29 / 03 / 2024

Ataköy Baruthane bölgesi yapılaşmaya kapatıldı!

Ataköy Baruthane bölgesi yapılaşmaya kapatıldı!

Ataköy sahilde Blumar projesinin yapılacağı tarihi Baruthane binalarının bulunduğu 160 parsel yapılaşmaya kapatıldı




Ataköy sahilde Blumar projesinin yapılacağı tarihi Baruthane binalarının bulunduğu 160 parsel mahkemenin ihaleyi iptal etmesiyle yapılaşma tehdidinden tamamen kurtuldu. TOKİ’nin yıllık 6 milyon TL’den 49 yıllığına Çelebican AŞ’ye kiraladığı parselde 80 metre yükseklikte 7 blok hayata geçirilecekti. İstanbul 8. İdare Mahkemesi kiralama işleminin hukuksuz olduğunu belirterek işlemi iptal etmişti. TOKİ, Danıştay’a itirazı bir gün geciktirince 13. Dava Dairesi mahkeme kararını temyiz yolu kapalı olmak şartıyla onadı. Böylelikle Bakırköy Belediyesi’nin park olmasını istediği alan böylelikle yapılaşmaya kapatıldı.


Tarihi Baruthane yapılarının olduğu parsel halkın sahile ulaşabildiği tek boş alan olma özelliği taşıyor. Şirket içinde tek bir anıt ağaç bulunduğu gerekçesiyle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nu devre dışı bırakarak inşaat iznini Tabiat Varlıkları Komisyonu’ndan alınmış ve Bakırköy Belediyesi bu gerekçeyle alanı mühürlemişti.


İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu da 10 Eylül 2015 tarihinde tescilli parsel üzerinde herhangi bir fiziki ve inşai faaliyette bulunulmaması kararını alınca da inşaata başlanılamadı. Kiralama ihalesine İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme niçin kiralama yönteminin tercih edildiği, ihaleye kaç katılımcının katıldığı ve hangi teklife bırakıldığını TOKİ’den talep edip cevap alamayınca işlemi iptal etti. Kararı,  TOKİ  ve Çelebican Danıştay’da temyiz etti. Ancak 15 gün olan temyiz süresinden bir gün geç başvuru yapıldı. Müdahil şirketin temyiz başvurusu ise asıl davalının geç kalmasından dolayı kabul edilmedi.



Hürriyet


Geri Dön