. Özince, "Yurtdışı ile ilgili planlar daha çok Türkiye'nin kuzey ve güneyi ile ilgili. Şubeleri artırarak genişleme düşüncelerimiz var. Ama yeni bankacılık faaliyeti açısından bir Rusya bir de Arap ülkelerini değerlendiriyoruz. Ama bunlarda 'hesapsız büyüyeceğiz, işgal edeceğiz' diye bir şey yok. Türk bankacılık sektörünün büyümesi dikkate alındığında, sermayemizin çok kuvvetli olduğu ve öncelikle Türkiye'ye odaklanması gerektiği açık." ifadelerini kullandı. Yatırım yapılacak ülkenin maddi şartlar açısından Türkiye ile karşılaştırılabilecek ve performans bekledikleri bir ülke olması gerektiğine dikkat çeken Özince, "Yani sermayemizi maddi olmayan beklentilerle manevi haz için gidip de bir başka ülkeye yatırım yapma gibi bir durum olamaz." dedi.

Türkiye'nin ihracatta yeni pazarlar keşfetmesinin ve Arap ülkelerindeki açılımın bu bölgelere yönelinmesinde etkili olduğunu belirten Özince, Suriye'nin yabancı sermayeyle ilgili düzenlemeler yaptığını ve Irak'ın da bir miktar siyasi istikrar ve bankacılık mevzuatı açısından ümitler verdiğini söyledi. Bu yıl neredeyse haftada 1 şube açtıklarını belirten Özince, 2009 yılında 60'a yakın yeni şube açtıklarını ve binin üzerinde ilave personel aldıklarını kaydetti.
Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön